Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Manu Joseph: Alvorlige mænd | bog.guide.dk

Manu Joseph: Alvorlige mænd

”Alvorlige mænd” er på alle måder en meget dyb og indsigtsfuld roman om det grundstødte menneskes muligheder og begrænsninger.

Manu Joseph:

ALVORLIGE MÆND

Oversat fra engelsk af Juliane Wammen.

372 s. Indb. 249,95

Thanning og Appel.

Er udkommet.

Med debutromanen ”Alvorlige mænd” sluser den indiske forfatter Manu Joseph os ind i paradoksernes Indien og skildrer på en meget original og filosoferende måde forholdet mellem skæbne og vilje.

Han går til emnet med lystighed og fantasi, så det løftes let og elegant ud af den tunge alvor og over i et muntert håb, som læseren uvægerligt falder for.

Vi følger flere personer på en gang, der alle har det til fælles, at de arbejder på Institut for Teori og Forskning. Det er en lille og lukket verden, som har fokus vendt mod universets store mysterier. Det drives af lidenskabelige videnskabsmænd, der er besat af at besvare spørgsmål som ”findes der intelligent liv i rummet?” og ”kan man indsamle levende organismer i enogfyrre kilometers afstand fra jorden?”

Uden for instituttet slæber den almindelige inder sig gennem en tilværelse præget af tristesse og livslede. I de minimale lejligheder, hvor en familie er stuvet sammen i et rum, er jagten på den store endegyldige sandhed totalt ligegyldig. Hverdagen har sin egen grå inerti med alenlange køer foran de fælles toiletter, endeløse tamilske soaps og trivielt arbejde.

Det er de kasteløses lod, at de - bortset fra en kvote på 15 pct. - er forment adgang til de videregående uddannelser. En iq på 140 er således fuldstændig spildt, når man eksempelvis er søn af en simpel gadefejer.

Et vidunderbarn


I romanen bindes de to verdener, højkasternes og de kasteløses, sammen ved hjælp af den snarrådige Ayyan. Han bor i det deprimerende lejlighedskompleks med kone og barn, men arbejder som kontorassistent hos instituttets nobelpris-nominerede professor.

Ayyan kan ikke ændre på den grundlæggende uretfærdighed, som har sin oprindelse i hinduismens lære om reinkarnation, men han kan skabe en illusion, og det gør han.

Sammen med sin elleveårige søn digter han myten om vidunderbarnet Adi, så selv moderen tror på drengens genialitet. Han opsnapper viden fra instituttet og øver det ind i sønnen, indtil alle er overbevist om hans usædvanlige intelligens.

Ayaan spiller højt spil og vinder. Som et triumferende bevis på, at man faktisk kan bøje en ske med tankens kraft.

Manu Joseph gennemlyser den sociale ulighed i Indien ved at sætte spot på en institution. Oven i købet med den ironiske pointe, at mens samfundets meningsløse indretning skriger mod himlen, koncentrerer videnskaben sig om universets mening.

Romanen er skrevet i et dvælende og eftertænksomt sprog, og ”Alvorlige mænd” er på alle måder en meget dyb og indsigtsfuld roman om det grundstødte menneskes muligheder og begrænsninger.

Anmeldelse: Linda Lassen: Håbets år

22-07-2011: Hjertevarm roman om fanatikeren Hans Egede, der ville kristne Grønland, og hustruen, den stærke og forstandige Gertrud Rask. Læs artikel

Anmeldelse: Kåre Bluitgen: Kvinderne ved den gale flod

10-04-2007: Kåre Bluitgen kan andet og mere end sin Muhammed. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Jennifer Clement Bønner for de bortførte

17-10-2014: En underfundig og letlæst roman om et alvorligt emne: de uhyggelige narkokarteller i Mexico. Læs artikel

Anmeldelse af Nataša Kramberger - Himlem i brombærkrattet

12-10-2014: Det er ikke ofte, der udgives bøger af slovenske forfattere i Danmark, men man bør absolut unde sig tid til at læse Nataša Krambergers indtagende roman om en ung kvinde fra eks-Jugoslavien. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...