Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Louis-Ferdinand Céline - Rejse til.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Louis-Ferdinand Céline - Rejse til nattens ende

Efter Første Verdenskrig gik alle værdier af led, og troen på det gode kom til at virke som en forældet drøm. Céline beskriver i sin berømmede roman, hvordan et ødelagt menneske gebærder sig i en ødelagt verden.

Roman
Louis-Ferdinand Céline
REJSE TIL NATTENS ENDE

(”Voyage au bout de la nuit”, 1932)

Oversat fra fransk af Lars Bonnevie.

472 sider, 199,95 kr.

Rosinante 2009


B971626456Z.1_20141023172517_000+GEKGJLE9.1-0.jpg

Der findes hovedværker, hvis store betydning ikke kan anfægtes. Louis-Ferdinand Célines ”Rejse til nattens ende” fra 1932 er et sådant.

Romanen er en mastodont af et vidnesbyrd om den menneskelige rådvildhed og formørkelse, som fulgte efter Første Verdenskrigs rædsler. Den er en imponerende, om end skræmmende opvisning i, hvordan erfaringen af værdiernes undergang og drømmenes sammenbrud sætter sig i sproget og strukturen og skaber et univers, som er stort set tømt for indhold og mening.

Men betydningsfulde mastodonter er sjældent fremkommelige for den læser, der lever næsten hundrede år efter. Det gælder også for ”Rejse til nattens ende”, som med sit absurde, sprængte handlingsforløb, er meget, meget vanskelig at komme ind i. Medmindre man åbner sig og tager den ind som koncentreret stemning.

Heldigvis indledes romanen med et fremragende forord af forfatter og dramatiker Jokum Rohde, så man ikke er ganske uforberedt på mødet med værkets hovedperson, Ferdinand, og hans strejfen rundt i verden på må og få.

Fra charlatan til nihilist

Da romanen begynder, er den 20-årige Ferdinand en letsindig charlatan. Da den ender, er han en desillusioneret nihilist midt i 30’erne. Skæringspunktet er krigen.

»Hvem havde kunnet forudse, før man for alvor kom i krig, hvad menneskenes beskidte, heroiske og dorske sjæle indeholdt? Nu var jeg fanget i denne masseflugt mod det kollektive mord, mod ilden … Det kom fra dybet og det var nået frem.«

Oplevelsen af skyttegravene, granaterne, sprængte kropsdele og larmen fra galopperende heste forandrer den muntre Ferdinand til en rå kyniker. Rejsen til Afrika, hvor han møder den såkaldte civilisation i dens mest groteske skikkelse som ren, uforfalsket udnyttelse af de indfødte, hærder kun kynismen. Det samme gør mødet med undergrundens Amerika.

Ferdinand vender hjem til Paris, gør sit lægestudium færdig og helliger sig herefter sin praksis i et af byens fattigkvarterer. Han foragter de rige og er heller ikke videre begejstret for den stinkende pøbel, men af to onder vælger han det sidste. En mand, der beskriver sig selv som »en lille nat i et hjørne af den store« befinder sig bedst, hvor afgrunden er tydeligst.

Turen værd

En af romanens ledefigurer er Robinson, der dukker op i Ferdinands nærhed med jævne mellemrum som en hjemsøgelse fra krigens tid og som en inkarnation af det menneskeliges fallit. Han repræsenterer den sjælelige utilpashed, som Ferdinand flygter fra, men for evigt er fanget af.

”Rejse til nattens ende” er som en bjergbestigning: krævende, men skelsættende.

Anmeldelse af Henri Barbusse - Ilden. Et korporalskabs dagbog. Bind 1-2

31-08-2014: ”Ilden”, det franske hovedværk om Første Verdenskrig, kan snart fejre sit 100-års jubilæum, men dets tematisering af krigen er langtfra forældet. Læs artikel

Anmeldelse af Ernst Glaeser - Årgang 1902

04-08-2014: Genanmeldelse: Ernst Glaeser skildrer i sin generationsroman ”Årgang 1902” mesterligt det mentale omsving i Tyskland i løbet af Den Første Verdenskrig. Læs artikel

Anmeldelse af Erich Maria Remarque - Intet nyt fra Vestfronten

29-07-2014: Genanmeldelse: Erich Maria Remarques berømte roman står stærkt den dag i dag. Den er en krast realistisk skildring af Første Verdenskrigs rædsler, men også dens sjælelige lidelser, melankoli og oplevelsen af fortabelse og hjemløshed fastholdes desillusioneret – suppleret med morbid humor. Læs artikel

Anmeldelse: Når krigen ender med terapi

22-07-2014: Genanmeldelse: I ”Regeneration”-trilogien reduceres Første Verdenskrig til sin sygelige side, krigstraumerne og neuroserne. Over tre bøger følger man såvel fiktive som historiske personer i tiden fra juli 1917 til november 1918. Læs artikel

Anmeldelse: Ernst Jünger: I stålstormen

13-01-2012: Krigsroman: Ernst Jüngers ”I stålstormen” er et enestående værk, som nu forligger i en fremragende oversættelse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...