Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Lotte & Søren Hammer: Pigen i Satans Mose | bog.guide.dk

Lotte & Søren Hammer: Pigen i Satans Mose

Det skrivende søskendepar udstiller kynisme og dobbeltmoral i en krimi om købesex i Danmark.


Krimi
Lotte & Søren Hammer: Pigen i Satans Mose
438 sider, 299,95 kr.
Gyldendal

30346148.jpg

Søskendeparret Hammer og Hammer bruger det samme politi-krimi-forlæg som de fleste af deres krimi-kolleger: en lidt ældre og træt mellemleder i spidsen for en håndfuld undergivne hjælpere, med de uniformerede til det grove og rutinearbejdet og med nogle karrierefikserede umuliusser på de ledende poster i etaten.

Men på samme måde som hos Jussi Adler-Olsen formår de alligevel at blæse en velgørende frisk vind ind i skemaet. Chefkriminalinspektør Konrad Simonsen, hans højre hånd – og nu hustru – kaldet Komtessen, hans to trofaste væbnere, den familielivsramte Arne Pedersen, den solide vestjyde Klavs Arnold med folketingspolitikerhustruen, den respektløse it-nørd Malte Borup samt Pauline – med posttraumatisk stresssyndrom efter en voldsom tjenstlig episode – er alle facetterede og interessante figurer.

Ikke villig nok

I debutkrimien ”Svinehunde” gjaldt det seksuelt misbrug af børn. Denne gang er emnet human trafficking, altså international handel med kvinder til prostitution.

Hammer og Hammer lader læseren følge både forbrydere og efterforskere i et parallelt forløb, der har den yderligere finesse, at når sagen er slut, ved læseren – og forbryderen – faktisk mere, end politiet nogensinde har mulighed for at vide.

Det begynder, da afstraffelsen af en ung nigeriansk kvinde, der ikke er villig nok over for kunderne, går grueligt galt. Det er dog først længe efter udåden, da ligdele dukker op fra Satans Mose, at drabet bliver til en politisag.

Poetisk retfærdighed

Politiet er ikke alene oppe mod en raffineret og overlegen organisation, der både driver bordeller og ved hjælp af poker på nettet sørger for hvidvask af de ulovlige indtægter, men også mod en brugerkreds, der sidder på nøgleposter i det danske samfund, og som af indlysende årsager ikke er meget for at åbne op for denne del af deres private liv.

Her er vi så ved hovedanliggendet i historien: Det er ikke ulovligt at købe sex i Danmark, alt det ulovlige ligger på tilbudssiden.

Den sociale indignation forhindrer ikke forfatterparret i at være opfindere af nogle af mest raffineret afskyelige afstraffelsesmetoder i en genre, hvor overliggeren på dette område i forvejen ligger højt. Når det ikke virker voldspornografisk, skyldes det, at disse scener er integrerede funktioner af de normalitetsafvigende psyker, der skildres med stor og overbevisende indlevelse.

Finalen er en strålende, ja nærmest kåd opvisning i poetisk retfærdighed. På vejen dertil frydes man konstant over et sprog og en stil, der må være noget nær det bedste i dansk krimi meget længe.

Anmeldelse af Lotte & Søren Hammer - Den sindssyge polak

22-04-2014: Lotte og Søren Hammers nyeste krimi-opus langer ud efter manglende dansk omsorg for nationens krigsveteraner. Læs artikel

Anmeldelse: Lotte & Søren Hammer: Ensomme hjertes klub

31-08-2011: Forfatterparret Hammer formår for tredje bog i træk at udvikle og vedligeholde et krimi-plot, der overrasker til sidste side. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Melander - Serafine

03-06-2014: Jakob Melanders opus 2 er storby-krimi lige efter bogen, men med ambitioner om lidt mere. Læs artikel

Anmeldelse af Michael Connelly - Magtspillerne

19-04-2014: Michael Connellys nyeste krimi om retfærdighedens vogter Harry Bosch handler om korruption i det offentlige og det private. Læs artikel

Anmeldelse af Hans Davidsen-Nielsen - Hypokonderens død

06-04-2014: Anmeldelse: Når forlaget kalder Hans Davidsen-Nielsens skønlitterære debutbog ”roman” og ikke ”krimi”, er det nok i erkendelse af, at den brede genrebetegnelse er ganske dækkende for en historie, der ikke rigtigt kan bestemme sig for, hvad den vil. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...