Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Lone Aburas: Den svære toer | bog.guide.dk

Lone Aburas: Den svære toer

”Den svære toer” giver et underholdende billede af den smågnidrede tilværelse i den danske andedam.

Roman

Lone Aburas:

DEN SVÆRE TOER

172 sider, 199 kr.

Gyldendal

UDKOMMER I DAG

”Den svære toer” har Lone Aburas nok så kækt og frækt kaldt sin anden roman, og kritikeren krymper sig. Det er ikke hver dag, at man bliver overhalet indenom af en af sine egne klichéer, fordi forfatteren tager føringen allerede på titelbladet med et dementi, som brøler af ironi.

Det sker med Lone Aburas' nye roman, som hverken lider under skriveblokeringer, udsultede sætninger eller manglende ord i kaffen, men kører derudad med et gevaldigt humoristisk overskud. Oven i købet blot små to år efter debuten, som foreløbig har udløst både et kultur- og arbejdslegat til den unge, lovende forfatter.

Leg med forfatteren

Lone Aburas leger åbenlyst med læseren. Det gjorde hun også i ”Føtexsøen”, en biografisk selvfiktion, som samtidig er et litterært opgør, men denne gang henvender hun sig direkte til modtageren med forslag til analyse og fortolkning af teksten og et hav af små kommentarer undervejs.

Indledningen kaldes en læsevejledning og leverer en stak konkrete anvisninger samt et indblik i hendes litterære overvejelser. Som f.eks. en begrundelse for, at der ikke optræder ikke- etniske danskere i romanen, fordi - som hun siger - det er sjældent, at de bliver venner med danskere.

Det er selvfølgelig en stor løgn, som let og elegant punkterer den forkromede myte om dobbeltkontrakten mellem forfatter og læser.

Lone Aburas skriver præcis, som det passer hende, og udnytter frejdigt det potentiale, som ligger i forventningerne til og fordommene over for et værk og dets forfatter, ikke mindst når man som hun er en ung andengenerationsindvandrer.

De typiske danskere

”Den svære toer” er en samtidsroman, som fortæller historien om en håndfuld typiske danskere i typiske, halvtrivielle situationer på arbejdspladser og hjemmefront.

Der er embedsmanden Kristoffer, der overtager sin mors hund, Rigmor, og melder sig til et hundetrænerkursus, fordi han er småforelsket i frisøren Lilly. Der er Kristoffers kollega Klaus, som flytter fra sin kedsommelige kone Britt, hvorefter hun bliver vildt tiltrækkende.

Der er bodybuilderbøffen Lasse, som Lilly har afvist, og som derfor sniffer kokain og kører rundt med et ulovligt våben i bagagerummet. Og der er - som endnu en lille drilsk stikpille - en chilensk kvinde, der i modsætning til alle blegansigterne gløder af lidenskab og politisk engagement.

”Den svære toer” udfolder mildt sagt ikke nogen ophidsende historie, men pakket ind i oprørske stilbrud, lovløse genreskift og ironiske regi-bemærkninger giver den et underholdende billede af den smågnidrede tilværelse i andedammen.

Anmeldelse: Som unge var vi også kedelige

20-09-2011: Et nyt bud på den store 80'er-generationsroman fra Benn Q. Holm. Godt der kom mere ud af 1980'erne end som så. Læs artikel

Anmeldelse: Katrine Grünfeld: Sommerferie

14-03-2010: Fin og stilren skildring af et ægteskab i opløsning. Læs artikel

Anmeldelse: Populærmusik fra Østgrønland

03-11-2009: Kim Leines tredje roman er tilbage på Grønland - og heldigvis for det. •Leine ser det hele an og giver det videre i en enkel, stor og accepterende omfavnelse. Læs artikel

Anmeldelse af Kristian Lundberg - En hjemby. Fortællingen om at færdes gennem klassemøket

30-08-2014: Kristian Lundberg har skrevet en dystert bevægende beretning fra samfundets bund. Læs artikel

Anmeldelse af Marianne Jørgensen - Bondeanger

20-05-2014: Marianne Jørgensen går modigt i kødet på de svære emner i sin hyperrealistiske samlivsroman fra den jyske muld. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...