Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Liz Jensen - De ubudne | bog.guide.dk

Anmeldelse af Liz Jensen - De ubudne

Ny science fiction-thriller fra dansk-briten Liz Jensen.

Thriller
Liz Jensen:
De ubudne (The Uninvited, 2013)
På dansk ved Hans Larsen
256 sider, 250 kr.
Politikens Forlag
Udkommer i dag
 

33384052.jpg
            Den 36-årige Hesketh Lock er antropolog og ansat i et firma, der arbejder med inddæmning og skadebegrænsning i firmaer, der pludselig ikke har styr på tingene. Han har en formidabel evne til at se mønstre, hvor andre kun ser endeløse komplikationer.

Hesketh er nemlig ikke bare højt specialiseret antropolog, han er også autist. Han bemærker og husker alt, hvad der kan kategoriseres. Han løser sudokuer i samme tempo, som andre spiser popcorn. Men han har problemer med sociale relationer, ikke mindst fordi han ikke kan håndtere nuancer og underforståede betydninger, men kun opfatter et budskabs umiddelbare betydning og agerer derefter.

Hesketh fungerer fint, så længe han selv sætter rammerne. Hans partner gennem den seneste tid kan dog ikke klare ham mere. Hun kalder ham »en robot lavet af kød«. Men Hesketh har formet et bånd til hendes lille søn, Freddy, der er kommet til at betyde mere for ham, end han kunne have forestillet sig.

Et mystisk selvmord

Hesketh er blevet sendt ud for at opklare og begrænse skaderne i forbindelse med insider-sabotage mod et stort tømrerfirma i Taiwan. Men da han har forladt stedet efter udført arbejde, får han at vide, at manden har begået selvmord. Mærkeligt, da han faktisk står til hæder. For hans sabotage gik nemlig ud på at påvise bedrageri med ædeltræ inden for visse områder af firmaet. Og det vil firmaet naturligvis påskønne af hensyn til renommeet.

På en ny opgave i Dubai sker nogenlunde det samme, men denne gang ser Hesketh og 27 arbejdere noget, som de bagefter ikke er helt sikre på, noget med et pjaltet klædt barn, der pludseligt viser sig, øjeblikket før Heskeths nyfundne sabotør kaster sig ud fra den halvfærdige skyskraber, som de står i.

Samtidig kan Hesketh og alle andre læse om, hvordan børn rundt omkring i verden pludselig begynder at øve fysisk vold mod dem, der står dem nær.

Mens hændelserne med børnevolden accellererer voldsomt over hele verden, og panikken begynder at brede sig, går Hesketh og hans gamle mentor, professor Whybray, i gang med at se på mønstrene.

Noget meget skræmmende begynder at tage form.

Liz Jensens nyeste thriller bruger resultaterne fra den nyeste partikelfysik, der har påvist hastigheder hurtigere end lyset og dermed understøtter teorier om tid og rum, der indebærer noget mere fleksible opfattelser, end vi er vant til.

Båret af bekymring

Da Hesketh begynder at tage disse teorier med ind i sine diagrammer, kan han få vanviddet til at give mening. Oppe på sin lille, skotske ø, for en stund sammen med Freddy, begynder han at indrette sig på en helt ny verdensorden.

Liz Jensens science fiction-thriller er båret af en bekymring for en verden, hvor man ikke ustraffet kan blive ved med at overudnytte dens begrænsede ressourcer.

Selv om læseren måske kunne have nogle reservationer over for, hvad man vist kunne kalde »den deterministiske fejlslutning« – gives der noget alternativ til følgerne af de beslutninger, der konstant træffes? – overlader forfatteren med Hesketh trygt det problem til ”strengteoretikerne”.

Det er ikke den økologiske angst, der gør Liz Jensens historie bemærkelsesværdig. Her deler hun litterært udtrykt bekymring med adskillige forfattere som Doris Lessing, John Berger og Ian McEwan uden at have noget specielt nyt at byde på. Det er derimod hendes beundringsværdigt stilsikre og gennemførte konstruktion af en bevidsthed, der fungerer strengt analytisk-systematisk og ikke rodet-associativt, som det er tilfældet for de fleste af os. Det er flot litterært arbejde.

Anmeldelse: Michael Crichton: Next

23-04-2008: Kan andre vinde retten til éns eget genmateriale? Læs artikel

Anmeldelse af Margaret Atwood - Maddadam

20-09-2014: Margaret Atwoods science fiction-troldspejl udøver civilisationskritik med rigtige meninger og – heldigvis – en forløsende humor. Læs artikel

Anmeldelse af Morten Leth Jacobsen - Den sidste dag på Jorden

26-05-2014: Morten Leth Jacobsen får aldrig sin beskrivelse af jordens undergang til at svinge i takt med temaets alvorlige karakter og bundløse dybde. Læs artikel

Anmeldelse af Peter Høeg - Effekten af Susan

23-05-2014: Anmeldelse: Hvis De kun skal læse én apokalyptisk videnskabs-thriller i år, så lad det blive ”Effekten af Susan”. Læs artikel

Anmeldelse af Stephen King - 23.11.63

21-11-2013: Læsetiden flyver, når Stephen King kombinerer kontrafaktuel historieskrivning med moderne fysik i sin nye tidsrejse-roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...