Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Lis Vibeke Kristensen -.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Lis Vibeke Kristensen - Kirsebærtiden

Bertolt Brechts hustru har inspireret Lis Vibeke Kristensen til at skrive en roman om forbudt kærlighed i det tidligere Østtyskland.

Roman
Lis Vibeke Kristensen
KIRSEBÆRTIDEN

341 sider, 299 kr.

Modtryk


B97559873Z.1_20140222174415_000+GQ8AQEFR.1-0.jpg

I år er det femogtyve år siden, at Berlinmuren blev væltet af en eksalteret folkeskare, der havde fået nok af censur, overvågning og ensretning. Begivenheden er for længst blevet historie, og som om alt, der ligger tilbage i tid, genlyder den af spørgsmål, som stadig venter på svar.

For forfatteren Lis Vibeke Kristensen, der er tidligere teaterchef, er en af de store gåder Bertolt Brechts hustru Helene Weigel. Denne kvinde, der blev hos digteren, selv om både han og det socialistiske system skuffede hende inderligt. Hun kunne med sin position være flygtet, men blev i DDR. Hvorfor?

”Kirsebærtiden” handler hverken om Brecht eller Helene Weigel. Den handler om en fatal kærlighed i 1950’ernes teatermiljø i Berlin mellem en ganske ung mand og en voksen kvinde. Manden kan være en hvilken som helst ung, dunet skuespiller. Den modne kvinde er klart inspireret af den markante skuespiller og hermed et svar på forfatterens hvorfor.

Klassisk trekantsdrama

Kærlighedshistorien er et klassisk trekantsdrama og fortælles retrospektivt af de elskende mange år efter forholdets bitre ophør. Hendes version er skrevet, kort før hun dør, og formuleret som et langt brev til ham. Hans bliver til som en indre monolog, da han i 1989 rejser fra sit hjem i København tilbage til Berlin; byen, hvor alt begyndte og sluttede. Og begynder igen på en fuldstændig overrumplende måde.

De fleste østtyskere flygtede af ideologiske grunde, men for manden er motivet først og fremmest sorg over hende, han mister. Opbygningen af muren er blot en ydre markering af det fængsel, som hendes svigt allerede har lukket ham ind i.

»Synet af muren gjorde ham stum, stummere end løven i zoologisk have, der vandrede frem og tilbage, frem og tilbage, uden at brøle, men inde i hovedet kørte det med ham, og måske kører det også sådan i en løves hoved derinde i buret, en eneste tanke, jeg må ud herfra, koste, hvad det vil,« ræsonnerer han, men først i 1971 får han lejlighed til at flygte til Danmark.

Glødende historie

B97559873Z.1_20140222174415_000+GQ8AQE80.1-0.jpg

Den hemmelige, glødende kærlighedshistorie fortælles af både manden og kvinden i klart afgrænsede kapitler, men de to fortællestemmer er sprogligt og formmæssigt ganske ens. Det svækker effekten mærkbart.

Manden er fremragende til at læse sine egne følelser, og kvindens beretning er ofte en gentagelse af, hvad vi allerede ved. Romanen havde fået en anden dybde, hvis visse sider af deres forhold var vævet ind i teksten som en dunkel undertekst. Da havde fortiden fungeret som en gåde, en udefineret tyngde, man ikke kan få hold på, og manden, der egentlig er ganske ordinær, havde fået en aura af sorgfuld mystik.

Det er, som om Lis Vibeke Kristensen har gang i to romaner på samme tid: Romanen om skuespillerinden, der ofrer kærligheden for sin døde mands skyld, og romanen om flygtningen, der krydser sit spor og finder sig selv. Og den sidste er bedre end den første.

Der er skønhedsfejl i ”Kirsebærtiden”, men romanen er alligevel en fængende skildring af ikke bare arrene efter et kærlighedstab, men også af flugten som tilstand og forbandelse.

Anmeldelse: Uffe Stormgaard: De skamløse

26-10-2011: 10 forsvundne millioner, en smule sex og skamløse politikere og embedsmænd. Uffe Stormgaard har begået noget så sjældent som en kommunal spændingsroman. Læs artikel

Anmeldelse: Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist

23-09-2011: Philip Roths 13 år gamle roman kan læses som et privat hævntogt. Men den indeholder også fine glimt af en mistroisk tid. Læs artikel

Anmeldelse: Morten Hesseldahl: DRAGER OVER KABUL

24-09-2007: Morten Hesseldahls spændingsroman er et højst velkomment indlæg til fordel for omtanken og refleksionen. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Henrik Jensen - De mørke mænd

07-09-2014: Andet bind i Jens Henrik Jensens Danehof-trilogi er en hæsblæsende menneskejagt, hvor konspirationer og veteranpolitik går op i en højere enhed. Læs artikel

Anmeldelse af Mikael Bergstrand - Tåge over Darjeeling

26-06-2014: Den svenske forfatter Mikael Bergstrand placerer en midaldrende reklamemand midt i et indisk kærlighedsdrama. Det giver god ferielæsning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...