Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Line-Marie Lång - Artiskokhjerte | bog.guide.dk

Anmeldelse af Line-Marie Lång - Artiskokhjerte

Line-Marie Långs skræmmende ungdomsroman for tungnemme voksne bliver hængende som tinnitus. Det er intenst og ubehageligt.

Roman
Line-Marie Lång
ARTISKOKHJERTE

192 sider, 199,95 kr.

Rosinante


B97660866Z.1_20140416172738_000+GNQC3M1N.1-0.jpg

Mændene har det forbistret svært i den moderne danske roman. Og kvinderne har det ikke bedre. Kønnene lider. Sammen. Hver for sig. Generelt. Tendensen er afvikling i modsætning til udvikling. Det går ikke fremad, det går tilbage.

Det pessimistiske syn på mennesket og dets vilkår er trist i sig selv, men det bliver gruopvækkende, når det personificerer sig i et spædlemmet pigesind. Hvad er det for en kultur, som gør unge piger til kuldslåede anorektikere på jagt efter gamle mænd med rynkehud og hagefolder?

”Artiskokhjerte” er en roman om ung ensomhed og voksensvigt; om kontrol og nødvendig kynisme; om gennemhullet kærlighed og kontant sex.

Lisa er 15 år. Hun er lige blevet student og har fået en flybillet til Paris af sin mor. Hendes far bor i den franske hovedstad, og det er ham, hun skal besøge og opleve byen med. Tror hun, men han har ikke tid. Hvilken voksen har det?

I stedet overlades Lisa til sin halvsøster, Tulia, der har nok at gøre med at få sit liv til at hænge sammen med et lille barn og en drønnert af en mand.

Lisa er tilovers, til besvær, til irritation. Hun trækker sig tilbage fra familien og bestormer i stedet søsterens overbo, kaldet Le Monstre på grund af sine skarpe musikanmeldelser. Inden længe er hun hans lolita i knitrende nylonstrømper.

Den fraværende far og overboen glider i ét for Lisa, der angler efter voksen opmærksomhed. I hendes umodne modenhed får logikken en noget bagvendt facon:

»Mens jeg lå der helt tæt op ad ham, og vi kyssede, nogle gange mærkede jeg en af hans sølvfyldninger mod tungen, tænkte jeg på, at Gamlingen kunne være en slags far. Men for at han kunne være ens far, blev man nok nødt til at gå i seng med ham.«

Lisa provokerer ikke, når hun omtolker det incestuøse forhold til den noget ældre mand. Det er blot et af hendes krampagtige forsøg på at skabe nære relationer, som kan erstatte tabet af en far. Lejlighedens kakerlakker, som hun ellers udvikler et ret personligt forhold til, er ikke nok.

Kroppen som kampplads

I løbet af ferien i Paris afvikles alt det unge, uskyldige og sværmerisk forventningsfulde, når Lisa målrettet går på jagt efter det grimme, klamme, ildelugtende og halvt opløste. Det er, som om hun kun føler sig levende, når hun går til yderligheder, fornedrer sig og vender vrangsiden ud på alt, ligesom hun kun føler sig ren og stærk, når hun lige har kastet op efter et nøje indlært skema af rituel karakter.

Line-Maria Långs skildring af Lisas grænseoverskridende leg med voksenrollen er intens, ubehagelig, pågående. Der er ingen vej uden om portrættet af den ulykkelige pige. Det slynges imod læseren, som føler sig skamskudt af alle Lisas selvpåførte lidelser.

Romanen tematiserer kroppen som kampplads, torturkammer, kontroltårn og våben, og der er så meget smerte, så meget fortvivlelse, så meget protest i Lisas lille, spinkle skikkelse, at man tror, det er løgn.

Lisa skriger stumt ind i en døv verden. Hendes forfatter trænger igennem. Og den stemme bliver hængende som tinnitus.

Anmeldelse af Lilja Scherfig - Bobolina

20-03-2014: Lilja Scherfig skriver boblende muntert om en frimodig cirkus-teenagepiges opdagelse af sig selv. Læs artikel

Anmeldelse af Endre Lund Eriksen - Den sommer far blev homo

05-11-2013: Hans far er bøsse, hans hund er liderlig, og livet er svært for 13-årige Arvid. Læs artikel

Anmeldelse: Aline Sax: Mellem to verdener

04-01-2011: En ungdomsroman, der henvender sig til en ganske bestemt udsat gruppe af teenagere fordomsfrit og medfølende. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved - Dig og mig ved daggry

23-11-2013: Interessant, modig og fængslende ungdomsroman leger med vores forventninger i en fortælling om tragisk, ung kærlighed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...