Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Leonora Christina Skov: Silhuet af en synder | bog.guide.dk

Leonora Christina Skov: Silhuet af en synder

Der er smæk for skillingen, men alt for nidkær regelrethed hæmmer Leonora Christina Skovs nyeste roman.

Leonora Christina Skov:

SILHUET AF EN SYNDER

374 sider, 299,95 kr.

Rosinante

UDKOMMER I DAG

I et voldsomt (selv)iscenesat videoklip på Youtube kan man opleve forfatteren Leonora Christina Skov i forbindelse med den forestående udgivelse af ”Silhuet af en synder” opremse karakteristika for den gotiske roman - genren, i hvilken hun har ladet sin nyeste roman tage form.

Og man kan ikke klandre Skov for at have sovet i timen (eller under magisterafhandlingen om Mary Shelleys ”Frankenstein”), for hun har fuldstændig styr på kriterierne: Fortrængninger, skeletter i skabet, genfærd, familiehemmeligheder, tvillinger, og jeg skal komme efter dig. Med grundkomponenterne i orden er scenen således sat, for at forfatteren kan få udlevet sin erklærede drøm om at skrive en gotisk roman med forbilleder i bl.a. Karen Blixen, Charlotte Brontë og Daphne du Maurier.

Romanen er inspireret af en oplevelse, som Skov selv havde, da hun som ung var ansat som sekretær for en senildement mand, der ville have hende til at skrive sine selvsagt mangelfulde erindringer. Dette udgangspunkt synes spækket med potentiale, og det er da også i det, at ”Silhuet af en synder” fungerer bedst.

Romanen er struktureret som et sindrigt system af kinesiske æsker, der konstant åbner sig og viser nye vinkler og perspektiver. Leonora Christina Skov har en ubestridelig tæft for dette og lader med elegant hånd tider og personhistorier sammenflette til et imponerende broderi af lyssky hemmeligheder. Man skal holde tungen lige i munden, når realtid skal skilles fra fortalt tid, og fortællerstemmen adskilles fra indholdet, men Skov klarer det med formbevidst sikkerhed.

”Silhuet af en synder” foregår på og omkring personerne på godset Lijlenholm på Sydsjælland. Her har der i generationer været tradition for incest, sindssyge og spøgelser. Romanens ærinde er, at de to jeg-fortællere, Agnes Kruse, en mandhaftig lesbisk sekretær med egne motiver helt på plads, og Nella, godsets eneste arving og datter af den sindssyge forfatter Antonia von Liljenholm, har sat sig for at afdække de modbydeligheder, der i årevis har fundet sted på godset.

En lidt tam affære

Det vil være omsonst her at røbe, hvad der præcist er sket, men det er ikke så lidt, for den families synderegister kræver mere end en østrigsk kælder.

Snarere må fokus lægges på, at resultatet af Skovs ihærdige og for så vidt forbilledlige forsøg på at skabe gotisk litteratur i Danmark anno 2010 bliver en lidt tam affære. Og det forekommer underligt, når den ikke får for lidt af lesbisk samkvem, røverhistorier og golde gengangere.

Om det skyldes Skovs indgående kendskab til genren eller det blotte faktum, at den gotiske ramme virker som en stiv, fortænkt forklædning, så kammer den ellers saftige fortælling desværre over i stiløvelse og bliver derfor en smule uvedkommende. Den er alt for formfuldendt til at give indtryk af at ville noget selv, og et kort stykke inde i læsningen rammes man af forudsigelighedens snærende bånd.

Det er svært og unødvendigt ikke at give en anerkendende ros for forsøget, men mere legesyge og mindre stædig insisteren på idealerne kunne have befriet ”Silhuet af en synder” fra nogle tunge åg. Og formentlig gjort den en del mere interessant at læse.

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel

Anmeldelse af Loka Kanarp og C/M Ederborg - Mørket venter

08-07-2014: Svensk tegneserieroman byder på ægte gys og en stærk historie om savn og smerte. Læs artikel

Anmeldelse: Susan Hill: Kvinden i sort

14-03-2012: Det kluntede sprog er det mest uhyggelige i en halvtam spøgelseshistorie. Læs artikel

Anmeldelse: Marcus Sedgwick: Den hvide krage

02-09-2011: Den hvide krage er en såkaldt ”gotisk thriller” - sådan en med blafrende stearinlys, forladte ruiner og masser af mystik. Læs artikel

Anmeldelse: Joe Hill: Horn

30-04-2011: Stephen Kings søn har begået en effektiv horrorroman, der også får læseren til at trække på smilebåndet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...