Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Lally Hoffmann: Damaskus-affæren | bog.guide.dk

Anmeldelse: Lally Hoffmann: Damaskus-affæren

Tv-reporter Lally Hoffmann har skrevet glimrende bøger om Frankrig og en samtalebog med Ole Wøhlers Olsen, men kikser i spændingsroman-genren.

Lally Hoffmann:

DAMASKUS-AFFÆREN

255 sider, 249 kr.

Lindhardt og Ringhof

Er udkommet

Hanna Blok er tv-journalist ansat på en stor dansk tv-station med hovedsæde i København. Men det meste af tiden farer hun verden rundt og beretter om den ene krise, krig eller katastrofe efter den anden. Hun er meget kompetent - og sørger for, at læseren får det eftertrykkeligt at vide.

Der er ikke meget tid til privatliv mellem de mange akutte opgaver. Indimellem kan hun dog dyrke lidt samliv med sin marokkanske diplomat Sami. Han vil gerne giftes med hende. Hun vil ikke, for hun vil ikke kompromittere sin frihed til fordel for en kultur, der ikke deler Vestens syn på kvinder.

Bortført af hellige krigere
Da historien begynder, er Hanna hos sin iranske veninde Farah, der lever i eksil i San Francisco. Men ikke så længe. For Sami venter på et hotel i Bordeaux-distriktet. Da han en aften efter en mindre parforholdsdiskussion går ud til ismaskinen for at hente nye forsyninger, kommer han ikke tilbage.

Hanna undrer sig. Han er dog før forsvundet efter lidt hårde ord. Men situationen ændrer sig unægtelig, da han nogle dage senere toner frem på CNN som bortført af islamistiske hellige krigere.

Hanna mobiliserer alle sine forbindelser. En yngre araber dukker op og hævder at være kidnappernes mellemmand. Hun skal ufortøvet begive sig til Damaskus, hvor Sami holdes fanget.

Dårligt håndværk
Men alt er ikke, hvad det synes at være. Sami skifter status fra gidsel til terrorist og Hanna fra ængstelig samleverske til nedrig medsammensvoren. Araberen viser sig at være iscenesætter med helt egen dagsorden snarere end mellemmand. Hanna må i gang med sin egen efterforskning.

Det kunne lyde som et rimeligt oplæg til en politisk spændingsroman med terrorist-motiv. Men i Lally Hoffmanns hænder lykkes den ikke.

Oscar Wilde sagde i sit forord til ”Portrættet af Dorian Gray” noget i retning af, at der findes ikke dårlige litterære emner, kun dårligt skrivehåndværk. Det må man desværre konstatere bevises til fulde i denne debutbog.

Lad gå med, at Hannas selvoptagethed er ulidelig. Hun er jo kun en fiktiv figur og kan være ment som sådan - man tror det bare ikke jævnfør Liza Marklunds ditto. Lad også gå med, at tv-journalisten synes at tage det for givet, at tv-mediet er i sin fulde ret til at sætte dagsordener, at gøre historien til historier, og at der intet mere helligt findes end en live-tv-deadline og intet mere ædelt end en BBC-journalist.

Det kunne jo være satirisk ment - det er der dog heller intet, der tyder på.

Manglende talent
Men hvis man vil skrive en roman, og det gælder også ”bare” en spændingsroman, må man helt grundlæggende have hold på plot og stil, kort og brutalt sagt, have et skønlitterært talent.

Plottet knirker og er tungt med alt for mange sammentræf, der ikke overbeviser. Men det det værste er stilen. Det lykkes Hoffmann at beskrive det kulminerende skyderi på et hotel i Damaskus, så det mest af alt ligner en scene i en Marx Brothers-film.

Og ind imellem de ufrivilligt komiske højdepunkter er det ugebladsnovellen, der må have angivet den stilistiske model. Kan man holde ud at læse til slutningen, bliver man udsat for en uudholdeligt selvretfærdig belæring.

Det er ikke godt. Lally Hoffmann er en fortrinlig tv-reporter og har skrevet glimrende bøger om Frankrig og en samtalebog med Ole Wøhlers Olsen. Men hun er ikke den eneste, der må erkende, at springet fra sagprosa til prosafiktion ikke er så let en sag.Anmeldelse af Javier Marías - Forelskelser

20-10-2014: Den ordrige og fabulerende Javier Marías lokker både sine figurer og læseren ind i en labyrint af forestillinger om kærlighedens veje og vildveje. Læs artikel

Anmeldelse af Jesper Stein - Akrash

20-06-2014: Den tredje kriminalroman i serien om den hårdkogte og selvdestruktive kriminalstrømer Axel Steen er intet mindre end infamt spændende og mesterligt velskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Amélie Nothomb - Blåskæg

14-05-2014: Gylden champagne og hede blikke kan være svære at modstå, og inden Saturnine får set sig om, er hun blevet forelsket i manden, der efter sigende har otte kvindemord på samvittigheden. Læs artikel

Anmeldelse af Aline Sax - Dobbeltspil

11-05-2014: Hovedpersonerne i Aline Sax’ nye ungdomsroman er rodløse, småkriminelle, homoseksuelle – og lidt uskarpt beskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Hans Davidsen-Nielsen - Hypokonderens død

06-04-2014: Anmeldelse: Når forlaget kalder Hans Davidsen-Nielsens skønlitterære debutbog ”roman” og ikke ”krimi”, er det nok i erkendelse af, at den brede genrebetegnelse er ganske dækkende for en historie, der ikke rigtigt kan bestemme sig for, hvad den vil. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...