Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Christoph Poschenrieder: Spejlkassen | bog.guide.dk

Christoph Poschenrieder: Spejlkassen

Er Christoph Poschenrieders anden roman en tankevækkende konstruktion om forestillingens kraft? Eller stritter den i uforenelige retninger? Vandene vil dele sig.


Roman
Christoph Poschenrieder:
Spejlkassen (Der Spiegelkasten)
Oversat fra tysk af Ursula Baum Hansen
228 sider, 199 kr.
Rosenkilde & Bahnhof

30208932 -.jpg

Den overordnede fortæller i ”Spejlkassen” – han får aldrig noget navn – har tilsyneladende fået sit drømmejob i München:

»At sidde på et kontor, der var tørt, når det regnede udenfor, varmt om vinteren og køligt om sommeren.«

Stillingsbetegnelse: medieanalytiker.

Fortælleren skal i al sin gribende enkelthed læse alle dagens tysksprogede aviser og på baggrund heraf udarbejde analyser på engelsk af mediernes behandling af emner, »der har interesser for De Forende Staters regering«.

Den ikke navngivne virksomhed, der således producerer stribevis af analyser og varm luft – som ingen tilsyneladende læser – synes at stå i forbindelse med CIA, men ligner til forveksling enhver anden gennemsnitlig arbejdsplads i det, som nogen har valgt at kalde ”videnssamfundet”.

Fortællerens nærmeste chef er også ganske tidstypisk – en botox-opstrammet kvinde omkring de halvtreds.

Analyser

I takt med at fortælleren gradvist mister sin arbejdsglæde, dykker han længere og længere ned i Første Verdenskrig.

I begyndelsen sker det kun i fritiden, men efterhånden bliver det et fuldtidsprojekt, der nærmest antager eksistentielle dimensioner.

Chefen ender med at fyre ham med et tilfreds grin – »Three strikes and you’re OUT, right?« – da han for tredje gang forsømmer sit lønnede analysearbejde af sin samtid til fordel for ulønnede, fortidige skyttegravsanalyser.

En navngiven grandonkel, Ismar Manneberg, er omdrejningspunktet for fortællerens store interesse for verdenskrigen.

Faktisk fylder fortidshistorien om Ismar Manneberg lige så meget som nutidshistorien om dennes grandnevø, idet de to romanen igennem konsekvent skiftes til at udfylde fortællerrollen. Det står efterhånden klart, at de to historier, der begge rummer en mystisk kvindeskikkelse, først vil mødes til sidst. Her spiller en gådefuld spejlkasse naturligvis en afgørende rolle.

Oplagt skrivetalent

Den begejstrede fan vil sikkert læse Christoph Poschenrieders roman som et tankevækkende intellektuelt projekt, der i flere lag tematiserer erindringens magt og forestillingens kraft. Altså endnu en litterær bedrift af manden bag romanen om den unge Arthur Schopenhauer, ”Verden er i hovedet”.

Den mere skeptiske læser vil nok være tilbøjelig til at mene, at grundtemaerne i ”Spejlkassen” stritter i uforenelige retninger. For hvor meget har Første Verdenskrigs gruopvækkende skyttegravskrig, når det kommer til stykket, at gøre med noget, der nærmest ligner en kritik af moderne virksomhedskultur?

”Intet nyt fra Vestfronten” møder en (omvendt) kaospilot så at sige. Men kan der stilles spørgsmål ved romanens grundlæggende konstruktion, kan ingen derimod frakende Poschenrieder et oplagt skrivetalent.

Anmeldelse af Erich Maria Remarque - Intet nyt fra Vestfronten

29-07-2014: Genanmeldelse: Erich Maria Remarques berømte roman står stærkt den dag i dag. Den er en krast realistisk skildring af Første Verdenskrigs rædsler, men også dens sjælelige lidelser, melankoli og oplevelsen af fortabelse og hjemløshed fastholdes desillusioneret – suppleret med morbid humor. Læs artikel

Anmeldelse af Otto Gelsted - Jøderne i Husaby

16-02-2014: Boganmeldelse: Den eneste roman, digteren Otto Gelsted skrev, består af en række rapporter fra det dansk- jødiske emigrantmiljø i Sverige under Anden Verdenskrig suppleret af fine naturskildringer og filosofiske strøtanker. Læs artikel

Anmeldelse af Jenni Linturi - For fædrelandet

16-01-2014: En ny finsk roman skildrer med stor indsigt og realitetssans, hvordan finske mænd i 1940’erne meldte sig til den tyske hær og vendte hjem med ar på sjælen. Læs artikel

Anmeldelse af Stefan Hertmans - Min bedstefars himmel

25-10-2014: 30 år skulle der gå, før Stefan Hertmans var moden til at skrive historien om sin bedstefar. Det er bevægende læsning. Læs artikel

Anmeldelse af Louis-Ferdinand Céline - Rejse til nattens ende

25-10-2014: Efter Første Verdenskrig gik alle værdier af led, og troen på det gode kom til at virke som en forældet drøm. Céline beskriver i sin berømmede roman, hvordan et ødelagt menneske gebærder sig i en ødelagt verden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...