Find mere om:
Ufuldendte bøger der stadig spøger | bog.guide.dk

Ufuldendte bøger der stadig spøger

BBC's forsøg på at opklare Dickens' sidste mysterium er ikke det eneste. Hvad skete der med Lolita?

Det har optaget forfattere, forlæggere, journalister og selv de spirituelle i adskillige år.

Ufuldendte bøger er gang på gang blevet forsøgt afsluttet med varierende held.

Så sent som i onsdags meddelte BBC, at de kaster sig over Charles Dickens bog "Edwin Droods Hemmelighed", som forfatteren kun blev to-tredjedel færdig med, inden han døde.

Læs artikel: BBC løser Dickens' sidste gåde

Det er ikke første gang, at Dickens karakter Edwin Drood og spørgsmålet, hvad skete der med ham, er forsøgt løst.

Få månder efter forfatterens død i 1870 forsøgte den amerikanske satiriker Robert Henry Newell sig. Kort efter var det journalist Henry Morford, der prøvede, og i 1873 forsøgte Thomas James at få kontakt med Dickens' ånd for at finde den mest "ægte" slutning.

Sidstnævnte blev godt modtaget af forfatteren bag Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, en stor fan af det spirituelle, skriver The Independent.

1700-tallets danske kvinder

Også i Danmark har særligt kvinder forsøgt at digte videre på andre forfatteres værker. Der har ikke været tale om ufuldendte værker, men bøger, som de bare blev nødt til skrive en fortsættelse af.

"I 1700-tallet var det meget populært at skrive fortsættelser af andres romaner.

Dengang var man vant til at læse op for andre, men læserne fik øjnene op for skønlitteraturen. Her læser man ind ad, og nogle bliver altså så optaget af det, de læser, at de bliver nødt til at skrive en fortsættelse," siger Anne-Marie Mai, professor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på SDU til kpn.dk.

Blandt værkerne er Charlotte Badens "Den fortsatte Grandison" - en fortsættelse af Charles Richardsons brevroman "The History of Sir Charles Grandison" og Charlotta Biehls "Den Unge Wartwig" - en fortsættelse af en bog af Goethe.

Et usikkert ærinde

Både fortsættelser og forsøg på at afslutte ufuldendte værker har altid været forbundet med skepsis.

Vladimir Nabokovs søn forsøgte sig med bogen "The Original of Laura", men blev mødt med massiv kritik, da hans afdøde far udtrykkeligt havde frabedt sig, at hans ufuldendte værk blev offentliggjort.

Også Tolkiens søn, Christopher, forsøgte sig, men kom ud i et lignende uvejt, da han udgav "The Silmarillion" efter J.R.R Tolkiens død i 1973.

Men det kan også gå godt. Jane Austen og Kafka er begge forfattere, hvis værker er blevet redigeret meget efter deres død, men alligevel blev litterære klassikere.

Nyhed: Ukendte manuskripter dukket op

16-05-2011: I et arkiv i Manchester er der dukket en lang række hidtil ukendte Burgess-manuskripter op. Læs artikel

Nyhed: Ukendt manuskript fundet i arkiv

23-02-2011: Fans af Enid Blyton - hende med De 5-bøgerne - kan glæde sig: færdigt manuskript fundet. Læs artikel

Nyhed: SÅ sær var han altså heller ikke...

19-02-2011: Breve afslører, at legendarisk forfatter - bedst kendt for sin debut-roman - levede normalt liv. Læs artikel

Nyhed: Stieg Larsson er en bragende succes i USA

30-05-2010: Den afdøde svenske kriminalforfatter ryger til toppen af bestsellerlisten i USA med "Luftkastellet der blev sprængt" - den sidste roman i en trilogi. Læs artikel

Nyhed: Domstol: Roman er tyvstjålet

04-05-2010: Amerikansk appelret mener, at svensk roman minder for meget om J.D. Salingers ”Griberen i rugen”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...