Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Den ny.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Den ny tid

En broget historie fra dengang, da Superlove var in.

Roman
Katrine Marie Guldager:
DEN NY TID
272 sider, 250 kr.
Lindhardt og Ringhof
Udkommer i dag
 

Hele otte bind har Katrine Marie Guldager annonceret, at vi skal få i denne familiekrønike med basis i Køge, hvor Peter og Lilly engang dannede par.B9793552Z.1_20130502200815_000+GE13G25G.1-0.jpg

Nu er ungerne blevet voksne, følsomme og forvirrede. Vi skriver nu 1967, ”the summer og love”, hvor et markant mindretal eksperimenter med seksualitet, samlivsformer og stoffer.

Lilly, der gerne vil opfatte sig selv som kunstner – hvad hun næppe er – hopper som 50-årig med på bølgen, tilskyndet af sønnen Henry. Den forladte Peter tusser rundt i Køge, mens de fleste af de driftige lever livet i København.

Datteren Leonora slægter moderen på, men har endnu ikke forladt sin mand Klaus, som vi ellers ikke hører meget om.

Peter har selv brændt Ella af, men midt i sin alkoholiserede deroute får Ella et forhold til Henry.

I drifternes vold

»Det bliver i familien,« og den pointe ligger også i romanens mest dramatiske hændelse.

Samme Henry bliver gennembanket, og alle vennerne mener, at han er et offer for politiets brutalitet, men sandheden er den, at sønnen har stjålet faderens gemte formue, hvorfor Peter tager affære – uden at vide, at hans penge blev investeret i udstrakt hashhandel. Selv om Henry føler sig uden for familien, hvad der kun til dels passer, har han ansvarlighed nok til at returnere pengene, måske fordi kæresten Helle mener, at det er vejen frem, hvis man vil være fri.

Og fri er tidens løsen: 1967 indvarsler ikke socialismens sejr, derimod liberalismens nye æra. Historien er fuld af opbrud, af forsøg på selvrealisering. Forældre, der ofrer børnene, og unge, der ikke kan blive voksne. Mennesker, der bliver fanget i deres drifters vold.

Det indre dyr

Det går lystigt til i ”Den ny tid”. Man mærker, at Katrine Marie Guldager har lavet research – der henvises til de rigtige sange og grupper, der læses de rigtige tidsskrifter (Superlove!). Det er ikke korrekt at sige, at historien bliver fortalt lige ud ad landevejen. Det vil sige: Guldager har fundet frem til en gennemsigtig prosa, som er helliget det dramatiske. I modsætning til f.ks. Helle Helle har hun genoptaget en klassisk fortæller, der glad og gerne kommenterer historien, afslører, hvad der rører sig inde bag figurerens pande og ganske autoritært springer frem og tilbage i historien. Ikke mindst det første er iøjnefaldende: Romanen vrimler med »Mange år senere skulle …« Det kan selvfølgelig være meget rart at vide, hvordan det kommer til at gå for Leonora, Peter og alle »disse gode mennesker«, som fortælleren selv siger. Omvendt bliver det demonstrativt.

Den ulvesymbolik, der gav de to første romaner i krøniken slagside, er nedtonet. Uden videre hedder det, at ulven, som kun Lilly kan se, er et indre dyr. Mystikken erstattes nu af snusfornuftig psykoanalyse, og fortælleren bruger et par gange direkte psykoanalytiske begreber.

Vist har Katrine Marie Guldager styr på den brogede fortælling. Men i mine øjne løser hun ikke det problem, som mange forfattere bakser med, nemlig hvordan en fortæller kan reflektere over historien. Det virker, som om Guldager springer op og falder ned på de kunstneriske udfordringer.

Hvis en konflikt bliver tilstrækkeligt kompliceret, eller et tema brænder på – ja så får vi enten i en illusionsnedbrydende parentes fortalt, hvordan det faktisk forholder sig, eller fortælleren kaster sig direkte ud i udlægninger, der forvandler dramaet til noget, der illustrerer en tese.

Anmeldelse: Katrine Marie Guldager: Ulven

29-09-2010: Ikke meget overlades til læserens fantasi i Katrine Marie Guldagers bog ”Ulven”. Læs artikel

Anmeldelse: Conn Iggulden: Ulven fra Stepperne

09-08-2007: Her begynder en mamutberetning om Djengis Khan og hans efterkommere, som fra 1200-tallet skabte et imperium fra Stillehavet i øst til Donau i vest. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse af Christian Mørk - De forhadte

22-08-2013: Christian Mørk udforsker samvittigheden i sin nye bog om Besættelsen. Det er fascinerende og foruroligende. Læs artikel

Anmeldelse: Katrine Marie Guldager: Lille hjerte

09-02-2012: Bind to af Katrine Marie Guldagers slægtsroman fra Køge, ”Lille hjerte”, har et indlysende center, nemlig opbruddet i et ægteskab. Dette smertepunkt er på én gang romanens styrke og dens svaghed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...