Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Katrine Marie Guldager: Lille hjerte | bog.guide.dk

Katrine Marie Guldager: Lille hjerte

Bind to af Katrine Marie Guldagers slægtsroman fra Køge, ”Lille hjerte”, har et indlysende center, nemlig opbruddet i et ægteskab. Dette smertepunkt er på én gang romanens styrke og dens svaghed.

Katrine Marie Guldager: Lille hjerte

205 sider, 199 kr.

Gyldendal

Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk advokerer i sin lille bog ”The Naive and the Sentimental Novelist” for det synspunkt, at enhver roman har et center.

Læserne er ikke nødvendigvis enige om, hvad dette center gemmer, men det udgør en gåde, og hvis det ikke er tilfældet, eller hvis centret er for indlysende, bliver læseren hurtig træt af romanen. Centret må derimod gerne rumme modstridende anskuelser, for det er såre menneskeligt. Jo mere komplekst, centret er, jo bedre. Et center må ikke være demonstrativt.

Bind to af Katrine Marie Guldagers slægtsroman fra Køge, ”Lille hjerte”, har et indlysende center, nemlig opbruddet i et ægteskab og de genvordigheder, som det afstedkommer for alle de berørte. Dette smertepunkt er på én gang romanens styrke og dens svaghed.

Ingen helte


Styrke, fordi skilsmissen er en almen erfaring, og den skildres både fra voksen og barnehøjde. Meget fint og nuanceret demonstrerer bogen, at der ingen helte er i den historie, heller ingen rene skurke.

Tilværelsen bringer mennesker på kollisionskurs, og det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at historien udspiller sig i 1950'erne, da det var uhørt, hvis Lilly fra det småborgerlige Køge (?!) tager til København for at prøve sig som billedkunstner og bag sig efterlader mand og to børn. Kun lille Ib er med på turen til storbyen, og ham er der ikke meget plads til, når et nyt liv med ny mand skal prøves.

Hjemme i Køge besinder den svigtede Peter sig og inviterer den forslåede Ella med dennes to børn inden døre.

Det er heller ikke nogen let manøvre; sønnen Henry bliver varm på Ella, og dermed nærmer han sig en mental normalisering, mens lillesøster Leonora skal vænne sig til ikke længere at være den store kæledægge.

Lilly returnerer imidlertid til Køge, måske er hun alligevel ikke kunstner. Men skaden er uoprettelig.

For indlysende


Svagheden er, at bogens center bliver blottet og indlysende, og det hænger paradoksalt nok sammen med forfatterens lyst til at kombinere realisme med magi og trylleri.

Ganske i modsætning til Helle Helle er Guldagers fortæller lystigt fortolkende, og det kan jeg principielt godt lide. Der er bare det men ved det, at for meget bøjes i neon, og den magiske realisme er så massiv, når nøden er størst, at læseren ikke kommer til at tøve, fordi fortælleren sætter det mystiske på plads eller erklærer, at sådan forholder det sig, end of discussion.

Det bliver for kunstfærdigt, når søstrene Lys og Mørk glider sammen til en personage. Det er for let, når fortælleren i ny og næ gør opmærksom på, at denne og hin figur »mange år senere« vil gøre sådan og sådan. Realismen og magien integreres ikke, den sidste hives blot ud af det blå, når der skal ske noget sjovt. Tja.

Ikke inviteret


Jeg sympatiserer med Katrine Marie Guldagers projekt om at ville dvæle ved afskedens og skilsmissens omkostninger og muligheder. Men den form, hun har valgt, den fortællerstemme og de symboler, som hun arbejder med, inviterer ikke mig ind i det fiktive univers, sådan som forfatteren formåede det i novellesamlingen ”København” og romanen ”En plads i historien”. Desværre.

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Den ny tid

03-05-2013: En broget historie fra dengang, da Superlove var in. Læs artikel

Anmeldelse: Katrine Marie Guldager: Ulven

29-09-2010: Ikke meget overlades til læserens fantasi i Katrine Marie Guldagers bog ”Ulven”. Læs artikel

Anmeldelse: Katrine Marie Guldager: EN PLADS I HISTORIEN

29-04-2008: Endelig en moderne variant af en tolkende fortællerstemme, der kan tænke og ikke bare registrere. Læs artikel

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse af Anne-Sophie Lunding-Sørensen - Fald

20-10-2014: Anne-Sophie Lunding-Sørensens feel bad-roman er berusende velskrevet og dyster. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...