Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Katrine Marie Guldager: Ulven | bog.guide.dk

Katrine Marie Guldager: Ulven

Ikke meget overlades til læserens fantasi i Katrine Marie Guldagers bog ”Ulven”.

Katrine Marie Guldager: Ulven

288 sider, 299 kr.

Gyldendal

UDKOMMER I DAG

Underholdningsværdien fejler ikke noget i Katrine Marie Guldagers historiske roman fra Køge, ”Ulven”.

Vi møder et big band af mennesker med fokus på en familie med tre børn, hvoraf de to, Henry og Leonora, er de centrale. Der sker ting og sager, som det hedder på nudansk, og hvis den psykologiske realisme slipper op, spædes det hele op med magisk realisme, omvandrende spøgelser og en fortæller, der kan dykke ned i alle tilstedeværende og - vupti - afsløre, hvordan det vil gå denne og hin senere hen.

Ingen tvivl om at forfatteren har magt over sin fortælling, og hun vil både more og angive, hvordan mennesker ikke får det bedste ud af tilværelsen.

Menneskelig grumhed

Henry er ganske vist et ønskebarn, men han er ikke en af Guds bedste børn. Han er rasende jaloux på sin lillesøster og bliver med sit ishjerte stadig mere samvittighedsløs.

Den menneskelige grumhed er fortællingens omdrejningspunkt, og den hvirvler en masse konflikter op, symbolsk markeret med en drifternes ulv, der bliver stuvet af vejen på loftet, og som kun de indviede sanser (en hilsen til Villy Sørensen?).

På den anden side er flere af figurerne noget indolente i det, hvis ikke de er festligt excentriske. Midt i den lystige komedie titter fatale træk frem, som når børnenes tante efter Befrielsen bliver skammeligt ålet af byens borgere, fordi hun har haft et uforløst forhold til en tysk soldat.

Lys og mørke

”Ulven” er musikalsk afstemt, så lyse og mørke toner balancerer - vittigt og demonstrativt kaldes et par tvillinger Frk. Lys og Frk. Mørk. En kontrast der går igen i de mange spændingsfyldte forældre-barn relationen, som man øjensynlig ikke kan slippe for, selv om barnet er blevet midaldrende.

Der elskes lidt til højre og venstre, lidt uden for nummer. Leonoras moder har måske en kunstners talenter, men hun kan ikke finde ud af at realisere sit potentiale, ligesom hun ikke rigtigt kan finde ud af at folde sig ud i forhold til andre mænd, der er mere spændende end kontorhelten derhjemme.

Og er figurerne ikke altid for kloge, kan fortælleren sætte trumf på med analytisk klarhed: »Så meget havde han da forstået om kvinder: de hæftede sig ved de forkerte ting og bar nag i al evighed«.

Jeg elsker den slags statements!

Man stryger igennem den underholdende roman. Historien har fylde.

Men den overlader trods den magiske realisme ikke meget til læserens fantasi. Den alvidende fortæller er en skabspædagog, som tegner og fortæller på livet løs og reducerer dermed noget af det mangetydige og komplekse.

I mine ører er Katrine Marie Guldager heller ikke en udpræget morsom forfatter, og det er ellers meningen, at specielt første del skal tangere en corny folkekomedie. Problemet er, at det er svært at forene en klog fortæller med smådumme figurer. Facit kan være, at begge bliver letkøbte.

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Den ny tid

03-05-2013: En broget historie fra dengang, da Superlove var in. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse: Katrine Marie Guldager: Lille hjerte

09-02-2012: Bind to af Katrine Marie Guldagers slægtsroman fra Køge, ”Lille hjerte”, har et indlysende center, nemlig opbruddet i et ægteskab. Dette smertepunkt er på én gang romanens styrke og dens svaghed. Læs artikel

Anmeldelse: Aline Sax: Mellem to verdener

04-01-2011: En ungdomsroman, der henvender sig til en ganske bestemt udsat gruppe af teenagere fordomsfrit og medfølende. Læs artikel

Anmeldelse: Hanne Reintoft: Når dagene strenges

07-10-2010: Hanne Reintoft fortsætter sin historie om familien fra Vemminggård i Slesvig. Hun leder den med sikker hånd og hjerte tilbage til Danmark. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...