Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Karl Taro Greenfeld - Triburbia | bog.guide.dk

Uro i reservatet

Fletteroman fra det hippe Tribeca får skabt flere relationer, end det tynde plot kan rumme.

Roman
Karl Taro Greenfeld
TRIBURBIA

På dansk ved Mich Vraa

320 sider, 300 kr.

Møller


B971169048Z.1_20140731175818_000+GNREM6J7.1-0.jpg

Den New York-baserede forfatter Karl Taro Greenfeld debuterer skønlitterært med ensembleromanen – den slags fortællinger, hvor persongalleriet ikke umiddelbart er forbundet, men langsomt viser sig at være det – ”Triburbia”, og umiddelbart lyder udgangspunktet lokkende.

I den eksklusive Manhattan-bydel Tribeca – Triangle Below Canal – mødes en gruppe fædre hver morgen til fedtet morgenmad, når de har afleveret deres yngel i den privilegerede privatskole.

Mændene har ikke umiddelbart andet end deres børns skolegang til fælles, men efterhånden som vi efter tur kommer tæt på de forskellige mænd, deres koner og deres børn, finder vi ud af, at deres lille velhaverenklave er mere forbundet end som så.

Det kommer der desværre ikke noget rigtigt interessant ud af, for Greenfeld er så forelsket i miljøet, at han går mere op i at spidde de potrygende rigmænd og deres familier end i at se, om der mon kunne gemme sig en egentlig fortælling midt i deres materielle overflod.

Drømme og utroskab

Indgangen til gruppen sker via lydteknikeren Mark, der er gift med den familierige Brooke, med hvem han har to døtre. Marks fortælling centrerer sig om en plakat, som en af de andre fædre har fabrikeret, fordi man mener, at der er en overgrebsmand på fri fod i nabolaget.

Fantomtegningen på plakaten har uheldigvis en slående lighed med Mark, hvilket hans omgivelser ikke kan undgå at bemærke. Denne gren af historien kommer til at overskygge Marks egentlige historie, som handler om bristede drømme – noget, der ligesom utroskab går igen romanen igennem.

Bedst er Greenfeld til at beskrive fortiden – som i historien om fotografen Barnaby, der i sin ungdom måtte lide under en tilværelse i specialklasse og sin enormt smukke søster Shannons usammenlignelige popularitet.

Fra første til tredje person

Desværre formår forfatteren ikke at trække spændingen ind i romanens nutid, hvor tingene står i stampe. Det er der muligvis en pointe i – at det kedsommelige forstadsliv, som titlen mere end antyder, også findes på det mondæne Manhattan – men når romanen i øvrigt har så lidt at byde på, kan handlingen ikke i den grad stå stille. Han får slet ikke brugt sin fallerede forfatter og den lokale gangster til noget virkelig interessant. I stedet kommer de indbyrdes ligegyldige affærer til at fylde alt for meget.

Rent fortælleteknisk er det også mærkeligt, hvorfor Greenfeld veksler mellem jeg-fortællere og historier, der formidles i tredje person. Det giver en irriterende fornemmelse af, at nogle er mere vigtige eller mere tilgængelige end andre, men princippet forbliver ugennemskueligt.

Så selv om Greenfeld skriver et nærmest journalistisk, flydende prosa, bliver ”Triburbia” aldrig den tiltænkte sprængfarlige affære, som den så åbenlyst gerne vil være.

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse af Karin Alvtegen - Sommerfugleeffekten

09-06-2014: Karin Alvtegens nyeste roman er en halvtam moralitet uden de store overraskelser. Læs artikel

Anmeldelse af Signe Langtved Pallisgaard - Et andet sted

17-01-2014: En situationsrapport fra et liv i frit fald. Det har muligvis været terapeutisk at skrive, men det er det ikke at læse. Læs artikel

Anmeldelse af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved - Dig og mig ved daggry

23-11-2013: Interessant, modig og fængslende ungdomsroman leger med vores forventninger i en fortælling om tragisk, ung kærlighed. Læs artikel

Anmeldelse: Britt Tippins: Der er ingen steder at græde her

28-08-2012: Der går for meget dameblad i Britt Tippins’ ellers fint turnerede debutroman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...