Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Karin Alvtegen - Sommerfugleeffekten | bog.guide.dk

Sommerfugleeffekt eller skæbnens ironi?

Karin Alvtegens nyeste roman er en halvtam moralitet uden de store overraskelser.

Roman
Karin Alvtegen
SOMMERFUGLEEFFEKTEN

(”Fjärilseffekten”, 2013)

Oversat af Vibeke Eskesen

276 sider, 299 kr.

Tiderne Skifter


B97875846Z.1_20140608185637_000+G00DGAPM.1-0.jpg

Der er tre begreber hentet fra naturvidenskaberne, som efterhånden er blevet hvermandseje.

Det ene er matematikernes og fysikernes ”kvantespring” og bruges om en uforudset situation, der ikke synes at have en logisk forbindelse til en just foregående situation. Den anden er videnskabsfilosofiens/sociologiens ”paradigmeskift”, der betegner en helt ny orden inden for generelle opfattelser af tingene. For begge gælder det, at matematikere/fysikere og sociologer/filosoffer nok vil indvende, at begreberne anvendes langt mere upræcist end den sammenhæng, de oprindelig indgik i.

En slags eksperimentarium

Det tredje begreb er ”sommerfugleeffekten” fra kaosteoretikernes begrebsverden.

Populært udlagt går det ud på, at en meget lille bevægelse ét sted kan forårsage en stor forandring senere på et helt andet sted. Også her vil kaosteoretikere indvende, at man kun kan tale om ”sommerfugleeffekt” under ganske bestemte forudsætninger. Men selvom vi jo alle ved, at de fleste fænomener vil mindskes i styrke over tid og afstand – f.eks. en lyd – så er der noget fascinerende i antagelsen af, at selv de mindste ting kan få enorme og uoverskuelige virkninger.

Mens livet kun kan forstås bagud som en følge af de valg, der er blevet truffet og ikke kan gøres om, er litteraturens fiktive univers en slags eksperimentarium for sommerfugleeffekter. Her vil valgene få de konsekvenser, som forfatterne vil have dem til.

Svenskeren Karin Alvtegen skriver i sin nyeste roman om en række indbyrdes uafhængige begivenheder, der viser sig at få fatale følger, selv om de begynder i det små.

En ulykke ... sjældent alene

Karin Alvtegen blænder op for en voldsom ulykke, hvor en bil, der ikke respekterer bomme og blinklys, afsporer et tog uden for Stockholm. Mange dør og såres.

Hvad kan siges at have ført til denne ulykkelige begivenhed?

Hos Alvtegen præsenteres der tre historier, der alle viser, hvordan beslutninger og valg i det små fører store ting med sig. Vi følger en 55-årig kvinde, der netop har fået konstateret en uhelbredelig nervesygdom, men som har valgt denne situation til at forlade sin mand og leve sit eget liv. Vi følger også hendes 30-årige datter, der synes at have tjek på alt i sin single-tilværelse som karriere-pige. Og så er der den succesrige og pengetjenende arkitekt, hvis verden smuldrer, da han bliver offer i en af den slags begivenheder, de fleste af os kun kender gennem nyhederne.

Det er måske nok lige søgt nok at tale om en egentlig sommerfugleeffekt i Alvtegens romanunivers.

Denne anmelder ville nok foretrække udtrykket ”skæbnens ironi” i denne nydelige, men uophidsende moralitet om velfærdssvenskere, der er ved at kløjes i eksistensen.

Anmeldelse: Karin Alvtegen: Skygge

27-12-2007: Den væbnede neutralitet i en respektabel familie brydes, da den gamle husbestyrerinde dør. Læs artikel

Anmeldelse: Christos Tsiolkas: Lussingen

31-07-2012: Australsk forfatter udforsker dissonanser i ellers nære menneskelige forhold. Læs artikel

Anmeldelse: Birgitte Erhardtsen: BRISTEPUNKTET

27-09-2007: Er det i orden at beskrive Jens Gaardboe som en skamløs liderbuks, hvis det bare foregår i en roman, hvor han kaldes Søren Riemer? Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...