Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jussi Adler-Olsen - Den grænseløse | bog.guide.dk

Guruen på Øland og bornholmerbetjentens hemmelighed

Krimithriller: Carl Mørck må i clinch med guruer og fortidens dæmoner, og Afdeling Q må af sted til Bornholm. Jussi Adler-Olsen er i topform.

Jussi Adler-Olsen
DEN GRÆNSELØSE

506 sider, 300 kr.

Politikens Forlag


B971640457Z.1_20141023184754_000+GL0GKT94.1-0.jpg

Jussi Adler-Olsens utallige læsere kan fra i dag kaste sig stærkt udhungrede over opus 6 i den planlagte 10-bindsserie.

Udgivelseskadencen var høj i begyndelsen med ”Kvinden i buret” i 2007, ”Fasandræberne” i 2008, ”Flaskepost fra P” i 2009, ”Journal 64” i 2010, hvorefter der bremsedes lidt op før ”Marco Effekten” kom i 2012, og nu senest ”Den grænseløse” sent i 2014.

I mellemtiden har vi også fået to filmatiseringer, af seriens to første bøger. Selv om det er helt gængs procedure med filmatiseringer, når en forfatter har succes med en bog – enten til det store lærred eller det hjemlige husalter – efterlader det læseren i lidt af et dilemma: Skal man se den visuelle og lydlige transformation, eller skal man holde sig til den trykte tekst med dens invitation til individuel tolkning?

Mange vil naturligvis gerne se, hvad filmfolket får ud af deres elskede bøger. Men der er en risiko. Har man én gang set Meryl Streep som Karen Blixen, så bliver den amerikanske skuespiller desværre siddende ufjerneligt for det indre øje resten af ens liv. Lige så med Carl Mørck og Nikolaj Lie Kaas.

Skuddet på solskinsøen

For denne anmelder har valget været let. Filmene er valgt fra, indtil videre i hvert fald. For et af Adler-Olsens fornemme træk er nemlig hans sprogbehandling, altid en kvalitet i sig selv med den konstante humoristiske bearbejdelse og punktering af det sprog, som for de fleste andre i genren så let kommer til at fremstå enten kedeligt-trivielt eller patetisk-oppustet. Her er han fuldt på kvalitetsniveau med genrens bedste nordiske sprogekvilibrister Håkan Nesser, Arne Dahl og Jo Nesbø.

Jussi Adler-Olsen hævder, at han fra begyndelsen havde en fuldt færdig plan for samtlige 10 bind i serien om Afdeling Q. Den må i så fald have indbefattet, hvilke aspekter af det aktuelle samfundsliv der skal tampes, når Mørck, Assad, Rose og Gordon går i gang med at efterforske henlagte og glemte sager fra deres kælder-domicil på Københavns Politigård.

Begyndelsen er også denne gang dramatisk. En politimand på Bornholm ringer Mørck op for at få ham til at interessere sig for en gammel sag. Den som sædvanligt ikke specielt omgængelige Mørck afviser ham. Det næste, han hører, er så, at samme bornholmske politimand skyder sig en kugle for panden midt under sin afskedsreception. Afdeling Q bliver sendt over til Solskinsøen for at se på omstændighederne for det spektakulære selvmord.

Kulten på Øland

Der er en forbindelse mellem politimandens bratte endeligt og hans uopklarede sag om en ung kvindelig cyklist, der blev slået ihjel af en flugtbilist.

Som sædvanlig hos Adler-Olsen er læseren samtidig vidne til en helt anden historie, som man naturligvis aner vil blive flettet sammen med Mørcks efterforskning hen ad vejen.

Det er historien om opbygningen af et center for soldyrkelse, der har hjemme på Øland, en slags blanding af Amdi Petersens Tvind og et Hare Krishna-tempel. Her hersker en solbrændt guru uindskrænket over en flok disciple, for hvilke han har overladt den daglige praktiske omsorg, når det ikke lige gælder sex, til sin tro, men konstant jaloux kvindelige assistent gennem mange år. Hun er i stand til mangt og meget for at beskytte guruen og ikke mindst sin egen relation til ham.

Ellers er alt ved det gamle. Mørck vantrives under sin nye chef, den ambitiøse leder Lars Bjørn, som lige er hjemvendt fra udstationering.

Klemmen på ledelsen

Men Mørcks klemme på ledelsen virker stadig: Afdeling Q blev jo grundlagt på Christiansborg-politisk bud for at sikre, at gamle forbrydelser ikke blev glemt. Men hovedparten af bevillingen bruges i kontorerne ovenpå, hvad der helst ikke skal offentligt frem.

Der er stadig Assads visdomsord om kameler og alle hans nydanske sprogblomster. Uforudselige Rose er super-effektiv, når hun ikke lige afløses af en af sine ”søstre”. Hun har også taget på sig at give afdelingens yngste, lemmedaskeren Gordon, en introduktion til de mere avancerede sider af kønslivet.

Carl er, som altid, noget træt og behøver absolut inspiration i tjenesten fra sine to uortodokse hjælpere. Han kan derudover ikke rigtigt vælge mellem de fremtidsmuligheder, som forskellige kvinder giver ham. Derhjemme i hans hus gør den ellers totalt lammede kollega Hardy fremskridt. Han kan nu betjene en kørestol og er under kyndig behandling af Carls logerende bøssepar.

Alt, hvad man forventer

Sagen med Hardy går forud for Afd. Q, men for hvert bind får vi et lille fremskridt i opklaringen af den sag, der på mange måder ødelagde Mørck.

Skrækhistorier med Olsenbanden-humor

Der er også for hver ny historie et lille nøk fremad i fremstillingen af de agerende. Både Mørck, Assad og Rose får for hver gang lidt mere substans, baggrund og perspektiv.

Men ellers kan anmelderen kun gentage fra sidst: ”Den grænseløse” har alt det, som læsere i efterhånden mange lande forventer og sætter pris på – hårrejsende historier, der væves ud og ind mellem hinanden, hæsblæsende jagter, finter til dette og hint i den danske såvel som den globale (u)orden, en sans for grundlæggende menneskelighed midt i en forjaget og afstumpet verden, et kritisk øje for magtens ofte korrumperende natur.

Samt, ikke mindst: en fandenivoldsk, respektløs og derfor herligt befriende humor.

Anmeldelse: Krimi Jussi Adler-Olsen: FLASKEPOST FRA P

01-10-2009: Jussi Adler-Olsens historier om afdeling Q er noget af det bedste i dansk krimi i disse år. Læs artikel

Anmeldelse af Lisbeth A. Bille og Steen Bille - I ond tro

15-10-2014: Videnskabsjournalisten Thea Vind havner i filosofisk-religiøst stormvejr i en fascinerende krimi. Læs artikel

Anmeldelse af Daniel Silva - Den faldne engel

19-03-2013: Kunstkonservatoren Gabriel Allon er tilbage i aktiv hemmelig tjeneste. Læs artikel

Anmeldelse af Susanne Staun - Helt til grænsen

07-03-2013: Susanne Staun afslutter ekstrem spændings-trilogi. Læs artikel

Anmeldelse: Lars Kjædegaard: Den sidste dommer

23-09-2011: Lars Kjædegaard skriver krimigåder i traditionel stil, men med finter til stort og småt i Danmark. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...