Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Josef Haslinger - Jáchymov | bog.guide.dk

Anmeldelse af Josef Haslinger - Jáchymov

Historien om en tjekkisk ishockeylegende er spændende – men rammen om den er for knap.

Roman
Josef Haslinger:
Jáchymov
Oversat fra tysk af Jacob Jonia
264 sider, 249 kr.
Tiderne Skifter
Er udkommet
 

B9746981Z.1_20130408194219_000+GF12QMSK.2-0.jpgDen østrigske forfatter Josef Haslinger er nok mest kendt for romanen ”Opernball” (1995), hvori det mondæne, årlige operabal i Wien bliver udgangspunkt for et spektakulært, konspirationsteoretisk plot.

Den lille tjekkiske bjergby Jáchymov, der lægger navn til Haslingers seneste roman, er en traditionel kurby, men det er ikke byens mondæne sider, der er i fokus.

Jáchymov har nemlig også – i kraft af sin uranmine – en ganske uhyggelig forhistorie: ”Under Anden Verdenskrig blev russiske krigsfanger der tvunget til at arbejde for den tyske uranindustri. Efter krigen blev de russiske krigsfanger erstattet med tyske, som skulle udvinde uran til russerne. I slutningen af 1949 blev de tyske krigsfanger transporteret over grænsen og erstattet med tjekkiske og slovakiske straffefanger” (s. 227).

Én af de straffefanger, der blev tvunget til at arbejde i denne tjekkiske udgave af Gulag, var ishockeylegenden Bohumil Modrý.

Stalinistisk proces

Efter at have været den sikre ankermand på det tjekkoslovakiske ishockeylandshold både før og efter den tyske besættelse – kendere anser Modrý for at være Europas bedste målmand i sin samtid – blev han og holdkammeraterne anklaget for at planlægge en flugt til vesten.

De tidligere så feterede stjerner, som havde skaffet deres fædreland mesterskaber og medaljer, blev nu udsat for en stalinistisk skueproces med uhørt hårde straffe. Den hårdeste straf af alle fik Modrý: 15 års tvangsarbejde i uranminen i Jáchymov. Med de bare næver skulle han udføre et hårdt fysisk arbejde, som med garanti var helbredsnedbrydende. Da Modrý blev benådet efter fem års fangenskab, var han allerede en dødsmærket mand.

For knap

Den elementært spændende historie om Bohumil Modrý er indlagt i en nutidig ramme.

En forlægger, Anselm Findeisen, der har sine rødder i det tidligere DDR, møder ved et tilfælde ishockeystjernens datter i Jáchymov. Forlæggeren søger behandling for en alvorlig ryglidelse netop det sted, der nedbrød Modrýs helbred. Han vil nu have datteren til at skrive historien. Fortid og nutid mødes. Mand og kvinde.

Det kunne lyde som et kreativt og effektivt greb, men rammehistorien fungerer ikke optimalt. Dertil er den for knap.

Oversættelsen er fin, men oversætteren kan næppe have aftjent værnepligt: ”Gruppenführer” (gruppefører) kan da under ingen omstændigheder oversættes til ”generalløjtnant” (s. 21).

Guide: Godt læsestof til liggestolen

07-07-2013: Her er fire bøger, der er værd at tage med på sommerferie. F.eks. Carolina De Robertis' på en gang barske og smukke udviklingsroman, der ikke kun fortæller den klassiske historie om en ung kvindes søgen efter sig selv. Også hele Argentinas mørke fortids brutale diktatur og senere fortielser oprulles undervejs. Læs artikel

Anmeldelse: Herta Müller: I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv

01-09-2012: Herta Müllers roman fra 1997 stiller læseren over for store udfordringer. Der er dog også oaser af indsigter om livet i en stalinistisk diktaturstat. Læs artikel

Anmeldelse: Upton Sinclair: Junglen

02-04-2011: En amerikansk klassiker genudgives i en tidligere oversættelse. Læs artikel

Anmeldelse: Sophie Gee: Årets skandale

14-02-2008: ”Årets skandale” er en begavet og veloplagt historie fra begyndelsen af 1700-tallet. Læs artikel

Anmeldelse: Gellert Tamas: Lasermanden. En racist ser rødt

16-02-2007: Beretningen om manden, der stod bag 11 attentater mod indvandrere i Sverige, er spændende nok, men garneret med mere lommepsykologi og gymnasial selvtilfredshed, end godt er. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...