Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jonathan Franzen - Brudzone | bog.guide.dk

Flere familieportrætter fra Franzen

Anmeldelse: Den amerikanske mesters svære toer foreligger nu på dansk. Den er god, omend ikke helt igennem vellykket, men den er et varsel om det gennembrud, der fulgte.

Roman
Jonathan Franzen
Brudzone

(”Strong motion”, 1993)

Oversat af Mich Vraa

544 sider, 350 kr.

Gyldendal


B971608845Z.1_20141016183112_000+GJRGFSDJ.1-0.jpg

Alle lykkelige familier ligner hinanden, alle ulykkelige familier er på deres egen måde ulykkelig, det ved vi, så selvfølgelig kan Jonathan Franzen skrive endnu en roman om en dysfunktionel familie. Bortset fra, altså, at han skrev denne her, før han bragede igennem med ”Korrektioner”.

Faktisk er ”Strong Motion” (”Brudzone”) fra 1993, og det er vel den væsentligste kritik, man kan rette mod den; 1993 er længe siden, ingen havde forestillet sig terrorangrebet på New York, internettet var kun i sin vorden og langt fra at være hvermandseje, Danmark var nyslået europamester i fodbold. Der er kort sagt sket en frygtelig masse siden dengang, hvad der får det store samtidskritiske skelet i romanen til at virke en anelse porøst, sine steder ligefrem forældet.

Familien fungerer ikke

Det går endda, for det er egentlig ikke Franzens styrke, og det var det heller ikke i de senere romaner. Dystopier er der nok af i litteraturen, Franzens kunst er i det nære, det tekstnære på hver side og i hver sætning, og det følelsesmæssigt nære, familien. Han er ikke familiefan, så er det sagt, og prosaen gnistrer af indestængthed og sammenbidte tænder. Franzen skriver både vittigt og præcist og sine steder med en ungdommelig energi, som klæder ham.

Familien, som det handler om, består af Louis Holland og hans selvoptagede søster, Eileen, den venstreorienterede far, historiker og ret trættende, og den mere eller mindre desorienterede, socialt ambitiøse mor, som efter et dødsfald pludselig arver 22 millioner dollars.

Det ændrer alt og alligevel ikke, for Louis og hans mor er stadig som »to stangmagneter, man søger at presse mod hinanden, nordpol mod nordpol«, hans far lugter stadig af sveden marihuana, og Eileen er stadig egocentrisk og barnlig.

»Familie er et kraftfelt, der virker gennem vægge.«

Som det hedder.

Revner i overfladen

Scenen er Boston, hvor radionørden Louis får et job, mens byen i øvrigt hærges af mystiske jordskælv – heraf titlen, som refererer til de revner i jordoverfladen, der følger af skælvet. Dødsfaldet bringer familien sammen – med tydelig ulyst – og mens jorden ryster, skælver også luften imellem dem.

Bedre bliver det ikke af, at de mange rare penge viser sig at være bundet i et selskab, som muligvis er det store dyr i åbenbaringen; Louis’ kæreste, Renée, der er seismolog, mistænker i hvert fald selskabet for at være skyld i skælvene, fordi det hælder gift i en brønd. Således antydes Franzens andet yndlingstema, Jordens undergang ved miljøkatastrofe, og da Louis’ kæreste finder ud af, at hun er gravid (efter at Louis har forladt hende til fordel for en nyfunden gammel flamme), melder også abortspørgsmålet sig, kvinderettigheder etc.

Det er for meget til én familie, her knager romanen uklædeligt, men så må man glæde sig over, at Franzen hører til de forbavsende få forfattere, der faktisk kan skrive – for det kan han. Og det er ikke svært at genfinde træk fra hans idol Don DeLillo og slet ikke svært at læse denne som en art forstudie til ”Korrektioner”, som gjorde Franzen så verdensberømt.

God introduktion

Så man læser, og man læser videre, fryder sig – og kløjes kun sjældent over en slåfejl i korrekturen eller fejl i oversættelsen. Man kan undre sig over, at en så erfaren oversætter som Mich Vraa oversætter sales tax til omsætningsafgift (hvorfor ikke bare sige moms?), men ellers er der kun få indvendinger til oversættelsen, hvad der ikke er nogen selvfølge i disse for vore forlag så fortravlede tider.

Så læs den bestemt, for Franzen-fans er den et must, for andre måske en god introduktion til forfatterskabet, som forbliver et af de betydeligste i aktuel amerikansk litteratur.

Anmeldelse: Jonathan Franzen: Frihed

07-04-2011: En fin oversættelse af Jonathan Franzens mesterværk. Det er en familieroman fra middel-Amerika. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Elsebeth Egholm - Kød og blod

21-06-2014: Elsebeth Egholms nye krimi har det hele – men mindre kunne nok have gjort det. Læs artikel

Anmeldelse af Karin Alvtegen - Sommerfugleeffekten

09-06-2014: Karin Alvtegens nyeste roman er en halvtam moralitet uden de store overraskelser. Læs artikel

Anmeldelse af Taiye Selasi - Gå væk, Ghana

13-04-2014: Taiye Selasis fortælling om en amerikansk familie med ghanesiske rødder kommer fantastisk fra start, men står ikke distancen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...