Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
John Irving: I én person | bog.guide.dk

John Irving: I én person

John Irvings nyeste roman udforsker seksualitetens muligheder.


John Irving:
I ÉN PERSON
(In One Person, 2012)
På dansk ved Vibeke Houstrup
495 sider, 349,95 kr.
E-bog: 149,95 kr.
Lindhardt og Ringhof

i en person.jpg

John Irving er en af de udenlandske forfattere, som vi har næsten komplet på dansk. ”I én person” er nummer 17 i rækken af oversættelser

Egentlig er det den samme historie, Irving skriver igen og igen. Det er mere dannelsesromaner i europæisk forstand, end amerikanske indvielsesromaner. For ganske vist præsenteres en dreng, der står over for voksenlivets mysterier. Men der er ikke, som det ofte er tilfældet i amerikansk sammenhæng, tale om et pludseligt skift. Det drejer sig derimod om en langsom proces med at gå fra barn til ung til voksen, og så, hvad der nok er en Irving-specialitet, en følgen til dørs gennem en aldringsproces.

Hvad har man ellers lov til at forvente af en Irving-roman? Ja, det er noget med opvækst i de gamle og mindre New England-stater i isolerede, provinsielle miljøer og sønner på jagt efter fædre. Så er der en perspektivudvidelse i form af besøg i Europa. Brydning, Irvings egen sport, som han har dyrket både som atlet og instruktør, indgår som regel. Irvings fortællerstemmer ynder at opholde sig ved den lidt groteske eller bizarre detalje, mens der med mange svinkeærinder og over længere tidsrum bygges op til episk bredde og dybde.

Men helt centralt i alle Irving-romaner er seksualiteten. Det er den drivende livskraft. I dette seneste Irving-opus, som vi får omtrent samtidig med udgivelsen i USA, gælder det mere end nogensinde.

Helst små bryster

Billy – egentlig William – Abbott kender ikke sin biologiske far. Det synes hans mor næsten heller ikke at have gjort. Med sin søn er hun efter graviditet og fødsel af Billy i 1942 taget hjem til den lille by First Sister i Vermont, hvor hendes far er medejer af et savværk og en af de bærende kræfter i det lokale amatørteater, altid i kvinderoller.

Dermed er der slået an til den problematisering af kønsidentitet, der er romanens centrale omdrejningspunkt. Billy, der er 13 år og går på den ikke helt førsterangs drengekostskole i området Favorite River Academy, hvor også hans mor og stedfar og deres familie og venner er ansat, har det ikke så let i sin pubertet.

Billy er klar over, at han foretrækker små bryster, og dem finder han på den lokale folkebibliotekar Miss Frosts ellers ganske velvoksne krop. De er også at finde på hans jævnaldrende veninde Elaine. Så mens han på afstand dyrker bibliotekaren, har han et noget mere umiddelbart forhold til Elaine, så umiddelbart, at han har fået lov at overtage hendes bh, som han kan lide at gå og at sove med.

Og så er der den atletiske bryder og skolekammerat Kittredge, som har for vane at drille Billy og Elaine, men som begge alligevel er vildt forelskede i.

Shakespeare-referencer

Det lyder som begyndelsen til et kompliceret kønsliv. Det er det så sandelig også. For Billy opdager snart, at han er til både mænd og kvinder, og at hans biseksualitet navnlig tændes af, hvad der i aktuel politisk korrekt terminologi kaldes transkønnethed, altså mennesker, der forsøger at komme til at se ud som og fungere som det modsatte køn.

Billy vil være forfatter. Det har han tidligt indset. Så vi fornemmer, at hans erfaringer gennem livet får deres litterære nedslag i et efterhånden ganske populært og indbringende forfatterskab, ikke helt ulig Irvings eget. Billys livshistorie i ”I én person” – den ene person, der forener så mange seksuelle tilbøjeligheder – flettes ind og ud i et væld af litterære referencer. Navnlig Shakespeare med de mange køns-krydsninger i både det litterære og det dramaturgiske er i forgrunden.

På den ene side denne leg med litteratur og tekster. På den anden den dødsens-konkrete virkelighed med seksualitetens psykologiske og sociale problemer. Det hele fortalt over mere end et halvt århundrede, der så både bornerthed, seksuel frigørelse og en aids-epidemi, som Billys kliniske beskrivelser får til at fremstå med chokerende realitet.

”I én person” er både herligt klassisk John Irving og skarp og grænseoverskridende kønspolitisk mobilisering.

Anmeldelse: Thøger Jensen: Frokost i Tyrens Hoved

25-08-2012: Thøger Jensen skriver på almindelige erfaringer, og han solidarisk med sine personer. Læs artikel

Anmeldelse: Daniel Glattauer: God mod nordenvind

26-03-2011: En på én gang fræk og kysk opdatering af den klassiske brevroman er frydefuld underholdning. Læs artikel

Anmeldelse: Mattis Øybø: Ingen er alene

24-06-2010: En historie om at vente på verdens undergang - i mere end én forstand. Læs artikel

Anmeldelse: John Irving: Sidste nat i twisted river

17-05-2010: Man kunne forledes til at lede efter paralleller til forfatteren selv i ”Sidste nat i Twisted River”, men det tilbageviser Irving. Læs artikel

Anmeldelse: Mathilde Walther Clark: Priapus - En forførerhistorie

19-02-2010: En skarp og underholdende roman om en moderne Don Juan. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...