Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Jesper Stein: Uro | bog.guide.dk

Jesper Stein: Uro

Krimi: Med ”Uro” træder journalisten Jesper Stein i karakter som en suveræn prosaist og en mere end almindeligt dygtig plotmager. Men sandelig også som sjældent sprød erotiker. Heri ligger forskellen mellem ham og mange andre.


Jesper Stein: Uro
Politikens Forlag.
400 sider, 199 kr.

Når man sidder med den 47-årige journalist og madanmelder Jesper Steins krimidebut i hænderne, kunne man godt, hvis man nu skulle være lidt fræk, finde på at stille spørgsmålet, om det verden mest af alt har brug for, er endnu en kriminalroman om en samspilsramt, moderat misbrugende, melankolsk, selvoptaget og ganske dameglad detektiv, skrevet mit gefühl af en, der trænger til at lave noget andet end blot at skære hakkelse i fagets og døgnets rejsestald.

I dette tilfælde er svaret så ubetinget et rungende og livskraftigt ja. For lige fra første færd, hvor Steins hovedperson Axel Steen drømmer om dansende bryster foran sine sovende øjne, og til intrigens sidste elegante slag med halen rigtigt mange sider senere er man fanget ind, sprogligt fornøjet og underholdt på den mest obskønt opslugende vis.

Med Stein som vidende og veltalende guide føres man omkring i såvel et labyrintisk Nørrebro fyldt med venstreorienterede, gangstere, godtfolk og galaner som i et politihierarki, hvor frænde er frænde værst og moralen ikke nødvendigvis lever op til forskrifterne i Bjergprædikenen.

Letantændelige sager

Det hele begynder umiddelbart efter den omtalte og særdeles livagtige erotiske drøm med fundet af et lig. Det er i sig selv ikke voldsomt originalt, snarere en genrekonvention, der pinedød skal efterleves. Men allerede i anslaget demonstrerer Stein, at han har andet og mere at byde på end det forudsigelige.

For den afdøde er en midaldrende herre, der er klædt på i autonom kampuniform. Og da handlingen udspiller sig i forbindelse med rydningen af det forkætrede Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, er det i sig selv letantændelige sager.

Drabet er nemlig begået i et område, som politiet har afspærret, hvorfor to tanker er nærliggende: Det er pansersvinene, der har slået en aktivist ihjel, eller også har strisserne snorksovet på vagten eller i det mindste været alt for optaget af citronmånespisning eller rygning af smøger til at holde ordentligt øje med, hvad der foregik omkring dem.

Herfra snørkler fortællingen sig videre og vidt omkring, og på sin vej kommer den forbi narkokriminalitet, udviste flygtninge, håbefulde og sensationslystne autonome, kælne kvinder og ikke så lidt udpenslet vold. Der bliver sparket og slået en del, men altid på en sådan måde, at det forekommer rimeligt omstændighederne taget i betragtning.

Og de ofte skånsels-

løse skildringer af grusomme gerninger står i smuk og grel kontrast til den sine steder rent ud sagt poetiske skildring af storbyen København, som forfatteren også diverterer sine læsere med.

Erotik uden klichéer

Stein er en suveræn prosaist, der kun ganske få steder har mislyde i sine sproglige akkorder. Og så ejer han en for faget sjælden evne til at skildre erotik på en umiddelbar sanselig vis, der går fri af klichéerne. Det er velgørende, ja faktisk smukt sine steder.

Hovedpersonen med al sin dødsangst, arbejdsliderlighed og misforståede målfolkus er fint set og godt kørende. Det samme kan siges om bipersonerne, som stort set alle har lige det twist, der gør dem til mere end blot værdibærere. Således er forfatteren i stand til at skrive kvindeskikkelser frem, så de ikke blot er enten bitches eller bolledukker, men mennesker med refleksioner og forståelige bevæggrunde. Det gælder hovedpersonens eks, men sandelig også hans på et tidspunkt aktuelle kæreste. Og fremstillingen af Axel Steens datter er kærlig og sødmefyldt, som kun en far kan skrive den slags.

Så der er grund til at byde Jesper Stein velkommen i dansk kriminallitteratur med en fornem debut.

Henrik Palle er redaktør og anmelder kriminallitteratur i Politiken.

Anmeldelse af Jesper Stein - Akrash

20-06-2014: Den tredje kriminalroman i serien om den hårdkogte og selvdestruktive kriminalstrømer Axel Steen er intet mindre end infamt spændende og mesterligt velskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Jesper Stein - Bye Bye Blackbird

18-06-2013: Jesper Stein afvikler den såkaldt svære toer med sprogligt overskud og et virkelighedsnært, veldrejet plot.Så rolig folkens, sommerferiens krimi er landet. Læs artikel

Anmeldelse af Javier Marías - Forelskelser

20-10-2014: Den ordrige og fabulerende Javier Marías lokker både sine figurer og læseren ind i en labyrint af forestillinger om kærlighedens veje og vildveje. Læs artikel

Anmeldelse af Amélie Nothomb - Blåskæg

14-05-2014: Gylden champagne og hede blikke kan være svære at modstå, og inden Saturnine får set sig om, er hun blevet forelsket i manden, der efter sigende har otte kvindemord på samvittigheden. Læs artikel

Anmeldelse af Aline Sax - Dobbeltspil

11-05-2014: Hovedpersonerne i Aline Sax’ nye ungdomsroman er rodløse, småkriminelle, homoseksuelle – og lidt uskarpt beskrevet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...