Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jesús Carrasco - Flugt | bog.guide.dk

Den gamle mand og drengen

Spanske Jesús Carrasco går i den store mesters fodspor med en simpel og vidunderligt velskrevet fortælling om en knægt på flugt.

ROMAN
JESÚS CARRASCO
FLUGT

150 sider, 225 kr.

Tiderne Skifter


B971567949Z.1_20141009175227_000+GA4G9SE6.1-0.jpg

»Bogen har bevaret mytens, folkeeventyrets, sagaens, den sande poesis klarhed og jævnhed, umiddelbare sandhedsforhold.«

Det var ord som disse, jeg ledte efter for at beskrive ånden og tonen i Jesús Carrascos ”Flugt”. Men Jyllands-Postens legendariske anmelder Jens Kruuse var selvfølgelig først ved tasterne. Kruuses præcise og ofte citerede analyse handler imidlertid om en anden lille, stor roman, der blev skrevet for godt 60 år siden: Hemingways ”Den gamle mand og havet”.

Som Hemingway har Carrasco begået et kort, intenst drama om menneskets kamp mod en ugæstfri natur og en ydre fjende. En kamp på liv og død, som fastholder læseren i et jerngreb til den bitre ende. Ovenikøbet optræder en sej, gammel gubbe som en af de to hovedpersoner i ”Flugt”, der er Carrascos imponerende debut.

Bogen er kåret som årets roman af Madrids boghandlere og avisen El País’ læsere, under oversættelse til 15 sprog og ved at blive filmatiseret. Fuldt fortjent. ”Flugt” bliver også en klassiker, som vores og børnebørn kommer til at læse (eller få tankeoverført?) mange år frem i tiden.

Næsten bibelsk landskab

»Fra sin hulning i lerjorden hørte han ekkoet af stemmer, der kaldte på ham, og som var det fårekyllinger, forsøgte han at lokalisere de forskellige mænd i olivenlunden.«

En dreng er på flugt. I de lyse timer den første dag skjuler han sig i et hul; da mørket falder på, sniger han sig længere og længere væk fra den lille landsby, der ligger i et næsten bibelsk landskab med figentræer og forkrøblede oliventræer, afsvedne marker og udtørrede floder. Drengen vil for alt i verden væk derfra. Væk fra noget, der endog overgår farens vilkårlige vold.

Men drengen er lille og uerfaren. Han overraskes af den ubønhørlige sol, af tørst og af sult. Han er slet ikke klar over, hvad der venter ham ude på højsletten. Alt for hurtigt er han ved at bukke under, en solskoldning er tæt på at tage livet af ham. I febervildelse føler han, at døden er nær, men tænker, at så må det vel være sådan. Selv døden er at foretrække for det, der venter ham derhjemme.

De unævnelige rædsler

Til alt held møder han en gammel hyrde med en kær hund og en flok brægende geder. Samt mad og drikke, ej at forglemme. Sammen påbegynder det lille selskab en drøj færd, der skal føre dem væk fra de unævnelige rædsler i landsbyen. Håbet er at nå de sneklædte bjerge med de gavmilde forsyninger af vand langt ude i horisonten.

Den lille dreng og den gamle mand har alt imod sig. Den brændende sol, tørken, de knappe forsyninger af mad, en stigende grad af fysisk udmattelse. Viljen er deres eneste våben. Men selv en stålsat vilje forslår som en skrædder i helvede, hvis modstanden bliver for stor. Og det bliver den.

”Flugt” er en lille perle i et prunkløst svøb, som varmt skal anbefales. Carrasco skriver en enkel, stærk og letlæst prosa. Hertil kommer en indfølt oversættelse ved Rigmor Kappel Schmidt.

Når bogen ikke får topkarakter, skyldes det detaljer som gentagelser og bittesmå stilbrud, som de færreste sikkert vil bemærke. Dertil er handlingen alt for spændende.

Anmeldelse af Simon Glinvad - Min grønne himmel

31-05-2013: Simon Glinvad demonstrerer total tekstbeherskelse i sin prunkløse tredje roman. Læs artikel

Anmeldelse: Javier Cercas: Lysets hastighed

25-02-2007: Tænksom og spørgende roman, der ikke lover mere, end den kan holde. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige familier

19-10-2014: Christina Hesselholdt genudgiver fortællinger om familien som drøm og realitet. Læs artikel

Anmeldelse af Anna Gavalda - Bare sammen

16-09-2014: Anna Gavaldas let bedagede bestseller skæmmes af en ringe oversættelse og hundredvis af fejl. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...