Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Javier Marías - Forelskelser | bog.guide.dk

Forført af fiktion

Den ordrige og fabulerende Javier Marías lokker både sine figurer og læseren ind i en labyrint af forestillinger om kærlighedens veje og vildveje.

Roman
Javier Marías
FORELSKELSER

(”Los enamoramientos”, 2011)

Oversat fra spansk af Iben Hasselbalch

368 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B971615746Z.1_20141019175208_000+GC4GH43D.1-0.jpg

Man kan godt forsvare at kalde ”Forelskelser” for en kærlighedsroman, for forelskelsen blomstrer på kryds og tværs. Den kan også gå under betegnelsen krimi, for der er både knivdrab, lejemordere og kyniske bagmænd. Selv begrebet metaroman er dækkende, eftersom fortælleren konstant reflekterer over handlingen og sin egen part i den.

Romanen er en sand hybrid, som er ganske pirrende på sin egen rablende, snakkesalige facon.

Det er en roman om bedrag, om selvbedrag ikke mindst. Den skildrer, hvad der sker med et menneske, der lever af at forestille sig livet, men ikke er i stand til at håndtere det, når det pludselig involverer.

Det perfekte par

Maria, fortælleren, er ansat i forlagsbranchen. Hun lever af fiktion. Problemet er, at hun også fiktionaliserer virkeligheden, hvilket viser sig at være fatalt i det lange løb, når hun vitterligt er et menneske og ikke en romanfigur.

Hun spiser hver dag morgenmad på en café i Madrid. Fra sit stambord kan hun uhindret studere Det Perfekte Par, Miguel og Luisa Desvern.

Maria er inderligt betaget af ægteparret, som i hendes øjne virker ideelt, og med tiden bliver hun som en anden misbruger afhængig af deres tilstedeværelse:

»Hvis Luisa og Desvern blev væk i nogle dage, savnede jeg dem og var mindre oplagt, når jeg tog fat på arbejdsdagen. Jeg følte mig på en vis måde i gæld til dem, for uden at vide eller ville det hjalp de mig dagligt og gav mig mulighed for at fantasere om deres liv, som jeg forestillede mig var pletfrit, (mit eget liv var fuldt af pletter).«

Metalag og referencer

En dag bliver Miguel stukket ned på åben gade og dør. Det tragiske og tilsyneladende meningsløse drab er romanens store vendepunkt, som sender handlingen i en helt uforudsigelig retning.

Maria hales ind fra periferien og befinder sig pludselig i dramaets centrum, hvor en udspekuleret charlatan fuld af lumske bagtanker gør hende til medvider af forbrydelsen. Forført af sin egen fiktion er den tavse beskuer blevet fanget af en virkelighed, der overgår alle forestillinger.

Skæbner byttes rundt, roller fordeles, ulykke og lykke går på omgang, indtil alt til sidst er tilbage i den gamle, skønne orden, hvor nogle lever og elsker, mens andre kigger beundrende på.

To af personerne bærer forfatterens navne som eksempler på virkelighedens tilstedeværelse i fiktionen og omvendt. Samtidig identificerer de sig med skikkelser fra Dumas’ og Balzacs romaner. Således bliver eksisterende og ikkeeksisterende verdener dygtigt vævet ind i hinanden i et komplet mønster af tilfældighed og beregning.

Anmeldelse af Jesper Stein - Akrash

20-06-2014: Den tredje kriminalroman i serien om den hårdkogte og selvdestruktive kriminalstrømer Axel Steen er intet mindre end infamt spændende og mesterligt velskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Amélie Nothomb - Blåskæg

14-05-2014: Gylden champagne og hede blikke kan være svære at modstå, og inden Saturnine får set sig om, er hun blevet forelsket i manden, der efter sigende har otte kvindemord på samvittigheden. Læs artikel

Anmeldelse af Aline Sax - Dobbeltspil

11-05-2014: Hovedpersonerne i Aline Sax’ nye ungdomsroman er rodløse, småkriminelle, homoseksuelle – og lidt uskarpt beskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Stephanie Caruana - Smerten selv

28-01-2014: To populære genrer forenes i Stephanie Caruanas lystige debutthriller, hvor skriveglæden brænder gennem siderne. Læs artikel

Anmeldelse af Gillian Flynn - Kvinden der forsvandt

13-06-2013: Amerikansk krimi går fra det forudsigelige til det decideret vanvittige, og det fungerer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...