Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever | bog.guide.dk

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt.

ROMAN
JAKOB AAHAUGE
HVORDAN VI LEVER

149 sider, 299,95 kr.

Rosenkilde & Bahnhof


B971733597Z.1_20141110175943_000+G7GH19DG.1-0.jpg

»Man kan forestille sig alt muligt, når man ikke ved, hvor man kommer fra, eller hvor man er på vej hen.«

Sådan lyder slutordene i Jakob Aahauges debutbog ”Hvordan vi lever”. Den retningsløse sentens kunne også have været indgangen til de 15 små fortællinger: Herfra kan alt ske… Problemet er, at man ikke bliver så pokkers meget klogere undervejs. Hvor vil Aahauge hen med sine ultrakorte historier, der hverken begynder eller slutter nogetsteds? Man kan forestille sig alt muligt.

Man kan forestille sig, at den vage, fåmælte og meget lidt eftertænksomme hovedperson, Adam, skal være en moderne, ærkedansk antihelt. En fyr, hvis uheldige opvækst har gjort ham til et viljeløst offer for omgivelsernes berettigede krav om engagement og empati. Adam ejer ingen af delene, og han udvikler sig overhovedet ikke i de 20-30 år, bogen omhandler. Han er bestemt ikke usympatisk; han er bare så vattet, at han bliver ligegyldig.

Man kan forestille sig, at den bevidste mangel på handling og udvikling i fortællingerne skal være et sindbillede på en gennemsnitsdanskers liv. Mange oplever måske tilværelsen som en endeløs række af gentagelser, ganske vist med forskellige birolleindehavere, hvor man som hovedperson i sit eget liv forbliver statisk hele vejen. Er man karakterløs som ung, er man det også som voksen. Hvis dét er Aahauges pointe, rammer han plet. Det er godt set og godt beskrevet, men desværre ikke særligt medrivende.

Vældigt socialrealistisk

”Hvordan vi lever” består af en række korte episoder, hvor Adam optræder i de fleste. Han er vidne til forældrenes upersonlige skilsmisse, der dog får tilført lidt krydderi, da morfaren helt uforklarligt går amok. Opvæksten med faren i Farum Midtpunkt bliver ikke lykkelig. Adam og de andre små rødder slår tiden ihjel med at smadre lamper og hinanden, begå indbrud og spille videospil. Det er vældigt socialrealistisk. Senere får han selv udfordringer med kvinder, der kunne hidrøre barndommens traumer.

I en typisk episode er Adam på besøg hos en iransk pige med rød læbestift og smøger. I stuen ved siden af ser forældrene USA’s invasion af Irak live på tv og kommenterer det på farsi. De unge erklærer hinanden deres kærlighed. Pigens søster og svoger dumper forbi. Adam forholder sig passiv, og lidt efter bliver han bedt om at gå. Slut.

Der optræder et væld af personer, ofte af forskellig nationalitet, men de medvirker kun på et par sider ad gangen og forsvinder herefter for stedse. For læseren forbliver de fremmedartede navne uden indhold. Af samme grund er det svært at engagere sig i de små og større katastrofer, de hver især render ind i.

Vage antydninger

Vældige dramaer antydes. Pædofili måske? Men da Adam aldrig helt forstår, hvad der foregår, bliver læseren også i tvivl. »Adam lænede sig tilbage i stolen og tænkte, at han hverken dengang eller nu faktisk havde fået at vide, hvad der egentlig skete. Men at det nok var bedst sådan.«

Aahauge er en pertentlig, noget forsigtig forfatter, hvis sprog er pænt og korrekt, men kemisk renset for spænding. Man kan forestille sig, at den tyste stil helt bevidst er skræddersyet til hovedpersonen og hans udeltagende deltagelse i de 15 episoder. Og det er jo både godt og skidt.

Tre meget små hjerter. Jeg kan sagtens forestille mig, at forfatteren har en bedre 2’er i sig.

Anmeldelse af Mette Jensen Hayles - Jizz. En roman om at elske

25-08-2014: Mette Jensen Hayles debuterer med et brag af en bog – knugende, kulsort og stedvis meget sexet. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Bernhard - Kulden. En isolation

30-05-2014: Under et langt ophold på et lungesanatorium har den unge Thomas Bernhard masser af tid til at gøre sig negative tanker. Enerverende og underholdende læsning. Læs artikel

Anmeldelse af James Kelman - Mo sagde hun var spøjs

04-01-2014: Den tidligere Bookerpris-vinder James Kelman skildrer en ung kvinde gennem hendes egne tanker over et døgn. Læs artikel

Anmeldelse af Jacob Skyggebjerg - Vor tids helt

12-12-2013: Debutanten Jacob Skyggebjerg skriver syret og sensibelt om udkants-Danmark og et ungdomsliv med misbrug. Uden vrede og anklager, men med en elegant, kølig distance. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...