Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jacob Rosendal - Formiddagsherskeren | bog.guide.dk

En slap hersker

Slidt problematik får ikke ny luft under vingerne i en ellers velskrevet debutroman.

Roman
Jacob Rosendal
FORMIDDAGSHERSKEREN

154 sider, 199 kr.

Turbine Forlaget


B97967357Z.1_20140622191454_000+GV9DS040.1-0.jpg

Hans Erik er dødtræt af sit liv og driver retningsløst rundt i tilværelsen. Han arbejder i den store, med vilje temmelig udefinerede, koncern BSC, der spiller bullshit-bingo corporate style og slynger om sig med begreber som ”svag performance” og sammenligninger af virksomheden med en luksusliner.

En dag får Hans Erik nok. Han orker ikke mere pis fra sin latterlige chef, og han siger sit job op og forskanser sig i sin lejlighed med frysepizza og gråt humør. Her fra sit flyverskjul planlægger den stadig mere bitre Hans Erik sit næste træk, og løsningen bliver bloggen Formiddagsherskeren.

Han kaster sig over stort opslåede emner som ”TATOVERINGER ER FOR TOSSER” og ”NEDLÆG DANMARK”. Al den pondus, han savner som privatperson, kommer frem, når han sidder anonymiseret bag skærmen og lader ordene strømme. Pludselig har Hans Erik glemt, at han er et ugideligt skvat, og soler sig i den opmærksomhed fra det stigende læsertal og medierne, der også begynder at referere til bloggen. Han er dagsordensættende i en intellektuel diskurs, der ellers tidligere blæste ham et stykke.

Sandt, men banalt

Romandebuterende Jacob Rosendal har helt klart fat i noget med ”Formiddagsherskeren”. At kalde den Danmarks første blogroman er måske en tilsnigelse, for blogosfæren har været præsent i mangt et stykke litteratur i det forgangne årti, men det er interessant at se, hvordan Hans Erik nærmest skizofrent genopfinder sig selv, når han ikke længere er tynget af sin identitet og krop. Denne selviscenesættelse er vel et af tidens største dilemmaer, og Rosendal prikker til nogle interessante spørgsmål i sin roman.

Men det er også et emne, der vanskeligt kommer ud over det skematiske, og det formår Rosendal desværre heller ikke rigtigt. Pointerne bliver hurtigt en smule damebladspostulerende og banale, fordi de er så indlysende.

Besøg af Johnny Madsen

Formentlig for at højne det intellektuelle niveau har Rosendal krydret teksten med mystiske besøg fra trioen Steffen Brandt, Anne Linnet og Johnny Madsen, ligesom John Cage er en fast beboer i Hans Eriks lejlighed. Det er meget sjovt, men mere pudsigt end rammende.

Det mest interessante er den jeg-fortæller, der svæver over historien, og som Hans Erik bruger som sparringspartner. Var jeg’et blevet sat mere i spil, havde der måske kunnet opstå en frugtbar distance i historien, som havde løftet den litterært, for selvom Rosendal skriver glimrende, mangler der noget, for at man for alvor bliver overbevist af ”Formiddagsherskeren”.

Anmeldelse af Phil LaMarche - American Youth

05-08-2013: Amerikansk debutroman om eksistentielle valg i et USA med identitetsproblemer. Læs artikel

Anmeldelse: Kamilla Hega Holst: Sort

16-03-2012: Kamilla Hega Holst har givet en ekstremt tyk kvinde hovedrollen i sit fortrinlige kammerspil om ensomhed og angsten for at blive voksen. Læs artikel

Anmeldelse: Kirsten Thorup: Tilfældets gud

12-04-2011: Hovedpersonen i Kirsten Thorups nye roman er en forretningskvinde uden menneskelighed. Hendes deroute afslører et klædeskab af fordomme. Læs artikel

Anmeldelse: Hanne Richardt Beck: OM SÅ DET GÆLDER

16-10-2007: Krigsårenes knugende stemning indfanges i denne roman. Læs artikel

Anmeldelse: Jytte Borberg: Skråskrift

16-04-2007: Jytte Borbergs sidste roman er et fint minde om en anderledes forfatter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...