Find mere om:
Har Rowling stjålet Harry Potter? | bog.guide.dk

Har Rowling stjålet Harry Potter?

J.K. Rowling anklages for at have plagieret en bog fra 1987, og det kan koste hende milliarder af kroner.

Den engelske forfatter J.K. Rowling bliver sagsøgt for milliarder af kroner, da hun anklages for at have stjålet ideerne til den verdensberømte troldmandslærling Harry Potter fra en anden forfatter af børnebøger.

Dele af handlingen i “Harry Potter og flammernes pokal” er løftet lige ud af fantasybogen “The Adventures of Willy the Wizard” skrevet i 1987 af den nu afdøde forfatter Adrian Jacobs.

Det hævder forfatterens efterladte, og juristerne, der repræsenterer boet efter Jacobs, har derfor sagsøgt Potter-bøgernes forfatter.

Begyndte at rulle sidste sommer

Sagen begyndte allerede at rulle i juni 2009, hvor juristerne, som repræsenterer boet efter Jacobs, anlagde sag mod forlaget Bloomsbury Publishing, som udgiver ”Harry Potter”-serien.

LÆS MERE: Super-forfatter anklages for plagiat

Rowling er dog nu blevet indbefattet i søgsmålet, efter at det er kommet frem, at tidsgrænsen for at sagsøge hende ikke er overskredet, som først antaget.

”Jeg vurderer, at søgsmålet kommer til at lyde på flere milliarder. Men domstolen får selvfølgelig det sidste ord,” udtaler juristen Max Markson, som repræsenterer boet efter Jacobs, til nyhedsbureauet AP.

Rowling forholder sig tavs

Rowling har endnu ikke kommenteret søgsmålet, men Bloomsbury Publishing nægtede i juni, at der var tale om et plagiat.

LÆS MERE: Potter-forlag nægter plagiat-påstand

Forlaget beskrev dengang anklagen som "usand og langt væk fra virkeligheden" og slog fast, at Rowlings bog "vil blive forsvaret med alle midler."

Søgsmålet, som er udfyldt i retten i London og nu også indbefatter Rowling, påstår, at den fjerde bog i serien om troldmandslærlingen har overtrådt ophavsretsloven ved at kopiere centrale afsnit fra Jacobs’ bog fra 1987.

Anklagen sort på hvidt

Både i ”Harry Potter og flammernes pokal” og "The Adventures of Willy the Wizard" forekommer f.eks. en nærved identisk troldmandskonkurrence, og i begge bøger rejser troldmænd med tog.

"Det forlanges af både Willy og Harry, at de skal finde ud af, hvad konkurrencens vigtigste opgave går ud på, og begge gør det i et badeværelse, hvor de modtager støtte fra hjælpere,” lyder det i anklageskriftet.

”Og det gælder om at finde ud af, hvordan man redder menneskelige gidsler, der holdes fangne af et samfund af halvt-menneskelige, halvt dyriske fantasiskabninger,” fortsætter anklageskriftet.

Brugte den samme agent

Juristerne pointerer derudover, at Jacobs havde bedt om assistance fra den litterære agent Christopher Little, som siden blev agent for Rowling.

Sidst, men ikke mindst, vil søgsmålet også undersøge, hvorvidt de succesfulde Harry Potter-film og en kommende temapark om den unge troldmandslærling forbryder sig mod ophavsretsloven.

Anmeldelse: J.K. Rowling: Barden Beedles Eventyr

03-12-2008: J.K. Rowlings eftersætning til Harry Potter-sagaen ligner små opbyggelige fabler, men er samtidig stor og underfundig litteratur. Læs artikel

Nyhed: Potter-mor scorer 87.000 kr. i døgnet

03-10-2008: Den britiske forfatter JK Rowling er verdens bedst betalte forfatter. Læs artikel

Anmeldelse: J.K. Rowling: Harry Potter og dødsregalierne

09-11-2007: Fordanskningen af Harry Potter-seriens store finale er ligesom de foregående gedigent oversætterhåndværk og værd at læse også for engelskkyndige. Læs artikel

Anmeldelse: J.K. Rowling: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS

20-07-2007: Anmeldelse: Med syvende og sidste bind om troldmandslærlingen Harry Potter ender vor tids mægtigste litterære fænomen stort set i triumf. Finalen, ”Harry Potter and the Deathly Hallows”, er ét af seriens mest helstøbte og bevægende indslag og i hvert fald det mest hæsblæsende. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Galbraith - Silkeorm

12-10-2014: Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, fortsætter veloplagt sit krimiprojekt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...