Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Robert Galbraith - Gøgens kalden | bog.guide.dk

Fornem underholdning

Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling spidder det celebre og glitrende London i en krimi med udpræget sans for genretradition.

Krimi
Robert Galbraith
GØGENS KALDEN
(The Cuckoo’s Calling, 2013)
På imponerende mundret dansk ved Agnete Dorph Stjernfelt
480 sider, 299,95
Gyldendal
 

Katten er forlængst ude af sækken. Men det varede faktisk et stykke tid, fra udgivelsen i april til 14. juli, før en ven til en hustru til en partner i Rowlings advokatfirma sladrede til pressen om, at forfatteren bag pseudonymet Robert Galbraith var Harry Potters ”mor”, J. K. Rowling.

Rowling har forsikret, at arrangementet med pseudonym ikke var ment som et ”publicity stunt” fra forfatters og forlags side. Hun ville forsøge sig med en frisk start efter Harry Potter og den regulære roman ”Den tomme plads” (2012).

B97376348Z.1_20131015194023_000+GJ97OQFC.1-0.jpgBogen, oprindelig trykt i 1500 indbundne eksemplarer, blev positivt modtaget af britiske krimianmeldere og solgte pænt af en ”debut”-bog at være. Da lavinen rullede efter afsløringen, var næste oplag på 140.000 eksemplarer, og siden er det kun gået yderligere op.

Modellens fald

”Gøgens kalden” er en blanding af god gammeldags engelsk krimi, inklusive indrammende litterære citater – mange på latin – og så storby/”noir”-krimi.

Det hele begynder, da en stigende stjerne i modelverdenen, den nougatfarvede Lula, styrter ned fra sin penthouse-lejlighed i den dyre London-bydel Mayfair. Sagen får alt, hvad den kan trække i navnlig den mere kulørte del af den britiske presse. Konspirationsteorierne florerer, mens politiet hurtigt henlægger sagen som selvmord. Lula var kendt som depressiv, og hendes mode-miljø kørte hektisk med brændstof fra kokain og celebrity-energi. Den kombination kan jo let ende i tragedie.

Men Lulas bror, advokaten John Bristow, er ikke tilfreds med sagens afslutning. Han tror, at der var tale om drab. Vidneforklaringer inde fra huset stemmer ganske vist ikke rigtigt sammen, men der var – måske – noget med en mand, der slap ud fra huset i forvirringen. Derudover er der nogle optagelser fra Londons allestedsnærværende overvågningskameraer – de af dem, der virkede! – af nogle hætteklædte med mørk hudfarve på vej væk af ulykkes/gerningsstedet.

John Bristow, et af afdøde Sir Alec og kræftsvækkede Lady Yvette Bristows tre adopterede børn, har fundet frem til en privatdetektiv, Cormoran Strike, der residerer i Denmark Street i Londons centrum.

Den tidligere militærpoliti-efterforsker Strike har en berømt musikerfar, som ikke vil kendes ved sin søn med groupie-pigen. Strike har også et enkelt studieår i Oxford bag sig. Det resulterede ikke i nogen eksamen, derimod i et efter 15 år netop overstået stormfuldt forhold til en billedskøn overklasse-pige.

Strike har det ikke let. Han er ved at gå konkurs pga. manglende sager. Han har også forsømt sin tidligere så toptrænede form efter vejsidebomben i Afghanistan, der gjorde amputationen af hans ene ben nødvendig.

Hvis det ikke lige var for Strikes nye kontorhjælp Robin fra vikarbureauet, ville det første møde med den velhavende klient nok være endt noget uproduktivt. Men Robin med de hemmelige detektiv-drømme kan improvisere og redder situationen.

Flot genbrug

Som altid hos Rowling er der tale om et virtuost gennemført stykke genbrugsarbejde med kombination af stumper fra adskillige litterære depoter. Den 35-årige Strike, der beskrives som en stor mand med en behåret boksers krop og med et hoved, der minder om den sene Beethoven, er en romantisk helt, komplet med traumer, både sjælelige og fysiske, i bagagen. Robin er den klassiske ”sidekick”, en opdateret og feminin udgave af Dr. Watson. De fodslæbende politifolk er så sandelig også set før.

Plottet er det klassiske med en snæver kreds af personer med både motiv og mulighed. Og det hele foregår på baggrund af en London-scene, der rummer både et London, alle London-rejsende kender, en moderne udgave af Sherlock Holmes’ gaslys-storby, og så det overklasse-London, der dels består af gamle penge, dels alt det glitrende nye.

Mellem James og Rankin

En væsentlig del af historiens stof er den fascinerende og forkætrede kendis-verden. Som en af Storbritanniens rigeste – indtægterne fra denne bog går til den godgørende fond ABF The Soldiers’ Charity – har Rowling naturligvis haft både paparazzier og de sociale mediers tveæggede tunger helt inde på livet. Hendes ironiske tilgang til både de ny og gamle penges sociale manifestationer vil dog næppe gøre hende populær i adskillige af de kredse. Det er hun nok også ligeglad med.

Britisk litteratur har en fornem tradition for underholdningslitteratur af høj litterær kvalitet. Det er ikke den slags litteratur, der tvinger til en ændring i læserens verdensopfattelse eller som eksperimenterer energisk med formen. Men det er en litteratur, der viser respekt for sine læseres intelligens og tager dem med på en imponerende udtænkt og velskrevet tur ud i mulighedernes område mellem virkelighed og fiktion, så tid og sted for en læse-lykkelig stund glemmes.

”Gøgens kalden” er fornem britisk krimi, et sted mellem P. D. James og Ian Rankin, hvis man ellers kan forestille sig det. Og så er næste bog i Rowlings ny serie allerede skrevet og ved at blive klargjort til udgivelse næste år.

Anmeldelse af Robert Galbraith - Silkeorm

12-10-2014: Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, fortsætter veloplagt sit krimiprojekt. Læs artikel

Nyhed: Har Rowling stjålet Harry Potter?

18-02-2010: J.K. Rowling anklages for at have plagieret en bog fra 1987, og det kan koste hende milliarder af kroner. Læs artikel

Anmeldelse: J.K. Rowling: Barden Beedles Eventyr

03-12-2008: J.K. Rowlings eftersætning til Harry Potter-sagaen ligner små opbyggelige fabler, men er samtidig stor og underfundig litteratur. Læs artikel

Nyhed: Potter-mor scorer 87.000 kr. i døgnet

03-10-2008: Den britiske forfatter JK Rowling er verdens bedst betalte forfatter. Læs artikel

Anmeldelse: J.K. Rowling: Harry Potter og dødsregalierne

09-11-2007: Fordanskningen af Harry Potter-seriens store finale er ligesom de foregående gedigent oversætterhåndværk og værd at læse også for engelskkyndige. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...