Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Ida Hattemer-Higgins: Historiens historie | bog.guide.dk

Ida Hattemer-Higgins: Historiens historie

Amerikaneren Ida Hattemer-Higgins er turistguide i Berlin – akkurat som hovedpersonen i hendes roman.


Roman
Ida Hattemer-Higgins:
Historiens historie
Oversat af Svend Ranild
332 sider, 299 kr.
Tiderne Skifter

29166552 -.jpg

At gå rundt i Berlin er at gå rundt i selve historien. Man krydser en vej og står ved et mindesmærke for jødiske ofre under Anden Verdenskrig. Man runder et gadehjørne og hører ekkoet af Kennedys tale foran Rathaus Schöneberg i 1963. Etc.

I ”Historiens historie” er denne helt ordinære og udbredte turisterfaring gjort til omdrejningspunktet i en roman om ondskabens rod og historiens vægt.

De døde bliver levende

Romanen er skrevet af den amerikanskfødte forfatter Ida Hattemer-Higgins, der i lighed med sin kvindelige hovedperson, Margaret Taub, bor og arbejder som turistguide i Berlin. I modsætning til sin litterære ophavsmand har Margaret en jødisk mor og en tysk far. Berlins historie er derfor for hende mere end interessant viden. Den er en uadskillelig del af hendes egen historie. Som tiden går, og hendes sind af forskellige årsager bliver mere og mere porøst og påvirkeligt, bliver det umuligt for hende at skelne skarpt mellem før og nu, mellem sig selv og de andre, både når det gælder ondskaben og skylden.

Når hun fremviser førerbunkeren og holocaust-mindesmærket, tænker hun:

»Jeg føler mig skyldig. Fordi det der er blevet tilbage smitter af på mig. Mit arbejde er blevet forfærdeligt. Jeg får kvalme.«

Margaret opdaterer til stadighed sin viden. På rundvisningerne gør hun sig umage med at holde sig det faktuelle, men de døde, ofrene såvel som gerningsmændene, bliver langsomt levende, samtidig med at bygningerne begynder at bevæge sig. Margaret bærer på en hemmelighed. Hendes skrækblandede fascination af ikke mindst Magda Goebbels, der tager livet af sine seks børn, har en traumatisk, personlig årsag.

Ida Hattemer-Higgins griber til magiske, drømmeagtige elementer for at vise, hvordan historien virker på den følsomme Margaret. Fugle på himlen bliver til genfærd, i Sachsenhausen hører hun gulvet og køjerne knage, på et tidspunkt flyver hun hen over Berlins tage på ryggen af en enorm høgekvinde.

Uhomogen stil

Der er noget forfærdelig manieret over ”Historiens historie”. Alene konstruktionen med at lade en mere eller mindre sindsforvirret kvindes bevidsthed spejle den belastende fortid virker umådeligt opstyltet.

Dertil kommer en uhomogen stil, som i det ene øjeblik smider om sig med patetiske, overdrevne udtryk som »ryttere af glæde kom ridende til hende«, i det næste meget ubehændigt taler om at »være stum af manglende socialisering«.

Man behøver ikke at være hverken jøde eller tysker for at skrive troværdigt om den tyske historie, men der skal dog mere til end en sensationsbåret fantasi.

Trods research er og bliver ”Historiens historie” en ualvorlig rejse gennem en dybt alvorlig epoke.

Anmeldelse af Bernardo Atxaga - Syv huse i Frankrig

22-04-2014: Det kendte tema om forholdet mellem kolonister og indfødte får en ny barsk variation i den baskiske forfatter Bernardo Atxagas veloplagte roman. Læs artikel

Anmeldelse af Roberto Bolaño - Nocturne fra Chile

19-10-2013: Den afdøde mester Roberto Bolaños ”Nocturne fra Chile” skildrer mesterligt en selvbedrager, der har tjent Pinochet. Læs artikel

Anmeldelse af Mario Vargas Llosa - Kelterens drøm

19-10-2013: Mario Vargas Llosa genopliver historien om den irske diplomat, der først overværede vestlige firmaers mishandling af arbejdere i kolonierne, siden blev militant nationalist og dømt til døden. Læs artikel

Anmeldelse: Edward P. Jones: Den kendte verden

25-08-2011: Stort anlagt amerikansk roman fra et slavesamfund på vej mod sammenbrud. Læs artikel

Anmeldelse: Andre Levy: Den lange sang

18-06-2011: Selv om emnet er alvorligt nok, så efterlader ”Den lange sang” et kluntet og ufærdigt indtryk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...