Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Howard Jacobson - Finklerspørgsmålet | bog.guide.dk

Jøder på randen af et nervesammenbrud

Howard Jacobsons prisvindende roman om venskab, forhuder og antisemitisme er langt fra Woody Allen og Tim Roths niveau.

ROMAN
HOWARD JACOBSON
FINKLERSPØRGSMÅLET

372 sider, 299 kr.

TURBINE


B97705248Z.1_20140424213832_000+G7PC9DAR.1-0.jpg

Finkler er Julian Tresloves ven helt tilbage fra folkeskolen. Treslove ser op til den selvbevidste, hyperbegavede jødiske dreng i en grad, så alle jøder herefter for ham er finklere. Og det er ment som en hædersbetegnelse.

Treslove, Finkler og deres gamle lærer Libor Sevcik bliver venner på trods af – alt.

I en alder af 90 er Libor netop blevet enkemand. For ham fylder minderne om den afdøde kone langt mere end reflektionerne om at være jøde. Finkler har også mistet sin kone, men har sin succesfulde karriere som filosof og tv-kendis at læne sig op ad. Han afskyr jødiskhed så voldsomt, at han bliver medstifter af foreningen Skamfulde Jøder. Treslove har ikke nogen kone, hverken afdød eller levende, men hans store drøm er, at en kvinde skulle dø i hans arme som i en af de berømte operaer. Et mystisk overfald på vej hjem fra en hyggelig aften med de to venner giver næring til en ny, umulig drøm: at blive jøde.

Mellem to stole

Der er virkelig lagt i kakkelovnen til en vægtig læseoplevelse. ”Finklerspørgsmålet” vandt i 2010 den prestigefyldte Man Booker-pris. I lighed med sin hovedperson har Howard Jacobson en flot karriere som forfatter og tv-personlighed, og jøder, der reflekterer over de svære jødespørgsmål, kan være fremragende underholdning. Tænk bare på filmfolk som Woody Allen og Jerry Seinfeld. Eller forfatterikonerne Amos Oz, Isaac Bashevis Singer og Philip Roth.

Men selv om han kæmper bravt, er Jacobson hverken lige så sjov eller lige så indsigtsfuld som de helt store jødiske kanoner. I stedet lander han mellem to stole. Hans foretrukne humoristiske virkemiddel er at lade personerne misforstå, hvem de taler om; det er spøjst de første fem-ti gange, men bliver hurtigt anstrengt. Hans mærkesag, der er nok så alvorlig, er at diskutere, om jøder – qua staten Israels gøren og laden over for dets arabiske naboer – kan være antisemitter eller ligefrem jødehadere.

Forhud eller ej

”Finklerspørgsmålet” bliver en ujævn blanding af fald på halen-komedie og tungt debatstof.

Mange sider ofres på at dissekere fordele og ulemper ved at have forhud eller ej: Hvem har størst seksuel nydelse?

En anden typisk diskussion handler om, hvorvidt det er rigtigst at boykotte Israel eller at boykotte boykotterne, der skader andre jøders interesser.

Der er ikke rigtig fremdrift i handlingen.

En på papiret god idé fortaber sig i småfjollede, lettere hysteriske meningsudvekslinger mellem personer, der mere og mere fremstår som det, de er: produkter af en vægelsindet forfatters anstrengelser ved tastaturet.

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige familier

19-10-2014: Christina Hesselholdt genudgiver fortællinger om familien som drøm og realitet. Læs artikel

Anmeldelse af Nataša Kramberger - Himlem i brombærkrattet

12-10-2014: Det er ikke ofte, der udgives bøger af slovenske forfattere i Danmark, men man bør absolut unde sig tid til at læse Nataša Krambergers indtagende roman om en ung kvinde fra eks-Jugoslavien. Læs artikel

Anmeldelse af Roberto Bolaño - Fjern stjerne

13-09-2014: Roberto Bolaños ”Fjern stjerne” er en klaustrofobisk inciterende fortælling om et uhyre. Læs artikel

Anmeldelse af Michael Ondaatje - Kattens bord

06-09-2014: Michael Ondaatje bruger sin barndoms skibsfart fra Colombo til London som afsæt for en dannelses- og skæbnefortælling. Læs artikel

Anmeldelse af Monica Hylander Friis - Paraplypigen

30-08-2014: Monica Hylander Friis debuterer med en lovende monolog for to stemmer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...