Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Herta Müller: Alt hvad jeg har, bærer jeg.. | bog.guide.dk

Herta Müller: Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig

I romanen om en vens skæbne i en ukrainsk arbejdslejr kommer Herta Müllers særlige stil til sin ret. Hun er dog ikke på niveau med Primo Levi.

Herta Müller:

Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig

Oversat af Karsten Sand Iversen

248 sider, 279 kr.

Gyldendal

Er udkommet

I 2009 blev rumænienstyskeren Herta Müller tildelt Nobelprisen i litteratur. Kort tid forinden havde denne anmelder i denne avis givet Müllers bog ”Mennesket er en stor fasan i verden”, som var udkommet på tysk allerede i 1986, en forholdsvis lunken anmeldelse og et moderat antal stjerner (3). Var det ikke bare topmålet af dårlig timing? Burde anmelderen ikke have røde ører?

Stor kunst? I grunden ikke. For - Nobelpris eller ej - nøglesætningerne i anmeldelsen holder stadig vand:

»Er Müllers fortælling om rumænsk fornedrelse stor kunst? Det kommer helt an på, hvordan man har det med hendes knappe stil. Tyske anmeldere har rost Herta Müller til skyerne for hendes lakoniske men billedmættede sætninger, der skulle vække mindelser om den litterære ekspressionisme. Andre - herunder denne anmelder - er mindre begejstret for Müllers ophobning af ultrakorte hovedsætninger. Det er et spørgsmål om stil.«

Fælles bogprojekt


Nu er Herta Müllers seneste roman ”Atemschaukel” (2009) oversat til dansk under den lange titel ”Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig”. Bogen er ikke baseret på hendes egne oplevelser, men på vennen og digteren Oskar Pastior.

Som tusindvis af andre etniske tyskere blev den 17-årige Pastior deporteret fra Rumænien til Sovjetunionen efter krigen for gennem flere år at udføre tvangsarbejde i en lejr. I 2001 rejste Pastior sammen med Müller til Nowo-Gorlowka i Ukraine for at researche til en bog, de ville skrive i fællesskab om hans uafrystelige ungdomsoplevelser som tvangsarbejder.

Oskar Pastior døde imidlertid i 2006, hvorfor Herta Müller var henvist til at skrive bogen alene - hvis ellers bogen skulle skrives. Det er den nu blevet.

I form af en roman, hvor det er den fiktive figur, Leopold Augberg, der - på grundlag af fire hæfter med Pastiors håndskrevne notater - lægger stemme og krop til oplevelserne i Gulag.

Organiseret vanvid


Der er bestemt kommet en læseværdig bog ud af det. Måske netop fordi Herta Müller har forpligtet sig selv til at skrive om en god vens oplevelser, kommer hendes særlige stil i højere grad til sin ret.

Med lyrisk kraft omsættes konkret elendighed - først og fremmest sulten og kulden - til litteratur. Man må respektere en litterær strategi, hvor den poetiske dimension bidrager til at demonstrere elendigheden.

”Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig” er dog på ingen måde på niveau med Primo Levis hovedværk ”Hvis dette er et menneske”. For det er stadig et spørgsmål om stil.

Den italiensk-jødiske kemiker, som aldrig var blevet forfatter, hvis han ikke havde lært Auschwitz at kende indefra, anskueliggør - i kraft af sin nøgternt observerende, nærmest distancerede stil - langt mere effektivt kz-lejrens organiserede vanvid.

Anmeldelse: Herta Müller: I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv

01-09-2012: Herta Müllers roman fra 1997 stiller læseren over for store udfordringer. Der er dog også oaser af indsigter om livet i en stalinistisk diktaturstat. Læs artikel

Anmeldelse af Shani Boianjiu - Det evige folk har ingen frygt

14-09-2013: Ung israelsk forfatter glimrer med sin beskrivelse af, hvordan konflikten mellem israelere og palæstinensere ødelægger den unge generation, blandt andet ved at lamme den med frygt. Læs artikel

Anmeldelse af Peter W. Bredah - Soldaten og Jenny

12-08-2013: En delvis vellykket roman om krigen og det moderne livs fortrædeligheder. Læs artikel

Guide: Godt læsestof til liggestolen

07-07-2013: Her er fire bøger, der er værd at tage med på sommerferie. F.eks. Carolina De Robertis' på en gang barske og smukke udviklingsroman, der ikke kun fortæller den klassiske historie om en ung kvindes søgen efter sig selv. Også hele Argentinas mørke fortids brutale diktatur og senere fortielser oprulles undervejs. Læs artikel

Anmeldelse: Anne Chaplin Hansen: OP OG NED AD DEN GYLDNE TRAPPE

30-04-2007: Anne Chaplin Hansen fortæller indtagende om besættelsesårene på Christianshavn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...