Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Henrik List - Solen skinner aldrig.. | bog.guide.dk

De rigtige meninger på glatbanekørsel

Henrik List går langt for at udfordre den politiske korrekthed, men han kunne godt gå længere for at udfordre sine egne holdninger.

Roman
Henrik List
SOLEN SKINNER ALDRIG PÅ EN GO-GO-BAR

328 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof

UDKOMMER I DAG


B97527721Z.1_20140129212750_000+GO6A8PDN.1-0.jpg

Hvis man læser litteratur for at få et budskab, er det ikke svært at hitte det i Henrik Lists ”Solen skinner aldrig på en go-go-bar”. Romanen forsøger, med sexbyen Pattaya som scene og Jørgen Leth-affæren som afsæt, at aflevere et los i skridtet på det, som man med en nu ubærligt udslidt kliche kalder politisk korrekthed – i forhold til sammenhænge mellem sex, magt og penge.

Speget spil

Vi kan tage det med en vigtig bipersons ord, han har passeret de 60:

»Ja-ja, jeg er en beskidt, gammel gris, der har fået så lidt sex i de sidste 25 år, at jeg føler mig som en liderlig 40-årig ... klar til at starte forfra. Og hør her: jeg skammer mig ikke over det. Jeg har skammet mig længe nok, og jeg har hørt på de dér moralske, kristne bullshit-prædikener, siden jeg var barn.«

Heldigvis har List i det mindste forsøgt med sin roman at udfordre det, han tydeligvis mente at vide i forvejen. Han har nemlig sendt to meget forskellige personager til Pattaya. Først møder vi journalisten Rune, der med sin hidtidige diæt af spelt, RUC-studier og rigtige meninger får tyndskid og sin sag for i et speget spil om en dansk kunstners skandaløse brug af meget unge piger fra Pattaya som modeller.

Da handlingen tager en uventet drejning, laver List imidlertid det uventede ryk ikke at følge Rune videre på sin rejse mod mørkets hjerte. Vi går tilbage i tid og følger en hærdet gammel journalistrotte med punkterede romandrømme, der har boet i Pattaya i længere tid og der nydt de lave priser på virtuos pikslikning og generelt den både liderlige og buddhistisk afslappede atmosfære.

Denne Robert ”Bob” Hansen kommer noget nærmere sagens kerne, men ikke helt i mål. Til gengæld finder han sit livsmod og det mantra, der skal stå på hans gravsten – og som har givet romanen navn.

Sumpede skød

List selv er tydeligvis meget tættere på Bob end Rune. Omvendt med denne anmelder (jeg bager alt familiens brød og vil hellere skrive dette end se håndboldfinale), og jeg synes, at List gør et hæderligt forsøg på at lade mig og mine rigtige meninger i Runes skikkelse komme på glatbanekørsel i den syndige bys sumpede skød.

Omvendt går han efter min mening ikke langt nok den anden vej, altså med at udfordre sine egne præarrangerede holdninger til sexindustri med mere ved hjælp af sin roman.

En roman kan så nemt få mening-gitis, altså blive en demonstration af en mening, som forfatteren allerede havde i forvejen, og sygdommen findes her, men ikke dødeligt. Jeg synes alligevel, at List med en blanding af lokalkendskab og fortælletæft har fået skrevet en underholdende roman om et sted og nogle fænomener, som det er meget nemt at mene alt muligt om.

Samfundssatire med buddhistiske undertoner

Anmeldelse: Erlend Loe: Kurtby

31-03-2009: Fremragende satire i børnebogsformat over religiøs emsighed. Læs artikel

Anmeldelse: Henrik List: Kære fucking dagbog

05-03-2009: Man finder en selvstændig identitet ved at være ligesom nogle andre. Læs artikel

Anmeldelse af Mikko Rimminen - Næsedag

11-11-2014: Mikko Rimminen er finsk, fjottet og friskfyragtig i denne komedie om en midaldrende dame med kontaktbesvær. Læs artikel

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse af Albert Cossery - Tiggerne og de hovmodige

01-11-2014: Diskussionen om det gode liv har altid fundet sted. Albert Cosserys alvorsdybe farce over det klassiske tema er blændende underholdning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...