Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Helle Helle - Hvis det er | bog.guide.dk

For stille og roligt

Helle Helles roman mangler spændende hemmeligheder.

Roman
Helle Helle
HVIS DET ER

144 sider, 250 kr.

Samleren


Helle Helle har forfinet en bestemt teknik, nemlig at udstyre figurerne med hemmeligheder.

Det sker ved at underrapportere om, hvad figurerne tænker, og det sker ved at lade det være op til læseren at fylde tekstens tomme pladser ud. Den nysgerrige læser arbejder som en detektiv med teksten, og på den måde kan man ane det hemmelige, det ikke-fortalte. Alt sammen forudsat at teksten er psykologisk realistisk.

Den sidste forudsætning er i orden i Helles nye roman, ”Hvis det er”. Men det kniber gevaldigt med at udstyre de to personer, Roar på 48 og den navnløse kvinde på 38 år, med vedkommende, appellerende hemmeligheder. I flere interviews har Helle slået fast, at hun ikke skriver symbolsk; den har mange læsere haft svært ved at tro på. I ”Hvis det er” passer udsagnet: Der er vitterlig ikke meget at komme efter. Dermed går spændingen fløjten. Tilbage står en flad tekst.

Forfatteren synes øjensynlig, at det er megafedt at få mulighed for at bruge ordet ”væskebælte”, bevares, et sjovt ord. Men det bringer nul til historien, nul til dramatikken.

Alene i skoven

Problemet med Helles roman er blandt andet, at den fatalt mangler psykologisk spænding. Det hænger sammen med setuppet, der er en litterær version af et reality-gameshow: To mennesker bliver isoleret fra omverdenen, de mødes tilfældigt i en stor skov og må overnatte en oktobernat i hinandens selskab.

B971496165Z.1_20140925214807_000+GD4FVCQ5.1-0.jpg

Roar er alt andet end John Wayne, mens kvinden er den kvikke, som holder humøret oppe. Nej, mobilkontakt er der heller intet af. Hvad sker der med to modne mennesker, når de pludselig er ude i den mørke natur? Det kunne være interessant, men er det kun i mild grad.

Roar er øjensynlig ikke meget for at fortælle om sit liv, hvorimod kvinden fortæller løs, og hendes levnedsløb får vi via Roars gengivelse. Ergo har Helle udvidet sit repertoire ved at bruge en mandlig jeg-fortæller, men han fortæller primært om en kvinde. Forskellen er ens. Men denne gang får vi udpenslet, hvordan kvinden bliver forelsket og forsmået og senere vinder manden i sit liv, som så viser sig at være – tja, ordinær.

Og i modsætning til reality-tv udspiller der sig netop ikke et drama mellem de isolerede. De er søde og rare ved hinanden. End of story.

Almindelig ensomhed

Romanens bedste og mest perspektivrige sætning er den allerførste:

»Det er ikke mig.«

Jeg-fortælleren er ikke sig selv, vil ikke stå ved sig selv.

Det betyder selvfølgelig, at man kan læse tvetydigheder ind i historien, akkurat som vi i udgangen hører om en forfatter, der lige er død. Et fikst metaniveau, der virker som staffage. På bundlinjen har vi en roman, der i glimt fortæller vedkommende om jalousi, spiseforstyrrelser, almindelig ensomhed, ustabile omverdensrelationer og livet som reservemoder.

Teksten gør vist lidt nar af frasen ”stille og roligt”, som Roar ynder at bruge. Romanens problem er, at den lyder som et ekko af denne beskedne fordring.

Anmeldelse af Helle Helle - Dette burde skrives i nutid

14-04-2011: Helle Helles styrke i antydningens kunst er også svagheden ved ”Dette burde skrives i nutid”. Læs artikel

Anmeldelse af Helle Helle - Ned til hundene

15-04-2008: Endnu en fremragende roman af Helle Helle. Læs artikel

Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte savnet

09-11-2014: Sara Blædels krimi nr. 9 om Louise Rick og co. stiller skarpt på medlidenhedsdrab. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...