Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Håkan Nesser: En helt anden historie | bog.guide.dk

Håkan Nesser: En helt anden historie

Håkan Nesser skriver velgørende klassisk og alligevel helt anderledes.

Håkan Nesser:

En helt anden historie

(En helt annan historia, 2007)

Oversat af Jan Mølgaard

520 sider, 299,95 kr.

Modtryk

Udkommer i dag


KRIMI

Svenske Håkan Nessers ”En helt anden historie” er andet bind i serien med vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti, der debuterede i 2006 i ”Menneske uden hund.” Tidligere har Nesser skrevet en stak krimier med politimanden Van Veeteren i rollen som sporhund. I dem er såvel person- som stednavne sammensatte fra alverdens sprog. Vi er intetsteds eller alle steder. At der er tale om et europæisk land af velfærdstypen, hersker der dog ingen tvivl om.

Men med Barbarotti er vi i Sverige. Også i den grad. Vicekriminalkommissærens navn skyldes hans mors korte eventyr med en italiener. 47-årige Barbarotti er i kriminalstaben i Kymlinge, en opdigtet søvnig by i det sydvestlige Sverige.

Barbarotti ser frem til store ændringer i sit privatliv. Ferien med den fem år yngre jordemoder Marianne på Gotland lægger op til et mere permanent forhold. Men inden Barbarotti er kørt fra Kymlinge, har han fået dagens post stukket i hånden af postbuddet. Var han nu bare taget af sted to minutter tidligere, havde posten ligget derhjemme i entreen og ventet på ham. Men sådan skulle det ikke være. Mellem to regninger ligger et anonymt brev adresseret til Barbarotti. Det fortæller ham, at et menneske vil blive myrdet.

Efter samvittighedsfuldt at have tørret sagen af på en kollega tror vicekriminalkommissæren sig i fred resten af ferien. Men når brevskriveren henvender sig personligt til Barbarotti, er den stakkels politimand jo part i sagen. Så ferien må afkortes, og romancen stilles på pause.

Tre point til Gud
Hvad Barbarotti ikke ved, men derimod læseren, er noget om de begivenheder, der har ført til brevet. For brevskriveren har ført dagbog over nogle sommerdage i svensk selskab i Bretagne i 2002, hvor der skete underlige og dramatiske ting. Ikke alene har vi dagbogsbladene, men også brevskriverens aktuelle overvejelser over situationen. Men ingen egentlige årsagsforklaringer eller personidentifikation. Læseren er på lige så bar bund som Barbarotti, blot i en lidt mere privilegeret situation. Og efterhånden som der kommer flere breve, og ligene dynges op, bliver situationen spændt til bristepunkter.

Barbarotti har sit helt private gudsbevis. Allerede i sidste bog udfordrede han Gud til at åbenbare sig efter et særligt point-system. Når Barbarotti var trængt, udfordrede han Gud til at vise et tegn. Vigtige anliggender kan give op til tre point. Da ”En helt anden historie” starter, har Gud et pænt point-overskud. Det får han også brug for, efterhånden som historien skrider frem.

Overdådig læsefryd
”En helt anden historie” er en meget velfungerende krimi på selve plot-niveauet. Men derudover er den gennemført lakonisk-underspillende stil, der rammes på et hår af oversætteren Jan Mølgaard, i sig selv en overdådig læsefryd.

Håkan Nesser er tro mod den traditionelle krimis konventioner, samtidig med at han alligevel får godt og grundigt vendt op og ned på læserens forventninger; velgørende klassisk og alligevel helt anderledes. Bogen indbragte Nesser Svenska Deckarakademins pris som bedste svenske krimi i 2007.


Anmeldelse: Håkan Nesser: De ensomme

15-03-2011: Håkan Nesser er en bevidst stilist i en bestandig leg med det sproglige udtryk. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Fluen og evigheden

26-08-2010: Den suverænt håndterede historie er også et litterært reagensglasforsøg over forskellen mellem at tænke og at handle. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Ormene på Carmine Street

19-03-2010: Håkan Nessers velkendte, lidt diabolske side er tonet ned i ”Ormene på Carmine Street”. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: En fortælling om hr. Roos

19-03-2009: Ny bog fra en af Sveriges kendte krimiforfattere. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Menneske uden hund

19-04-2007: Svenske Håkan Nesser serverer vellykket krimi med såvel humor som strindbergske og bergmanske undertoner. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...