Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand.

Roman
Håkan Nesser
LEVENDE OG DØDE I WINSFORD

(”Levande och Döda i Winsford”, 2013)

Oversat af Jan Mølgaard

362 sider, 299 kr.

Modtryk


B971661784Z.1_20141030172029_000+GK8GOVI4.1-0.jpg

Når svenske Håkan Nesser ikke lige er i gang med nye krimihistorier om Van Veeteren eller Barbarotti, skriver han romaner om mennesker i kriser. De er alle kendetegnet ved dybt upålidelige eller stærkt ensidige fortællere. Men da læserne gerne lader sig forføre af Nessers karismatiske og charmerende figurer, der beretter om deres sære skæbner, bliver man først klar over det skæve i deres beretninger, når det er for sent.

Denne omstændighed, sammen med en udpræget evne til at komponere handlingsforløb med konstant overraskende drejninger, gør det vanskeligt at fortælle lidt om handlingen. For enhver oplysning er faktisk en oplysning for meget for den læser, der gerne vil have hele den overrumplende læsenydelse fra side 1.

Så den læser, der kender og påskønner dette særlige ved Håkan Nesser, kan nøjes med oplysningen om, at der er en ny roman at få, og at den som sædvanlig er bemærkelsesværdig, både med en handling, der chokerer med sine overraskelser, og med en fortælleteknik, der med påtaget uskyld vikler læseren om fortællerens lillefinger.

Fortælleteknisk finesse

Hvis læseren alligevel ikke er hoppet af og i gang med at skaffe sig bogen, men gerne vil vide mere inden, så er her et par stikord. Men på eget ansvar.

Det drejer sig om en 55-årig svensk kvinde, Maria, tidligere tv-vært for nyhedsudsendelser og talkshows. Hun har i al anonymitet lejet sig et hus i nærheden af Winsford i det sydvestlige England. Der bor hun sammen med sin store hund og skal i gang med at udrede noget, der har at gøre med en fortid, som hendes mand, litteraturprofessor i Stockholm, ikke har delt med hende.

Maria har bestemte forventninger til sine planlagte måneder på den øde hede. Både Marias ægteskab og hendes familiehistorie, der er alt andet end hyggelig, bliver taget op til revision.

Men da der begynder at indtræffe begivenheder, som hun ikke har taget højde for, må hun i gang med at improvisere. Det går da også fint, indtil ...

Som sædvanlig har vi at gøre med begavet underholdning fra Håkan Nesser, lidt i retning af engelske Robert Goddard, men med mere fortælleteknisk finesse, end kollegaen kan byde på.

Anmeldelse: Håkan Nesser: Ormene på Carmine Street

19-03-2010: Håkan Nessers velkendte, lidt diabolske side er tonet ned i ”Ormene på Carmine Street”. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Taro Greenfeld - Triburbia

01-08-2014: Fletteroman fra det hippe Tribeca får skabt flere relationer, end det tynde plot kan rumme. Læs artikel

Anmeldelse af Karin Alvtegen - Sommerfugleeffekten

09-06-2014: Karin Alvtegens nyeste roman er en halvtam moralitet uden de store overraskelser. Læs artikel

Anmeldelse af Signe Langtved Pallisgaard - Et andet sted

17-01-2014: En situationsrapport fra et liv i frit fald. Det har muligvis været terapeutisk at skrive, men det er det ikke at læse. Læs artikel

Anmeldelse af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved - Dig og mig ved daggry

23-11-2013: Interessant, modig og fængslende ungdomsroman leger med vores forventninger i en fortælling om tragisk, ung kærlighed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...