Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Håkan Nesser: Himlen over London | bog.guide.dk

Håkan Nesser: Himlen over London

Håkan Nesser udforsker, hvordan forfatteren på én og samme gang både fortæller sin historie og bliver fortalt af historien. Det er et forsøg på at begribe omfanget af iscenesættelse i alt, hvad mennesker foretager sig.

Roman

Håkan Nesser: Himlen over London (Himmel över London, 2011)

Oversat af Jan Mølgaard

477 sider, 299 kr.

Modtryk

På smudsomslaget af svenskeren Håkan Nessers seneste roman på dansk står titlen ”Himlen over London” over et billede af en lidt rådvildt udseende ung kvinde på en bænk med Tower Bridge og det centrale Londons skyline lidt sløret i baggrunden, mens et enormt lyn sender sine forgreninger ud over storbyen.

Tager man smudsomslaget af, står der stadig ”Himlen over London” på ryggen, men på forsiden angives forfatteren at være Steven G. Russell, og bogens titel er her ”En søvngængers bekendelser”. På bagsiden får vi at vide, at Russell er født i 1966, opvokset i Ipswich, arbejder som jurist, og at denne roman er hans debut.

Drillende spil


De, der kender til Nesser i forvejen, ved godt, at det ikke er trykkeriet, der har haft uorden i tingene, men forfatteren, der som vanligt driver sit drillende spil med figurer og læser.

Det hele begynder ellers på en måde, så den realisme-forvænte læser lader sig indfange i et velfortalt, troværdigt, om end noget melankolsk univers.

Leonard Vermin fra Nessers opdigtede europæiske storby Maardam er sammen med sin yngre kone, Maud, taget til London for at fejre sin 70 års fødselsdag. Han har ikke langt igen. Han holder cancer-smerterne på afstand med medicin. Der er noget, som han absolut skal have udrettet på sin fødselsdag, som han har inviteret fire andre personer med til.

I en række dagbogsagtige optegnelser får læseren at vide, hvordan den unge Leonard havnede i London i 1968 og forelskede sig i en mystisk kvinde, Carla fra det Tjekkoslovakiet, der lige var blevet banket på plads af Sovjetunionen. Det bliver hurtigt klart, at tingene ikke bare sker på selve handlingsplanet, men også, og måske først og fremmest, mellem handling og handlingens fortælling. Hvem er fortælleren egentlig, og kan man stole på ham?

Gribende fortælling


Problemet med denne form for fortælling, hvor bevidstheden om fortællingen som konstruktion bliver et centralt tema, er, at den kan udarte til rene spejlkabinetter.

Men hos Nesser er der i selve udforskningen af, hvordan forfatteren på én og samme gang både fortæller sin historie og bliver fortalt af historien, et forsøg på at begribe omfanget af iscenesættelse i alt, hvad mennesker foretager sig.

”Himlen over London” er både gribende skæbnefortællinger og en virtuos leg med eksistentielle aspekter af fortællingens kunst.

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Ormene på Carmine Street

19-03-2010: Håkan Nessers velkendte, lidt diabolske side er tonet ned i ”Ormene på Carmine Street”. Læs artikel

Anmeldelse af Jesper Stein - Bye Bye Blackbird

18-06-2013: Jesper Stein afvikler den såkaldt svære toer med sprogligt overskud og et virkelighedsnært, veldrejet plot.Så rolig folkens, sommerferiens krimi er landet. Læs artikel

Anmeldelse: Roberto Bolaño: 2666

06-06-2012: Roberto Bolaños gigantiske fortælling om – blandt meget andet – massemord på kvinder i en mexicansk grænseby er på samme tid rasende civilisationskritik og vejviser for en alternativ måde at skrive romaner på. Læs artikel

Anmeldelse: Gretelise Holm: Firmaets bedste mænd og kvinder

18-10-2011: Hvert kapitel i Gretelise Holms såkaldte labyrintkrimi slutter med et dilemma, hvorfra læseren må vælge en af to muligheder. Sammenlagt betyder det i alt otte forskellige historier. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...