Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Håkan Nesser: Menneske uden hund | bog.guide.dk

Håkan Nesser: Menneske uden hund

Svenske Håkan Nesser serverer vellykket krimi med såvel humor som strindbergske og bergmanske undertoner.

Håkan Nesser: Menneske uden hund
(Människa uten hund, 2006)
Oversat af Jan Mølgaard
458 sider, 299 kr.
Modtryk

KRIMI Menneske uden hund er arbejdstitlen på det manuskript, som Robert Hermansson har arbejdet på i en årrække. Han er noget af en bohème-type, der har drevet lidt rundt i tilværelsen. Senest har han optrådt i et reality-show og foretaget sig unævnelige ting for åben skærm.

Far og mor Hermansson er flove. Mest Karl-Erik. De to skolelærere havde ellers planlagt en stor selvfejring i forbindelse med deres pensionering fra mange års pædagogisk slid for højnelsen af det almindelige dannelsesniveau i det fiktive svenske Kymlinge. Festen afblæses til fordel for en stilfærdig familiekomsammen i anledning af Karl-Eriks 65-års fødselsdag, der falder sammen med den ældste datter Ebbas 40-års fødselsdag. Den myndige skolelærer fik i sin tid udstrakt fruen Rosemaries veer, så nedkomsten kom på den rigtige side af midnat. Sammenkomsten skal følges af senior-parrets selvpålagte bodsøvelse i form af emigration til den spanske senil-kyst.

To forsvinder

Robert møder op og fornemmer hurtigt, at der er ting, der skal ties ihjel. Hans søster, Ebba, ankommer. Hun er en hårdt arbejdende og fantasiforladt speciallæge, i sin tid pligtskyldigst gift med en venlig og ukompliceret brugsuddeler og barnefader i utide Ebba er vel sin faders datter.

Også deres to sønner er med. Den ældste, Henrik, læser jura i Uppsala, teenageren Kristoffer har nok at se til med sit hamskifte fra barn til voksen.

Med den yngste datter, Kristina, hendes tv-producer-mand, Jakob, og deres lille søn, Kelvin, er familien fuldtallig.

Det går da også som forventet. Karl-Erik glemmer som sædvanlig, at han ikke står bag katederet, Rosemarie byder mad rundt og slukker småbrande, før de får fat. Ebba og brugsuddelerens drenge keder sig, og den blaserte tv-producer synes at more sig over tableauet, som han vist opfatter som en slags doku-soap.

Men så forsvinder først Robert, og et lille døgns tid efter Henrik. Da de ikke dukker op igen, må familien opsøge politiet, selv om det naturligvis betyder endnu et alvorligt socialt nederlag.

Bag facaden

Men læseren har fået lov at se lidt bag den pæne facade. Faktisk allerede fra første side, hvor Rosemarie vågner til den store dag med den helt indlysende viden, at enten må hun selv eller Karl-Erik dø. Bag den pæne familiefacade er der forhold, der ville få det til at klø i fingrene på en Strindberg eller Bergman.

Det bliver så opgaven for den lokale kriminalmand Gunnar Barbarotti at trænge ind i den tilsyneladende så velfungerende og veltilpassede familie. Men det bliver ingen let sag, før noget, der ligner en sandhed, kommer for en dag. Da sidder Karl-Erik og Rosemarie for længst på deres andalusiske veranda i solnedgangen med sød Malaga-vin i glasset for Rosemaries vedkommende absolut ikke dagens første forfriskning. For Barbarotti indgår sagen i hans eget langsigtede gudsbevis, tilrettelagt efter et sindrigt pointsystem.

Første af fire

Menneske uden hund er det første bind i en planlagt firebindsserie af svenske Håkan Nesser, navnlig kendt for den prisbelønnede serie om Van Veeteren. Det er en krimi af den slags, der bruger formatet til udforske de fortrængninger og forhold, som livet på Ligustervej kan skjule ret effektivt.

Når historien lykkes så godt, som den gør, skyldes det ikke mindst Nessers veludviklede humoristiske sans. Det er heldigvis ikke sædeskildring efter vant grav-alvorlig nordisk model, men med en hældning i retning af farcen, der behændigt styres til aldrig at kamme over, men forbliver inden for det antydede. kultur@jp.dk

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: De ensomme

15-03-2011: Håkan Nesser er en bevidst stilist i en bestandig leg med det sproglige udtryk. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Fluen og evigheden

26-08-2010: Den suverænt håndterede historie er også et litterært reagensglasforsøg over forskellen mellem at tænke og at handle. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: Ormene på Carmine Street

19-03-2010: Håkan Nessers velkendte, lidt diabolske side er tonet ned i ”Ormene på Carmine Street”. Læs artikel

Anmeldelse: Håkan Nesser: En fortælling om hr. Roos

19-03-2009: Ny bog fra en af Sveriges kendte krimiforfattere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...