Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Georges Simenon: Maigret 1 | bog.guide.dk

Georges Simenon: Maigret 1

Ikke blot tåler Georges Simenons 80 år gamle Maigret-romaner et gensyn. De sætter også et niveau, som det meste af vore dages krimibølge knap kan få øje på.

Klassiker

Georges Simenon:

Maigret 1

Afdøde Monsieur Gallet/Den hængte fra Saint-Pholien

På dansk ved Karen Nyrop Ludvigsen

294 sider, 299 kr.

Rosenkilde & Bahnhof

Er udkommet

Planen er at genudgive samtlige Georges Simenons 75 romaner om kommissær Maigret på dansk i kronologisk rækkefølge med et dobbeltbind hvert halve år. I så fald vil serien være fuldbragt om godt 19 år.

Det drejer sig dog ikke om nyoversættelser, men om reviderede udgaver af de gamle danske oversættelser. Samtidig er titlerne ændret til noget, der i højere grad end de ofte lidt anstrengte gamle danske titler ligner originalerne (de to første bøger hed tidligere på dansk ”Maigret og hotelmordet” og ”Maigret og selvmorderen”).

Stilskaberen


Og mens håbefulde krimiforfattere i disse år myldrer frem på jord, er det godt for både fans af og skeptikere over for genren at blive mindet om, hvad den kan være. Simenons maniske arbejdstempo med adskillige bøger om året skal man i den forbindelse ikke lade sig distrahere af.

For inden for politiromanen, der jo i høj grad er blevet standarden i Skandinavien og Storbritannien, er Simenon én af de helt store stilskabere. Det kan gøres anderledes, end når den tunge, småtraurige Maigret trisser rundt i Paris eller (som i begge disse bøger) den franske provins og dens nabolande, men ikke meget bedre.

Ond stemning


Man skal heller ikke lade sig distrahere af, at Simenon som den eneste verdensberømte, fransksprogede krimiforfatter fra 1900-tallet ind imellem kan ses taget til indtægt af folk med et meget henført forhold til alt, hvad der er fransk. For selv om der er masser af fransk stemning i bøgerne, er den lige så ofte ædende ond som det modsatte.

Det gælder også disse to små, beske skæbnefortællinger fra 1931, hvor Simenon skrev sine fire (!) første Maigret-romaner. I den ene findes en mand død på et hotel, men viser sig at have levet i årevis med to identiteter, og i den anden begår en mand pludselig selvmord som følge af et gammelt fortidstraume.

I begge tilfælde får Maigret åbnet for en ormegård af klasseforskelle, desperate ambitioner, indestængt liderlighed og skrupelløse forsøg på at glemme og gemme. Simenons sans for underspillet dialog, som bærer romanerne mindst lige så meget som den ydre handling, kan måle sig med de bedste af de hårdkogte amerikanere, og han kan karakterisere personer og miljøer med få, skarpe detaljer.

Man skal hverken læse Simenon for sindrige plots eller hæsblæsende tempo. Til gengæld får han med Maigret som det melankolske midtpunkt gravet dybt ned i, hvad der får mennesker til at handle så desperat eller kynisk, som de gør.

Blå bog


Georges Simenon


?Georges Joseph Christian Simenon.

?Belgisk forfatter.

?Født 1903 i Liège.

?Han begyndte som 16-årig at arbejde som journalist og debuterede samme år som romanforfatter.

1922-45: Bosat i Paris.

1945-55: Han emigrerer til USA og Canada efter anklager for at have været kollaboratør under den tyske besættelse.

1955-89: Simenon vender tilbage til Europa og bosætter sig i Schweiz.

?Han skriver over 200 romaner og 150 noveller, de fleste inden for krimigenren og en del under pseudonym.

?Død 1989 i Lausanne.

Anmeldelse: Wilkie Collins: Kvinden i hvidt

13-02-2008: Tidsbundet, men stadig medrivende og læseværdig engelsk spændingsklassiker i dansk nyoversættelse. Læs artikel

Anmeldelse: Andrea Maria Schenkel: Mordets by

19-12-2007: Man skal læse mellem linjerne for at få det fulde udbytte af den tyske bestseller. Læs artikel

Anmeldelse: Helstøbt Stieg Larsson-krimi

08-10-2007: Tredje bind i Stieg Larssons Millennium-serie virker mere helstøbt, velorganiseret og målrettet end forgængerne. Læs artikel

Anmeldelse af Julia Franck - Kærlighedstjener

15-10-2014: Lystfuld roman fra sluthalvfemsernes Berlin. Dengang man stadig kunne fornemme lugten af brunkul om vinteren. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Galbraith - Silkeorm

12-10-2014: Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, fortsætter veloplagt sit krimiprojekt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...