Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af F. Scott Fitzgerald - På denne.. | bog.guide.dk

Romanen bag Den Tabte Generation

F. Scott Fitzgeralds debutroman udkommer efter 93 år for første gang på dansk. Den er stadig værd at læse.

Roman
F. Scott Fitzgerald
PÅ DENNE SIDE AF PARADIS

(”This Side of Paradise”, 1920)

På dansk ved Viggo Hjørnager Pedersen

335 sider, 299,95 kr.

Rosenkilde og Bahnhof


Udgivelsen af amerikaneren F. Scott Fitzgeralds debutroman fra 1920 hører i den internationale sammenhæng til de gamle nyheder. Men det er faktisk første gang, vi får den på dansk. Lidt underligt, måske, at turen først nu er kommet til forfatterens gennembrudsbog.

Selv om Fitzgerald (1896-1940) brød igennem med ”På denne side af paradis”, er hans navn jo uløseligt knyttet til ”Den store Gatsby” fra 1925. Det var en bog, der både reflekterede stemningen i forbudstidens USA med de skæve alliancer mellem et alkoholtørstende folk og en initiativrig mafia, og som gav hovedpersonen den samme lidt mytiske status, som man kendte fra ”the lonesome cowboy” derude vestpå generationen tidligere.

Med ”På denne side af paradis” indvarsledes ”de brølende tyvere”, hvor Fitzgeralds ”tabte generation” forsøgte at feste igennem i en blanding af desperation over at vinke farvel til en før-Første-Verdenskrigs-verden, der ikke længere eksisterede, og med håbet om noget bedre. Der blev danset og jazzet meget, indtil ballet lukkede brat med krakket i Wall Street i oktober 1929.

Normerne skrider

Allerede før Fitzgerald kom på Princeton University i 1913, var han klar over, at han ville være forfatter. Hans år på det berømte universitet blev da også viet til det kreative arbejde frem for det mere slidsomme med forelæsninger, eksaminer og den slags.

Hans første romanforsøg, ”The Romantic Egoist”, blev afvist af forlaget. Det var først, da han indsendte en ny version efter at være droppet ud af universitetet, have været i hæren og arbejdet i reklamebranchen, at der begyndte at ske noget.

På det tidspunkt var han forlovet med Zelda Sayre. Hun brød forlovelsen, fordi hun mente, at han ikke ville blive i stand til at forsørge hende. Det satte gang i hans litterære aktiviteter. Det gamle manuskript blev skrevet om, indleveret til et af de største New York-forlag og udgivet med øjeblikkelig succes.

Ikke alene ramte ”På denne side af paradis” en nerve i tiden, men den reklamebranche, som forfatteren havde lært at kende indefra, havde også øje for forfatteren og hans fandenivoldske livsstil som den ny tids ”brand”.

Kogt ind til benet er romanen en historie om en ung mands dannelse til kunstner i en tid, hvor det gamle værdigrundlag er ved at skride. For ham gælder det om at gribe nuet og vride alt det ud af det, som han kan, uden dog helt at vide, hvor det vil føre ham hen.

Det er også en campusroman og en kærlighedsroman. I begge egenskaber ligger den tæt op ad forfatterens egne erfaringer.

Hovedpersonen Amory Blaine er både tiltrukket og frastødt af det eksklusive liv på universitetet, hvor man helt sikkert ikke kommer for at lære noget, men for at blive noget. Han er også fortvivlet over det forhold til Rosalind, der brydes af hende, fordi hun nødvendigvis må have en, der kan finansiere hendes luksusliv.

Studentikos patos

Hvis der ikke lige var den selvironiske distance, som fremkommer ved den ældre Amorys betragtning af den yngre, ville bogen fremstå noget nær utålelig i Amorys selvoptagne arrogance. Men det er en arrogance, der, efterhånden som fortælleren må tage livtag med verden, svinder betragteligt og giver plads til en mere nøgtern tone, der dog ikke er fri for en vis studentikos patos. Vi lader den ankomne Amory få det sidste ord:

»Her var en ny generation, der råbte de gamle råb og lærte den gamle lære, gennem en drøm om lange dage og nætter, og som til sidst måtte gå ud i den smudsige, grå forvirring for at følge kærlighed og stolthed; en ny generation, der mere end den forrige helligede sig frygten for fattigdom og tilbedelsen af succes; som var vokset op og havde opdaget, at alle guder var døde, alle krige udkæmpet, al tro på mennesket rystet ...«

Anmeldelse: Herman Melville: Redburn: Hans første rejse.

25-09-2009: ”Redburn” har også en høj aktuel læseværdi, fordi den i sig selv er en fascinerende historie. Handlingen foregår i USA og England i første halvdel af 1800-tallet. Læs artikel

Anmeldelse af Jacob Paludan - Jørgen Stein

07-08-2014: Genanmeldelse: ”Jørgen Stein” er Jacob Paludans berømte besyngelse af overgangen fra en bedre verden af i går til en værre af i dag. Under det gammelmodige bobler den groteske humor og forventningerne om det nye, der skal følge. Læs artikel

Anmeldelse af Ernst Glaeser - Årgang 1902

04-08-2014: Genanmeldelse: Ernst Glaeser skildrer i sin generationsroman ”Årgang 1902” mesterligt det mentale omsving i Tyskland i løbet af Den Første Verdenskrig. Læs artikel

Anmeldelse af E.E. Cummings - The Enormous Room

15-07-2014: Genanmeldelse: E.E. Cummings’ roman ”The Enormous Room” (1922) er en sær blanding af dagbog, erindringer og selvbiografi. Det er en moderne variant af temaet fra Bunyans klassiker ”The Pilgrim’s Progress”. Læs artikel

Anmeldelse af Henning Mortensen - Klovnens rejse

15-10-2013: Henning Mortensen har skrevet en spraglet, intens og kringlet livshistorie om en elskelig og suspekt klovn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...