Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Elsa Morante: Løgn og trolddom | bog.guide.dk

Elsa Morante: Løgn og trolddom

Roman: Elsa Morante skriver prægtigt om had og kærlighed i det 20. århundredes Italien.


Elsa Morante: Løgn og trolddom
Oversat fra italiensk af Jytte Lollesgaard
807 sider, 379,95 kr.
Gyldendal.

30329996.jpg

Bogen ”Løgn og trolddom” er Elsa Morantes debut fra 1948, men der skulle gå 40 år, inden den mesterlige roman blev oversat til dansk. Trods den begejstrede modtagelse herhjemme i 1988 har romanen ikke nydt den store bevågenhed i mange år, dels fordi Elsa Morante har strålet flere gange siden, bl.a. med romanen ”Historien”, dels fordi nye stjernestrøede bøger har det med at skubbe de gamle ud over hyldekanten.

Hvor er det skønt, at Gyldendal har hentet den frem fra støv og glemsel og nu udgiver den i Jytte Lollesgaards fine nyoversættelse som et bevis på, at romaner i verdensklasse aldrig går af mode.

En slægtskrønike

”Løgn og trolddom” handler om knejsende stolthed og brændende lidenskab i et Italien, som i begyndelsen af 1900-tallet er præget af voldsomme klasseforskelle. Det er en slægtskrønike fortalt af den eneste overlevende efterkommer af to generationers uheldsvangre, hadefulde ægteskaber.

Vi er tilbage i en tid, hvor kønnenes møde slår gnister, hvor kærligheden er et enten-eller, og tilværelsen et spørgsmål om storhed og fald, men intet af det virker eventyragtigt fjernt.

Elsa Morante har fat i det arketypiske og rammer dermed menneskelivets almene og eviggyldige erfaringer med erotik, jalousi, svigt og begær.

Mod og modenhed

Elisa, som fortælleren hedder, er 25 år og helt alene i verden, efter at først hendes forældre og siden hendes adoptivmor døde. Hun sidder i sit lille, mørke ungpigekammer, kun afbrudt af portnerskens måltider, og skriver som i trance historien om sine bedsteforældre og forældre. Omsider har hun fået mod og modenhed til at omsætte barndommens angstprægede oplevelser til en storslået, omend ikke glorværdig tragedie.

»Det kan være, at det ved at rekonstruere vores sande historie fra begyndelsen til enden endelig vil lykkes mig at skubbe min barndoms gåde og alle familiens andre myter fra mig. Hvem ved, om ikke jeg en dag endelig kan forlade dette værelse,« skriver hun håbefuldt i indledningen, inden fortællingen trækker hende ind i sin uimodståelige hvirvelstrøm.

Fra tid til anden dukker hun op til overfladen og henvender sig direkte til læseren. Hun er alvidende i kraft af en overnaturlig evne til at høre fortidens stemmer, og derudover har hun naturligvis som barn været vidne til forældrenes fortvivlede forhold.

I takt med at historiens tunge tåge letter, og knuder løses op, modnes hendes indsigt i de psykologiske og sociale mekanismer, som hendes familie er fanget af, og fortællingen bliver både en beskrivelse af en slægt og dens tid.

Kærlighed og kulde

Der er rigtig megen tekst i den enorme roman. Alligevel drives man frem side for side, ør af Elsa Morantes vidunderligt ciselerede sprog og den knopskydende handling, som begynder med Elisas mormor, lærerinden Cesira. Hun gifter sig med adelsmanden Teodoro Massia i håb om en social opstigning, men han er gået fallit. Det hindrer ham ikke i at indgyde datteren Anna store drømme om velstand, og da hun møder sin smukke fætter, Edoardo Massia, synes hendes lykke gjort.

I et feudalt samfund har kærligheden mellem høj og lav ikke en chance. Anna må gifte sig med Francesco. Hendes isnende kulde og dybe foragt tager til sidst livet af den varmhjertede mand, mens datteren Elisa som forhekset ser på.

Stor og smægtende patos

”Løgn og trolddom” er et prægtigt epos om kærligheden og hadet i sin reneste og mest smertefulde form – om at lade sig bedrage af sine drømme og både lide, ofre og dø af det.

Det er stor og smægtende patos, når Elsa Morante trækker hele følelsesregistret ud og lader os høre sjælens lette skælven og hjertets sprøde klapren.

Anmeldelse af Sofi Oksanen - Da duerne forsvandt

29-04-2013: Den prisbelønnede finske forfatter Sofi Oksanen prikker endnu en gang hul på historiens betændte bylder . Læs artikel

Anmeldelse: Richard Flanagan: Savn

19-01-2011: Ny roman tager afsæt i kolonialiseringen af den australske ø. De fleste af de beskrevne hændelser er historisk autentiske og kan dokumenteres. Læs artikel

Anmeldelse af terrorbøger: En gade blev en verden

11-09-2007: Seks års dagen for 11. september i USA fører litteratur med sig. Noget er fremragende, noget må vi hellere skrive på bin Ladens konto. Læs artikel

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse af Simon Sebag Montefiore - En vinternat

01-11-2014: ”En vinternat” handler om romantiske længsler i Sovjetunionens mest brutale periode. Man skammer sig næsten over at være så godt underholdt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...