Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Elisabeth Flensted-Jensen -.. | bog.guide.dk

Et levende levn fra fortiden

Sansevakt skildring af religiøs forkvaklethed og glæden ved nyt tøj fra Illum.

Roman
Elisabeth Flensted-Jensen
KYSTSANATORIET

124 sider, 225 kr.

Tiderne skifter


B97552686Z.1_20140217194456_000+G6AAM4K6.1-0.png

Elisabeth Flensted-Jensen debuterer i en alder af 65 år.

Bag den kendsgerning ligger en anden kendsgerning: Det kan tage mange år, før man er klar til at skrive om oplevelser, som er svære at komme overens med, og måske skal familiemedlemmer dø, før den kunstneriske frihed er til stede. På den baggrund kan ”Kystsanatoriet” fremstå som et levn fra 1950’erne og 1960’erne.

Men det er Flensted-Jensens fortjeneste, at det ingenlunde er tilfældet. Primært fordi hun er god til at skrive på en piges sitrende sanser.

Religiøse tåbeligheder

Teksten bliver rubriceret som en roman. Den fortæller om en pige, der vokser op i en forbenet religiøs familie. Men den er snarere en række snapshot, som i kortprosaform viser, hvordan pigen kæmper sig igennem de religiøse tåbeligheder. Hendes kropslige fornemmelser er vakte, og alt det moderne, det fikse, besnærer hende. Fattigdom, genbrug, askese og synd gør livet surt, men hun har heldigvis jævnaldrende, der er modpol til de frelstes tyranni.

Topmålet af undertrykkelse er et ophold på et kystsanatorium, der måske skal forestille at gøre børn klar til tilværelsen, men som reelt forkvakler de spirende liv.

Men uanset hvor fortælleren befinder sig, gør hun modstand. Et ubetinget sundhedstegn, skulle man mene, medmindre man er besat af religiøse syndsforestillinger.

Symptomatisk nok viser det sig, at en af de helliges mest skattede prædikanter er homoseksuel. Han begår efterfølgende selvmord. Festlige dage i de helliges menighed.

Kompliceret barndom

Om det har hold i en biografisk virkelighed, skal jeg ikke kunne sige, men det mest penible – eller kunstnerisk raffinerede, om man vil – er, at pigen ikke skildres som renskuret repræsentant for rebelsk livsappetit med mod på materialismens herligheder i modsætning til de helliges sure syndsbevidsthed. Den veninde, som hun har nydt godt af, svigter Flensted-Jensens fortæller nemlig, og pigen får vist en grum skæbne.

Hvorfor det fejltrin sker, er ikke indlysende. Godt det samme, og det trækker bogen væk fra den lette modstilling mellem de gode og onde.

”Kystsanatoriet” er afgjort en bog, der emmer af kompliceret barndom.

En sådan oplevelse er næppe forbeholdt de frelstes børn.

Anmeldelse: Carsten Breengaard: PARADIS-SEKTEN

16-08-2007: Teologi: Inspirerende og provokerende bog om den tidligste kristendom. Læs artikel

Anmeldelse af J. Courtney Sullivan - Forbindelser

25-01-2014: Ringen som ledemotiv er måske det mindst interessante ved amerikansk bestsellerroman. Læs artikel

Anmeldelse af Ulla-Lena Lundberg - Is

03-12-2013: Episk: Ulla-Lena Lundberg tager arven op efter Selma Lagerlöf i en medrivende roman fra Ålandsøerne. Læs artikel

Anmeldelse af José Saramago - Kain

29-10-2013: Den portugisiske mester José Saramago kombinerer uhørt elegant prosa og sønderlemmende religionskritik i en fantastisk roman. Læs artikel

Anmeldelse af Arne Svingen - Fluesommer

27-07-2013: Arne Svingen kan ikke beslutte sig for, om hans bog om vold mod børn er henvendt til børn eller voksne. Der er en verden til forskel på de to genrer, og “Fluesommer” placerer sig midt imellem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...