Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab | bog.guide.dk

Holocaust som komik

Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre.

Roman
Eiríkur Örn Norddahl
ONDSKAB

Oversat fra islandsk af Nanna Kalkar

624 sider, 329,95 kr.

Forlaget Ordenes By


B971716266Z.1_20141106162904_000+GNPGV5TP.1-0.jpg

Eiríkur Örn Norddahl er en af Islands nye, yngre stemmer. Den 36-årige forfatter har allerede fire romaner, seks digtsamlinger og to essaysamlinger bag sig, og den nyeste, ”Ondskab”, var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2014.

Fortællingen om en kvinde mellem to mænd er et bombastisk håndkantsslag lige ned i den islandske historie og nationalfølelse. Det efterlader en rygende ruinhob, som romanens unge, forvildede hovedpersoner desperat forsøger at etablere sig på.

Væk er sagaens store, svungne linjer, som plejer at ligge og duve i baggrunden på de islandske romaner, væk er fjeldenes stejle standhaftighed og havets frygtindgydende nærvær. Tilbage er krakket, krisen og en stikkende fremmedgørelse i forhold til den omgivende verden i både fortid og nutid.

Forelsket i en nynazist

Kompositorisk er romanen struktureret som et nedbrudt babelstårn, hvor mennesker skriger til hinanden fra hver deres vaklende sten uden at høre hinanden.

Stemmerne skifter uafbrudt, stil og genre ændres, dyster alvor og skrattende skæmt afløser hinanden, appellerende, politiske opråb og faktuelle oplysninger står side om side med skrøner og fortællinger. Det giver indtryk af kaos, følelsesmæssige svingninger og tilfældets lumske overraskelser, i en verden som ikke længere forstår sig selv.

På sin 30-årsfødselsdag forelsker Agnes sig i nynazisten Arnor, men det er Omar, som følger hende hjem. Trekantsdramaet er klassisk, bortset fra den meget vigtige detalje, at Agnes er jøde og i færd med at skrive speciale om Holocaust. Hun kan ikke forklare sig selv eller andre, hvorfor hun, hvis litauiske bedsteforældre blev myrdet af nazisterne under Anden Verdenskrig, er tiltrukket af en mand, der skraldgrinende kalder hende ”en jødesmovs”.

Dette hovedspor er en banalpjattet historie om kærlighed, begær og jalousi fortalt med forståelse og alvor. Sidehistorien om de to hold bedsteforældre, der dør i 1940´erne, er en grusom historie om forfølgelse, umenneskelighed og ideologisk vanvid fortalt med komik og humor. Begge steder støder tone og indhold sammen i et skingert modsætningsforhold, som viser, hvordan unge islændinge befinder sig i et kvælende, nihilistisk vakuum mellem før og nu, mellem historiens tyngde og individets ansvar.

Eiríkur Örn Norddahl er en profetisk skælm, der sprutter af idéer, iver og demagogisk lidenskab, men de gode intentioner drukner i et uhåndterligt sammenrod af smertelige dyb og grinagtige overflader.

Anmeldelse af Albert Cossery - Tiggerne og de hovmodige

01-11-2014: Diskussionen om det gode liv har altid fundet sted. Albert Cosserys alvorsdybe farce over det klassiske tema er blændende underholdning. Læs artikel

Anmeldelse af Alaa al-Aswany - Den kongelige egyptiske automobilklub

06-09-2014: Skuffende: Alaa al-Aswanys nye roman er en broget fortælling om livet i Egypten, men handlingen svinger sig aldrig op over det banale. Læs artikel

Anmeldelse af Mikael Bergstrand - Tåge over Darjeeling

26-06-2014: Den svenske forfatter Mikael Bergstrand placerer en midaldrende reklamemand midt i et indisk kærlighedsdrama. Det giver god ferielæsning. Læs artikel

Anmeldelse af Maria Helleberg - Kongens kvinder

12-02-2014: Romanen om kvinderne bag Christian IV savner både spænding og originalitet. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Dahl - NT. En forstadstragedie

06-09-2013: Henrik Dahl udstiller kvinder med fikse ideer. Men det er for nemt at latterliggøre en karakter, som ligner Camilla Plum på speed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...