Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dy Plambeck - Mikael | bog.guide.dk

Krigens natur anno 2014

Dy Plambeck har skrevet en tæt og stærk roman om, hvad krig gør ved soldater.

Roman
Dy Plambeck
MIKAEL

266 sider, 250 kr.

Gyldendal


B971232685Z.1_20140813184415_000+G0KEU6J4.1-0.jpg

Romanens styrke er også dens svaghed; Dy Plambeck har skrevet en bundalvorlig fortælling om, hvad krig gør ved soldater.

Der fokuseres på krigens psykologi. På hvordan man reagerer på voldsomme hændelser, og hvordan man elementært formår at overleve. Før, under og efter skududvekslinger. Det allerførste udsagn markerer, at fjenden er et menneske, og at han tænker som den udsendte soldat. Denne spejlingsfigur er romanens forståelseshorisont.

Hvad romanen ikke omfatter er modpartens univers, hvordan lokalbefolkningen tænker, hvordan fjenden i modsætning til soldaterne kan have en ekstra bevidsthed i form af en ideologi eller en religiøs tanke, hvordan fjenden er et helt menneske med en anden kulturel bagage. ”Mikael” giver indblik i krigens væsen, mens romanen afstår fra at give indblik i den aktuelle krigs mangefacetterede baggrund. Styrken er det nære blik, ikke det store analytiske blik.

Plambecks roman skildrer danske soldaters dagligdag i helvede ved fronten i Afghanistan. Med i den fortælling får vi mødet mellem den udsendte journalist Becky og soldaten Mikael; deres voksende kærlighed supplerer eller modstilles således krigens spor.

Krigen sidder i kroppen

De to beretter på hver deres måde om slagmarken og dens bagland. Becky er ordrig (sådan da), mens Mikael er lakonisk. Bogens indlysende rigtige pointe er det næsten umulige i at italesætte krigen. Krigen sidder i kroppen som et instinktivt beredskab; til gengæld bliver det formidlende sprog fattigt eller demonstrativt nedtonet. Sammenligningen er ikke på sin plads, men ejendomsmæglerens eufemismer yngler: For eksempel betyder »beskyde fjenden, til han ændrer karakter«, at fjenden dør eller er hårdt såret.

Krigen resulterer i oplevelser, som er førsproglige; samtidig er det er denne sproglige afmagt, som Plambeck skal ophæve.

Biografisk komponent

Den forvandling forudsætter gode kilder, og det er svært at se bort fra den biografiske komponent (navnekonstellationen Dy Plambeck-Becky antyder næsten sammenfald).

Plambecks forhold til en soldat fra virkelighedens verden giver en insiderviden, som gør det muligt at tegne portrættet af Mikael så indgående, samtidig med at manden er tilbøjelig til at tie. Symptomatisk nok er den stærkeste skildring af tab imidlertid forbundet med genfortællingen af Mikaels triste familiehistorie, og den har intet at gøre med krigens horror. Tabet af forældrene kan forklare Mikaels optagethed af det fællesskab, som krigen per automatik synes at skabe, og som er den mening med tilværelsen, som soldaten søger og pludselig finder midt i en dagligdag, hvor livet konstant hænger i en tynd tråd.

På den anden side er død og lemlæstelse en konstant skygge, der tvinger soldaterne til at vende blikket indad.

”Mikael” giver i sprækker et indblik i en soldats forståeligt klaustrofobiske verden. Skyggerne forlader næppe nogensinde krigeren. Den menneskelige fortælling kan godt tåle at blive fortalt igen og igen, og det gør Dy Plambeck, der i den grad har skiftet stil med denne roman.

Anbefales, selv om den har sine politisk blinde pletter.

Anmeldelse: Dy Plambeck: Gudfar

05-05-2011: Klar roman med levende beskrivelser. Læs artikel

Anmeldelse: Smerten vises med distance og empati

01-04-2008: Ung forfatter tør og lykkes med at fortælle om tab, sorg, desillusionering og forladthedsfølelser. Læs artikel

Anmeldelse af Stefan Hertmans - Min bedstefars himmel

25-10-2014: 30 år skulle der gå, før Stefan Hertmans var moden til at skrive historien om sin bedstefar. Det er bevægende læsning. Læs artikel

Anmeldelse af César Aira - Hvordan jeg blev nonne

08-03-2014: Den argentinske forfatter César Aira lovprises af læsere over hele verden, men hans nyeste roman på dansk er en flad oplevelse. Læs artikel

Anmeldelse af Jenni Linturi - For fædrelandet

16-01-2014: En ny finsk roman skildrer med stor indsigt og realitetssans, hvordan finske mænd i 1940’erne meldte sig til den tyske hær og vendte hjem med ar på sjælen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...