Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Dubravka Ugrešiæ: Baba Jaga lagde et æg | bog.guide.dk

Dubravka Ugrešiæ: Baba Jaga lagde et æg

Der bliver blæst liv og lyst i alderdommens skavanker i ”Baba Jaga lagde et æg”.

Dubravka Ugrešiæ:

BABA JAGA LAGDE ET ÆG

Oversat fra kroatisk af Claus Clausen.

346 s. 299 kr.

Tiderne Skifter

Er udkommet

”Baba Jaga lagde et æg” er noget så snurrende atypisk som en essayistisk eventyrroman med mytiske dimensioner om alderdommen og al dens forbandelse.

Romanen er en del af den internationale Myteserie, hvor forfattere gendigter gamle myter eller mytiske figurer efter eget valg.

Dubravka Ugrešiæ har valgt heksen Baba Jaga, som findes i eventyr over det meste af verden. Som oftest optræder hun som en hæslig gammel kælling med spids næse, hængebryster, forhornede tånegle og ondsindede hensigter, men hun kan også vende et menneskes skæbne til det bedre og er i sjældne tilfælde ligefrem rar og hjælpsom.

I romanen er denne sært sammensatte skikkelse og hendes mange attributter spaltet ud og personificeret i fire gamle kvinder.

En fin klangbund

Man skal vide, at Baba Jaga spiller med som blind makker for at kunne ane hende bag fortællerens mor og de tre pensionister Pupa, Beba og Kukla. Omvendt giver hendes usynlige tilstedeværelse karaktererne en sprød, mystisk klangbund, som åbner for nye dybder.

Ret beset består romanen af to fortællinger, et stikordsregister og en fuldt udfoldet fortolkning med et klart, kulturkritisk budskab.

Den første fortælling er skrevet af et jeg, som kunne være forfatteren selv, der ikke uden smerte beretter om sin mors begyndende demens. Den anden fortælling er en morsom historie om tre gamle veninders ophold på et kurbad i Tjekkiet. Begge problematiserer den kvindelige alderdom; denne naturens hån mod ethvert skønhedsideal, fordi den forvandler skønne nymfer til rynkede hekse.

I moderens tilfælde sætter reminiscenserne fra Baba Jaga-figuren sig bl.a. igennem i hendes rengøringsvanvid, der gør det lige så svært for datteren at forcere dørtærsklen, som det var for den helt, der i tidernes morgen ville ind ad heksen dør. Men ellers er det væsentligste datterens oplevelse af moderens tab af sprog og erindring, som får deres samtaler til at køre ud af besynderlige spor. Moderens ældning fylder hende med afmagt og desperation.

I den anden fortælling, en herlig beretning om trofast venskab, overraskende formuer, død og ansvar, foldes kroppens forfald ud i hele sit spektrum.

Forfald og charme

Når kvinderne – indsmurt i chokolade – ligger på massagebænken, flyder rundt i poolen eller slumrer i kørestolen, retter forfatteren drillende sin projektør mod alle deller, udvoksninger og behåringer.

Det er både ækelt og velgørende at se illusionen om evig ungdom opløses under trykket fra åreknuder og slappe underarme, mens den samtidig overtrumfes af damernes charme og højst utraditionelle løsninger. Da opholdet på ”Bad Agneza” tager en uventet drejning, viser det sig faktisk, at gamle hekse lægger guldæg.

Dubravka Ugrešiæ skulle have udeladt fortolkninger og håndfaste skyts mod den moderne skønhedsindustri. Fortællingerne står glimrende af sig selv, og de støtter samtidig på bedste vis romanens modige og tabubelagte tema. Den kroatiske forfatter blæser liv og lyst i alderdommens ubehagelige skavanker med en uimodståelig, rørende humor.

Anmeldelse af Tove Jansson - Sommerbogen

03-08-2014: Mumitroldenes skabers rørende voksenklassiker ”Sommerbogen” er mindst lige så læsværdig og aktuel nu, som da den først udkom i 1972. Læs artikel

Anmeldelse af Kristina Nya Glaffey - Mor og Busser

23-05-2014: Kristina Nya Glaffey har skrevet en underholdende og skarpsindig komedie om familielivets trængsler i den lesbiske, kreative klasse. Læs artikel

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Agterudsejlet

10-05-2014: Christina Hesselholdt skriver med overskud om underskud i den generøse og kloge ”Agterudsejlet”. Læs artikel

Anmeldelse af Karen Russell - Sumplandia

20-04-2014: Karen Russells Pulitzernominerede ”Sumplandia!” er en voldsomt underholdende roman. Grin og gru tilsat en knivspids livsvisdom. Læs artikel

Anmeldelse af Lone Aburas - Politisk roman

06-09-2013: Lone Aburas giver i sin tredje og stærkt satiriske roman det danske samfund et kritisk eftersyn. Ironien er fin, men det fremstår perspektivløst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...