Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af David Vann - Jord | bog.guide.dk

Anmeldelse af David Vann - Jord

Ingen kan som den prisbelønnede canadiske forfatter David Vann skrive om forrykte familieforhold og selvets utæmmelige drift mod udslettelsen.

Roman
David Vann
JORD

(”Dirt”, 2012)

Oversat fra amerikansk af Claus Bech.

280 sider, 279,95 kr.

Gyldendal


B971061244Z.1_20140714172148_000+G6DEALVC.1-0.jpg

David Vann er i en klasse for sig. Hans romaner om forslåede eksistenser, der overlades til drifternes, naturens, miljøets og arvemassens ubarmhjertige hærgen ligner intet andet.

Nu er den sortsynede, dystre og afgrundsstemte realist, eller vel snarere naturalist, aktuel med ”Jord”; endnu en roman i rækken af skrækindjagende skildringer af det monsterværk, som et menneske også kan være.

Verden som illusion

Denne gang kobles et deterministisk menneskesyn sammen med New Age-filosofiens tvangsmæssige dogmer. Resultatet er en psykologisk thriller, som får det til at isne gennem krop og sjæl, når klaustrofobiske familierelationer, fortrængte hændelser og aggressive genfærd ruller sig ud i stadig mere gysende scenarier.

Galen er toogtyve år og bor sammen med sin mor på morforældrenes gamle gård midt i en valnøddeplantage i Central Valley i Californien. Den voldelige morfar er død, men lurer skummelt i kulissen, og den glemsomme mormor er mod sin vilje blevet flyttet på plejehjem. Hver dag dukker Galens moster og sytten-årige kusine op på gården og fortsætter det bitre skænderi om arv, som kører dag ud og dag ind i en fastlåst, enerverende forudsigelighed.

I familiens fælles sommerhytte i bjergene går situationen helt af amok, da de undertrykte følelser slippes løs.

Den spirituelt orienterede Galen opfatter verden som en illusion. Mad, sex, varme og andre basale behov er kun et stadium på vejen mod en total løsrivelse fra al jordisk afhængighed.

Havde det ikke været for moren, forstyrrelsen over dem alle, havde han for længst nået nirvana, mener han. Men så enkelt er det ikke.

Nuancer af sort

Også naturen spænder ben for Galens åndelige projekt. Det sker blandt andet, da han en månelys nat vil gå på vandet:

»Galen ekstatisk, hele hans sjæl en brusen af kærlighed. Hans fod på overfladen, kulden, vandets åndedrag, og det var godt nok, det skete, men så trængte hans fod igennem og han snublede, forsøgte at holde håndfladerne opadvendt, forsøgte at redde det, forsøgte ikke at miste troen. Det næste skridt kunne holde, så han stødte sin anden fod derud, men også den trængte igennem, og han vrikkede om på anklen mod en sten i vandet og faldt forover.«

Der er få lysende momenter af skønhed i romanen, når naturen eller Galens forførende kusine beskrives, men det meste udfoldes i nuancer af sort i et univers hinsides godt eller ondt.

David Vann lader sine personer sprælle og gispe i dæmoniens kløer, hvad enten den optræder i moderens besiddende eller religionens fanatiske skikkelse.

”Jord” er frygtindgydende godt skrevet.

Anmeldelse af Juli Zeh - Nultid

08-11-2014: ”Nultid” er en medrivende psykothriller, der udspiller sig på en vulkanø uden årstider. Læs artikel

Anmeldelse af Lars Kjædegaard - Blomstermanden

08-02-2014: Lars Kjædegaards sjette krimi er upåtrængende professionel, og som sædvanlig er han en stille fryd at læse. Læs artikel

Anmeldelse: David Vann: Fortælling om et selvmord

01-07-2012: David Vann anskueliggør, hvad der kan ske, når drøm bliver til vanvid, og kærlighed bliver til frygt. Læs artikel

Anmeldelse: Laura Lippman: Jeg vil altid kunne genkende dig...

16-01-2012: En elegant fortælling om forbrydelsers kompleksitet mudres af for mange perspektiver. Læs artikel

Anmeldelse: Henning Mortensen: Slottet ved Det Liguriske Hav

30-09-2011: ”Slottet ved Det Liguriske Hav” er et rutineskrift fra Henning Mortensen. Men der er mange forfattere, som vil ofre deres ene arm for at skrive lige så frodigt og godt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...