Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Daniyal Mueenuddin - Andre steder,.. | bog.guide.dk

Pakistan i splid med sig selv

Med otte fornemme fortællinger åbner Daniyal Mueenuddin døren ind til et modsætningsfyldt og foruroligende Pakistan, som vil være ukendt for de fleste.

Roman
Daniyal Mueenuddin
ANDRE STEDER, ANDRE DRØMME

(”In Other Rooms, Other Wonders”, 2009)

Oversat fra amerikansk af Allan Hilton Andersen

270 sider, 299 kr.

Klim


”Andre steder, andre drømme” har et upåfaldende ydre, men tag ikke fejl: Det dækker over en formue af klirrende fortællinger.

Romanen er den pakistanske forfatters debut. I otte lange novellelignende kapitler brydes det konforme billede af Pakistan op i udtryksfulde fragmenter af en folkesjæl i splid med sig selv.

Overklasse kontra underklasse, traditioner kontra fornyelse, mænd kontra kvinder, Pakistan kontra Vesten – modsætningerne er et vilkår i romanen, hvor forskellige mennesker med tilknytning til den store jordbesidder K. K. Harouni fortæller deres historie.

Kasserede elskerinder

Nogle af personerne arbejder på Harounis ejendom. Det gælder Nawab. Den mand, om hvem det hedder, at »han klarede sig overmåde godt i kraft af sit talent for at snyde elektricitetsfirmaet.« Han er far til tolv døtre og en enkelt søn, og der skal en del påhit til for at mætte de mange munde.

Nawabs historie ender godt. Det gør hverken Zainabs eller Husnas, for hvis de ubemidlede mænd har det svært i et samfund præget af uoverstigelige sociale skel, har kvinderne det endnu værre.

Det sker ikke sjældent, at godsejeren kaster sin kærlighed på en af de kønne tjenestepiger. Det oplever Husna. For en stund kan hun sove blandt prægtige tæpper og leve det sødmefulde liv, men pludselig er det forbi, og som kasserede elskerinder er kvinderne endnu mere udsatte end før.

Klemt mellem skikke

Daniyal Mueenuddin bevæger sig stilmæssigt i grænselandet mellem realisme og eventyr. Selv de tungeste livsløb fremstilles i et skær af underfundig visdom, som vi kender det fra folkelige fortællinger.

B97456000Z.1_20131207193745_000+GOE92MFV.1-0.jpg

Personerne er typer, samtidig med at de er individer. Romanens enestående og særprægede skæbner bygger på en fælles erfaring af at være pakistaner klemt inde mellem nyt og gammelt, nationalt og internationalt.

Forholdet mellem forældre og børn viser, hvor umanerlig vanskeligt det er at slippe de sydasiatiske skikke, selv om man er vestligt orienteret. Godt nok sendes de begavede sønner til USA, men de amerikanske kærester får en kold skulder.

Det er ikke lettere, når to pakistanere med hver deres drøm om frihed forelsker sig. I novellen ”Lily” skildres den komplicerede forening helt symbolsk i Indus-floden, hvor »de blå og hvide striber fra de to sidefloder begyndte at blande sig her og skabte forvirring i midten af vandet.«

Daniyal Mueenuddins skildringer af det pakistanske samfund er fyldige, blidt gennemborende og raffineret underspillede. Med stor behændighed afdækkes de uforløste smertepunkter, så selv en vesterlænding føler et jag af uro.

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Philipp Meyer - Sønner

24-07-2014: Den amerikanske ekspansionsmytologi tages under kritisk behandling i en ny episk roman, der inviterer til reviderede meninger om livet i det vilde vesten. Læs artikel

Anmeldelse af Julia Otsuka - Og vi kom over havet

27-02-2014: I 1919 sejles en flok japanske kvinder til Amerika. I lommen har de fotografier af deres kommende ægtemænd, men intet lever op til forventningerne. Læs artikel

Anmeldelse af Alexi Zentner - Isens greb

21-01-2014: Umådelig stærk og barsk debutroman fra canadiske Alexi Zentner er på én gang underfundigt magisk og besk realistisk. Læs artikel

Anmeldelse af Angelika Klüssendorf - Pigen

12-06-2013: Læseværdig lille roman om omsorgssvigt og opvækst i DDR. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...