Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dan Rhodes - Dette er livet | bog.guide.dk

En pige kommer til byen

Dan Rhodes nye roman rejser spørgsmålet, om mænd overhovedet er i stand til at skrive chick lit.

Roman
Dan Rhodes
DETTE ER LIVET
Oversat fra engelsk af Ninna Brenøe
410 sider, 299 kr.
Tiderne Skifter
Er udkommet
 

B97234738Z.1_20130705194600_000+GOL5D0RT.1-0.jpg”Sushi for begyndere” var sjov, ”Bridget Jones´ dagbog” var sjov, og det var ”Nynnes dagbog” i høj grad også, men efter mere end ti år med chick lit virker genren ærligt talt temmelig forvasket.

Det nyeste bud i rækken af romaner om unge kvinders kamp med køn, karriere og mænd, Dan Rhodes´ ”Dette er livet”, er ganske enkelt utålelig. Parodien er blevet en parodi på sig selv; en overanstrengt kopi af den sprælske original; en plump version af et elegant forlæg.

Romanen handler om Aurélie, der kommer fra landet til storbyen, Paris, for at studere på kunstakademiet. Hun falder fuldstændig igennem i det tjekkede miljø og når at jokke godt og grundigt i spinaten, inden hun forelsker sig i en mand, der gengælder hendes følelser.

Rundt om hende flakser et virvar af mennesker, som tilfører hovedhandlingen flere sidehandlinger af mere eller mindre komisk tilsnit. Der er historien om veninden Sylvie, der forelsker sig i et foto af en flot japansk mand; der er historien om konceptkunstneren Le Machine, der turnerer verden rundt med Life – en udstilling af kroppens daglige udsondringer; der er historien om den blaserte kunstanmelder Jean-Didier, der bliver indhentet af sin egen begejstring m.fl.

Svampelignende væv svulmer

Sprogligt og kompositorisk er der hektik over hele linjen, fra det øjeblik Aurélie kaster en sten i hovedet på en baby i forsøget på at nå nye kunstneriske højder, til den dag hun og kæresten sniger sig forbi pressen og ud til deres fælles fremtid.

Undervejs lærer den kiksede og forvirrede pige både at håndtere et blebarn og udtrykke sit kunstneriske jeg – to umiddelbart forskellige kompetencer, som ikke desto mindre viser sig at hænge smukt sammen, da hun begynder at afbilde babyen på store lærreder.

Romanen er ikke uden ironi, men det er umuligt at vide, om den skyldes, at forfatteren er ét med sin stil eller trods alt har bevaret en vis distance. Jeg er meget i vildrede med, hvordan følgende kitschprægede passage skal opfattes: »Han rakte hånden frem hen over hovederne på folk, og hun rakte op efter ham og i et kort sekund lignede de loftet i Det Sixtinske Kapel. Léandre Martin rørte spidserne af Aurélie Renards fingre, og Aurélie Renard rørte spidserne af Léandre Martins fingre, og de forstod hinanden til fuldkommenhed. Og mens de stod og rørte ved hinanden, skete der noget med ham, noget der handlede om blodet, som strømmede til en bestemt del af hans krop og fik det svampelignende væv til at svulme op.«

Chick lit er forløsende, når den overbærende og grinende udhuler det moderne kvindeliv. Det kræver åbenbart sin kvinde at kunne det. Dan Rhodes kan i al fald ikke.

Anmeldelse: Asger Schnack: Tabu tuba

26-10-2007: Kringlet satire om ditten og datten Læs artikel

Anmeldelse af Jesús Carrasco - Flugt

11-10-2014: Spanske Jesús Carrasco går i den store mesters fodspor med en simpel og vidunderligt velskrevet fortælling om en knægt på flugt. Læs artikel

Anmeldelse af Michael Ondaatje - Kattens bord

06-09-2014: Michael Ondaatje bruger sin barndoms skibsfart fra Colombo til London som afsæt for en dannelses- og skæbnefortælling. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse af Anna Gavalda - Billie

22-07-2014: En hårdkogt tøs har hovedrollen i et poetisk kammerstykke, der bevidst bringer mindelser om Saint-Exupérys elskede klassiker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...