Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dan Brown - Inferno | bog.guide.dk

Med Dan Brown i helvede

Endnu en hæsblæsende og effektiv menneskejagt med Robert Langdon. Denne gang er gåden ikke teologisk, men biologisk.

Roman
Dan Brown
Inferno
På dansk ved Mich Vraa
495 sider, 299 kr.
Hr. Ferdinand
Er udkommet
 
B97152215Z.1_20130515174820_000+G8L40FT2.1-0.jpg

Sartre formulerede de nu bevingede ord ”Helvede – det er de andre”.

På ganske konkret vis er det også tilfældet i Dan Browns nyeste opus med professor Robert Langdon i hovedrollen.

Det centrale tema er jordens truende overbefolkning og det helvede, der henvises til med titlens ”Inferno”, er Dante Alighieris rystende skildring i ”Den Guddommelige Komedie” fra begyndelsen af 1300tallet.

Dantes lange digt er en allegorisk fortælling om sjælens vej til kristen frelse. Dante forestiller sig selv på en rejse først gennem Helvede og Skærsilden, hvor han ledsages af den romerske digter Vergil, forfatter til det episke digt ”Æneiden”. Da turen fortsætter gennem Paradis, overtages guiderollen af hans tabte elskede, Beatrice.

”Den Guddommelige Komedie” er berømt for digterens store ambition. Han ville have det hele med og på så chokerende realistisk vis som muligt. Ikke underligt er Helvede og Skærsilden de mest læste. Det er jo notorisk vanskeligt at beskrive det gode, så Paradiset står litterært set lidt svagt i forhold til de to andre dele. Men i ”Inferno” får den hele armen med detaljerede og rystende beskrivelser af synderes pinsler.

Dantes værk er et velstruktureret hele, og Helvede-sektionen er ganske systematisk opdelt.B97152215Z.1_20130515174820_000+G5T40FRQ.1-0.jpg

Man må forestille sig Helvede som en tragt. Djævelen befinder sig nederst, og på ni ”terrasser” ovenover findes hver sin klasse af døde, der straffes for de omhyggeligt klassificerede synder, de begik, mens de levede.

Både allegoriens symbolik og de mange talkoder er noget, der appellerer til kunsthistorikeren og symbolforskeren på Harvard University, Robert Langdon.

WHO og talkoder

Det er sådan noget, han skriver bøger og artikler og holder foredrag om. Og som han er gået grueligt meget igennem for at opklare i de tre tidligere Langdon-historier, ”Engle og dæmoner” (2000), ”Da Vinci Mysteriet” (2003) og ”Det forsvundne tegn” (2009).

Denne gang bliver han bedt om assistance, da direktøren for WHO har et problem med en kode. Hun har en ubehagelig fornemmelse af, at den kan være af afgørende betydning for menneskehedens fortsatte beståen.

Men den del af kronologien må Langdon langsomt rekonstruere. For da vi møder ham, er han ved at vågne i en hospitalsseng i Firenze, såret i hovedet og ramt af akut hukommelsestab. Men der bliver ikke tid til at ligge og langsomt komme sig.

På ægte Dan Brown-facon må den stærkt svækkede Langdon redde sig ud af en pludseligt opstået livsfarlig situation, godt hjulpet af en smuk og ressourcestærk opdateret Beatrice, som her hedder Sienna.

Og så går det over stok og sten de næste knap 500 sider, med pauser, hvor der hives efter vejret, mens Langdon presser sine små grå til det yderste for at fortolke symboler og gætte talgåder.

Fra teologi til biologi

Denne gang er anliggendet ikke teologisk, men biologisk, og man kan ikke lige binde en nydelig sløjfe på problemet efter endt eventyr. Mens alle gode og efterhånden også onde kræfter forener sig i jagten på truslen mod menneskeheden, får læseren, også på sædvanlig Dan Brown-facon, en tur gennem berømte Renæssance-byer med alle deres berømte kunstværker. Først Firenze, så Venedig, og endelig Istanbul. Indimellem suppleres der med populærvidenskabelig formidling af ny biomedicinsk forskning.

Der er næppe tvivl om, at disse udflugter-til-Europas-berømte-byer-og-kunstværker tilsat en dosis naturvidenskab er noget af det, der fascinerer Browns mange læsere. Det kan godt være, at der er rigeligt med materiale taget direkte fra ”Turen går til Firenze”, og at naturvidenskaben præsenteres noget forenklet. Men tilsat højt tempo og indviklet konspirationsteori og med en fast styring af spændingslitteraturens velprøvede greb fungerer det unægtelig.

Anmeldelse: Dan Brown: Det forsvundne tegn

16-11-2009: Dan Browns efterfølger til ”Da Vinci Mysteriet” er blevet lynoversat til dansk. Det fremgår med uønskelig tydelighed. Læs artikel

Anmeldelse: Tom Egeland: Lucifers Evangelium

30-08-2010: Tom Egelands Bjørn Beltø til et lidt mere interessant menneske end Dan Browns professor Langdon. Læs artikel

Anmeldelse: Dan Brown: "The Lost Symbol"

14-09-2009: Dan Browns efterfølger til ”Da Vinci Mysteriet” foregår i Washington, men ligner den ellers til forveksling. Både hvad angår spirituelle ambitioner, høj underholdningsværdi og litterær jammerlighed. Læs artikel

Anmeldelse: For meget kliché

03-04-2008: Krimi: Plottet er for svagt i ”De usynlige brødre”. Læs artikel

Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte savnet

09-11-2014: Sara Blædels krimi nr. 9 om Louise Rick og co. stiller skarpt på medlidenhedsdrab. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...