Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige familier

Christina Hesselholdt genudgiver fortællinger om familien som drøm og realitet.

Roman
Christina Hesselholdt
LYKKELIGE FAMILIER

215 sider, 200 kr.

Rosinante


B971615754Z.1_20141018175109_000+GC4GH430.1-0.jpg

Er det en retvisende titel, Christina Hesselholdt har givet sin nye romankonstruktion, ”Lykkelige familier”? Er dens figurer lykkelige i feel good-forstand?

Næppe. Der er heller ikke tale om strikte familierelationer; i dag synes familiekategorien at indbefatte venskaber. Med andre ord handler Hesselholdts kollektive roman om intimsfæren, som den ser ud for mange mennesker i dag. En intimsfære, der i øvrigt også gerne inkluderer arbejdsrelationer. Grænser flyder ud. Mennesker glider ind og ud af hinandens liv. Familieformerne er blevet frodige, mere flygtige og dynamiske. Familien er en drøm – og noget rod.

Bogen ser ud derefter. Hesselholdt forfiner en prosa, der lynsnart springer mellem forskellige positioner og mellem ydre beskrivelse og indre tanker. Regelret er den ingenlunde; der er indskud og mange parenteser, ligesom der veksles mellem småting og pludseligt fattede betragtninger.

Som her, hvor pigen Amalie lige har grovdrillet og kælet sin hund: »En bølge af hun-vidste-ikke-hvad slog igennem hendes bryst (Det var kærlighed og magt).« En vidende og fortolkende, anonym fortællerinstans er konstant nærværende.

Tænker med figurerne

På den måde er der flere guldkorn. Teksten er meget mere end ydre iagttagende; den tænker gerne højt med sine figurer, eller der dukker sære eller rammende formuleringer op, som bryder fremstillingen. Det generelle kan støde sammen med sproglig slapstick (fra lydmalende ord til påfaldende gentagelser), som her, hvor en af hovedfigurerne, Anne, skriver sammen med flygtningen Naseema:

»”Der er ikke noget mere dansk end at cykle,” sagde Anne, ”det vil de ikke kunne stå for.” Naseema smilede. ”Skrev du, at I alle tre cykler? Skrev du, at I cykler på hver jeres cykel, cykler og cykler, morgen og aften?”«

Det pjattede fungerer som dækning for den psykologiske dramatik, der inkluderer flere generationer og typer. Med absolut hovedvægt på intellektuelle personager, der både forsvares og fremstår som lettere komiske.

Handlingen er minimal. Folk mødes i et sommerhus, nyder livet og går hinanden på nerverne. I finalen mødes folk igen to år senere til Amalies nonfirmation, og pludselig er en af bedstemødrene på nippet til at dø. Drama midt i tarteletterne.

Hooked på Hesselholdt

Hvorfor kategoriserede jeg romanen som en ”konstruktion”? Fordi den er et genoptryk af ”I familiens skød (2007) suppleret med finalen, der oprindelig stod at læse i ”Camilla and the horse” (2008).

Bogen er altså i realiteten en gammel nyhed, men siden første læsning er jeg blevet mere hooked på Hesselholdt.

Anmeldelse: Christina Hesselholdt og Mads Themberg: Værelse uden nøgle

13-08-2008: Moderne spøgelseshistorier for de yngre læsere. Læs artikel

Anmeldelse: Christina Hesselholdt: Selskabet gør op

26-05-2012: Ikke mange formår at skrive så muntert som Christina Hesselholdt om tilværelsens definitive besværligheder. Læs artikel

Anmeldelse af Roberto Bolaño - Fjern stjerne

13-09-2014: Roberto Bolaños ”Fjern stjerne” er en klaustrofobisk inciterende fortælling om et uhyre. Læs artikel

Anmeldelse af Monica Hylander Friis - Paraplypigen

30-08-2014: Monica Hylander Friis debuterer med en lovende monolog for to stemmer. Læs artikel

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Agterudsejlet

10-05-2014: Christina Hesselholdt skriver med overskud om underskud i den generøse og kloge ”Agterudsejlet”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...