Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Christian Mørk - Den store mester | bog.guide.dk

Illusion og virkelighed

Christian Mørks nye roman er desværre præget af sjusk.

Roman
Christian Mørk
DEN STORE MESTER

332 sider, 300 kr.

Politikens Forlag


B971496348Z.1_20140925214712_000+GD4FVCPL.1-0.jpg

Dansk-amerikanske Christian Mørk udforskede i sin seneste roman, ”De forhadte”, en dansk værnemagerfamilies storhed og fald. Pointen var her, at ting ser anderledes ud, når man står midt i en situation og skal vælge, før historien tilbyder sit større og retvisende perspektiv.

Pointen i Mørks nye roman, ”Den store mester”, er kunstens karakter af illusion. At kunsten i dette tilfælde er illusionistens tricks, der i sig selv er en bestræbelse på at fjerne fokus fra den naturlige forklaring, både forstærker og komplicerer sagen.

I en af Første Verdenskrigs sidste offensiver bliver en lille fransk by jævnet med jorden. Den 16-årige Marcus overlever, men bevæger sig stærkt chokeret rundt blandt kæmpende soldater. For dem vil det være den letteste udvej at gøre kort proces med drengen, der bare er til besvær. Men han kan nogle trylle- eller illusionsnumre, som soldaterne kan lide at se på. Drengen har lært numrene af en omrejsende tryllekunstner og havde allerede besluttet, at han ville være tryllekunstner, før helvede brød løs.

I selskab med Chaplin

Med Marcus’ evner og hjælpere, der ser en mulighed for egen vinding, tages turen først fra Frankrig til et New York, hvor alle snyder hinanden, og hvor den amerikanske drøm viser sig at have ringe vilkår. Dernæst går det mod Hollywood, efter at Marcus har set muligheder i den nye kunstart filmen, hvis essens jo netop er illusionen.

B971496348Z.1_20140925214712_000+GD4FVCPL.1-0.jpg

Marcus og hans ”hjælpere” færdes mellem historisk autentiske skikkelser fra filmens barndom. Således holder Chaplin sig væk fra en premiere, fordi han er jaloux, og Al Jolson hvisker Marcus gode brancheråd i ørerne, mens Douglas Fairbanks konstant er omgivet af starletter.

Marcus er et menneske med rene idealer, men også med tilbøjelighed til at underkaste sig de stærkere viljer, der er ridset op som figurer med groteske træk. Mørk har gjort meget for konstant at understrege kontrasten mellem Marcus’ perfektionisme og de lurvede rammer, som hans kunst må foregå inden for, og som han ikke altid kan modstå.

Mørks roman giver bedst mening, hvis den læses som et tidsbillede eller for dens figurer, der har stærke sammenfald i deres overdrevne træk med stumfilmens gestik. Svagere er den tematisk, hvad der understreges ved den dobbelte slutning, hvis udeladelse nok ville have styrket sagen.

Forlagssjusk

Der er desværre stærke irritationsmomenter i ”Den store mester”.

Det skinner klart igennem, at Mørk skriver på engelsk og så selv oversætter/gendigter til dansk. Det lykkes ikke altid lige godt. Som for eksempel da en ny film i filmindustriens barndom annonceres med ordene: »Drenge-troldmand tryller sig hele vejen til skærmen.« I 1919, og stadig i vore dages biografer, hedder det ikke ”skærm”, men ”lærred” på dansk, mens det engelske ord er ”screen”. Det vrimler med den slags skæve oversættelser.

Fejlen er egentlig ikke forfatterens. Mørk har været skribent i adskillige år i USA, og det præger ham.

Det er det danske forlag, der skal sørge for at udrydde den slags fejl. Forlaget burde også være vaks over for uheldig sprogbrug, som når Marcus smider skoen med moderens lemlæstede fod væk, da den dagen efter bombardementet begynder at »give en menneskelig stank fra sig«.

Ufærdigt værk

Kritisk opmærksomhed over for detaljen og dårlige oversættelser burde være et område, hvor forfatter og forlag samarbejder om at opnå et godt resultat. Det er tydeligvis ikke sket her.

Mørk har været bedre tidligere end i dette på mange måder ikke helt færdigtænkte eller færdiggjorte værk.

Anmeldelse af Christian Mørk - De forhadte

22-08-2013: Christian Mørk udforsker samvittigheden i sin nye bog om Besættelsen. Det er fascinerende og foruroligende. Læs artikel

Anmeldelse: Christian Mørk: Den åbne grav

22-09-2011: Christian Mørks sidste del af trilogien om Kit Henson lever ikke op til forventningerne. Læs artikel

Anmeldelse: Christian Mørk: Kejserens port

08-10-2009: Christian Mørk har opfundet en kvindelig hovedperson, en osteolog, til i alt tre udgivelser. Læs artikel

Anmeldelse: Christian Mørk: Skyggernes Hav

24-09-2008: To historier flettes elegant sammen i Christian Mørks nye roman. Mørk fortæller historien, så den væves ind i eventyrets uvirkelige og uhyggelige verden. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...