Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Ayad Akhtar: Tavhedens smerte | bog.guide.dk

Ayad Akhtar: Tavhedens smerte

Ayad Akhtar leverer en fængende fortælling om kærlighed, religion og destruktiv jalousi.

Roman

Ayad Akhtar:

Tavhedens smerte

Oversat fra engelsk af Poul Bratbjerg Hansen.

338 sider. 300 kr.

Politikens Forlag.

Ayad Akhtar er andengenerationsindvandrer, født i USA af pakistanske forældre, og ”Tavshedens smerte” er hans debutroman. Allerede inden udgivelsen, som imponerende nok falder sammen med den danske, har den fået flere amerikanske anmeldere til at gå i selvsving af begejstring.

På forhånd hyldes romanen for sit banebrydende indblik i det muslimske integrationsmiljø i USA før 9/11, men har man læst forfattere som Alaa Al-

Aswani, Yasmina Khadra og Kader Abdolah er der for så vidt ikke noget nyt under solen.

Litterært set er den heller ikke nyskabende, men Ayad Akhtar har trods alt skrevet en fængende fortælling om kærlighed, religion og destruktiv jalousi, som givetvis vil vinde mange læserhjerter.

Bortset fra prologen og epilogen, som foregår i henholdsvis 1990 og 1995, udspiller selve handlingen sig 10 år tidligere. Den fortælles i et modent bagudsyn af en brødebetynget hovedperson, der omsider bekender sin synd.

Udviklingsdrama


Ayad Akhtar har placeret sin fortæller, den præpubertære dreng Hayat, i et sekulært muslimsk miljø, som pludselig udfordres af den stærkt troende og meget smukke Mina. Han kombinerer dermed et klassisk udviklingsdrama med et religiøst konfliktstof, hvilket på en og samme tid gør temaet universelt og specifikt.

Sammenkoblingen af Hayats spirende seksualitet og den uimodståelige kvinde viser sig at blive yderst uheldsvanger, da hun indvier ham i Koranens skønhed og visdom. Mina er overhovedet ikke fundamentalistisk i sin læsning, men Hayat er fanget i sin alders sværmeriske blindsyn og kan ikke skelne mellem ord og tolkning.

Hans far, der er en rationel videnskabsmand, raser over hans fascination. »Religion er et emne for tåber,« siger han, men uanset, hvor meget han prøver at oplyse og advare, er Hayat døv for sin fars råd.

Forfatteren lægger ikke skjul på sin egen kritiske holdning til den del af de muslimske immigranter, som midt i en moderne og frigjort amerikansk virkelighed, fastholder undertrykkende skikke og traditioner ikke mindst i forhold til kvinderne. Undervejs lader han ikke blot faderen, men også moderen oprømt diskutere udvalgte steder i Koranen, bl.a. teksten, som begrunder, at mænd må slå deres koner.

Skræmmende imam


En af scenerne i romanen står ekstra stærkt. Den foregår i moskeen, hvor imamen i en propagandistisk prædiken udfolder en antisemitisme, som er voldsomt skræmmende.

I en stadigt stigende hadefuld tone skriger imamen: »Vi ved alle sammen, at Israels børn mener, at de fortjener det bedste af alting. De kræver og kræver og kræver og tager og tager! Sådan var det dengang, og det vil altid være deres ulykke«.

Faderen og Minas jødiske kæreste, Nathan, flygter oprørte under talen, men ordene driver lige ind i Hayat og sætter sig som en troldsplint i hans forelskede hjerte. Det bliver Minas skæbne. Og hans eget livs utålelige byrde.

”Tavshedens smerte” skal nok få fordommene til at blusse op i den ene lejr og vreden i den anden, men den er først og fremmest en modig roman om islams mange ansigter.

Anmeldelse af Eva Iversen - Bedrag

23-08-2014: Dyster debutroman om misbrug, løgne og selvbedrag. Læs artikel

Anmeldelse af Lena Andersson - Brugstyveri. En roman om kærlighed

14-08-2014: Svenskeren Lena Andersson skildrer fint og grumt den forelskedes blindhed. Av for den. Læs artikel

Anmeldelse af Anders Rønnow Klarlund - Hvorfor jeg forlod dig

17-07-2013: Hverken som filminstruktør eller som forfatter mestrer Anders Rønnow Klarlund formidlingens svære kunst. Læs artikel

Anmeldelse: Thøger Jensen: Frokost i Tyrens Hoved

25-08-2012: Thøger Jensen skriver på almindelige erfaringer, og han solidarisk med sine personer. Læs artikel

Anmeldelse: Marianne Gade:Den tomme stol

02-06-2012: Marianne Gade skildrer en kvinde fra det livfulde Rom til det overfladiske Risskov. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...